2024.07.13.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Amikor gyógyszerész asszistens kilép a pult mögül és egy egészen más világot teremt önmaga és mások számára…

19 min read

Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó, így visszatértem az edzőterembe, hogy egy újabb izgalmas riport készüljön Zsófi után egy másik személyi edzővel is. Próbáltam infókat gyűjteni az éppen edzésre érkezőktől, no meg Gazgadagrét legkedvesebb recepciósától, Csillától (azt hiszem vele is csinálni kell egy riportot, mert fantasztikus személyiség). Végül az információk birtokában Megyeri Hajnira esett a választásom, aki a beszerzett infók alapján egy nagyon felkészült, önmagát folytonosan képző, a csoportjába járó inkább senior korosztály problémáira rendkívül érzékeny és segítőkész személyiségnek tűnt. Nos nem csalódtam, és a riport készítés alatt egyik ámulatból, a másikba estem attól, ahogy szó szerint egy nagy utazás részesévé váltam a története alapján az immunbetegségektől, a civilizációs ártalmakon át a jövő nagy kihivásáig, az egészségügyi coach fogalmáig. DE ne szaladjunk a történet elébe, kezdjük az elejéről, ismerjük megy együtt egy újabb fantasztikus személyi edzőt, Megyeri Hajnit.

Hajni gyógyszerész asszisztensi képzésre járt a karrier építés első fázisában, de ahogy haladt előre a tanulásban szembesült azzal, hogy ez a szakma nem igazán a természetes hatóanyagokkal, gyógynövényekkel foglalkozik, hanem a mesterséges kemikáliákkal, és ez elég távol állt attól, amiben már akkor hit. A valódi természettudomány állt közel a szívéhez, és az első perctől kezdve az volt a célja, hogy emberekkel foglalkozhasson, másoknak segíthessen, egyfajta egészségügyi szolgáltató lehessen. Aki így gondolkodik annak nagyon nehéz lenne egy gyógyszertárban látva az emberek problémáit, fájdalmait, azokra olyan „gyógyírt” adni, amelyekben Ö maga sem hisz annyira, mint  a természet erejében. Mivel a sport is mindig érdekelte, a mozgásterápiára is úgy tekintett, mint egyfajta természetes gyógyító erőre, ezért belekezdett egy gyógytornász képzésbe is.
 
Az elhatározást az is erősítette, hogy gyerekkora óta voltak gerincproblémái, így a „segíts magadon, majd megtapasztalva segíts másokon” gondolat jegyében megszületett a fejében egy komoly kihívás, egy igazi cél, amire érdemes felépíteni egy karriert, amiért megéri felvállalni a küzdelmeket, nehézségeket.
 
Az út persze göröngyös, és nem mindig egy egyenes út a célig, így a gyógytornász képzésben csak részben találta meg, amit keresett, ezért már közben egy pici módosítással egy személyi edző képzést is elvégzett.
 
A tanulmányok után egy multinacionális cég következett, ahol 15 évet dolgozott, és közben nap mint nap érlelődött benne a gondolat, hogy bár egzisztenciálisan ez egy jó megoldás, de az eredetileg kitűzött cél szempontjából ez maximum csak egy állomás lehet, így idén szeptember 1-vel feladva a biztos hátteret személyi edzőként, gyógytornászként elindult végre a saját vállalkozása. A döntésben az is közrejátszott, hogy ez a 15 év autoimmun problémákat is előhozott nála, ami természetesen a gyerekkori gerincproblémákra is ráerősített.
 
Az autoimmun betegségek mondhatni civilizációs problémák, aminek az okai máig nem ismertek, de valószínű, hogy ebben a nem megfelelő életkörülmények, de mozgás szegény életmód és a táplálkozási rendellenségek is ludasok. Az autoimmun betegségek lényege rövid értelmezésben, hogy a szervezet téves immunválasz miatt önmagát támadja meg. Az immunrendszerünk alapvető feladata a károkozók, mint például a vírusok, baktériumok felismerése és a védekezésért felelős sejtjeink mozgósítása a feladata, de sajnos egyre gyakoribb, hogy rendszer a szervezet számára veszélytelen, a szervezetünk saját normál sejtjeit azonosítja veszélyforrásnak és támadja meg azokat.
(erről a témáról, az autoimmun betegségek típusairól, okairól, kezelhetőségéről a közeljövőben egy külön cikket fogok készíteni Hajnival, hiszen borzasztóan sok embert érint.)
 
A 2020-as év az öndiagnózis jegyében telt, Hajni végig követte önmagán a szigorú táplálkozási korlátozásokkal bizonyos módszereket, mert hisz abban, hogy csak akkor tudunk jól segíteni másokon, ha magunkon is megértjük a szervezet reakcióit, ha megtapasztaljuk a folyamatokat. Ennek az önterápiának az eredményeként igyekezett csökkenteni a szervezetében kialakult gyulladásos folyamatot, és most jön a lényeg….sikerrel. Természetesen ehhez a  folyamathoz igénybe vett egy orvost, egy szakmai mentort, aki végig követte az eseményeket, és akivel közösen dolgozták ki többféle módszer ötvözéséből egy saját verziót. Mára kimondható, hogy sikerült így megtalálni azt a vonalat, amivel komplex segítséget tud nyújtani az elsődlegesen ízületi, mozgásszervi problémákkal küszködő emberek számára.
 
Nem kis feladat ez, mert sajnos a mozgásszervi problémák korunk egyik népbetegsége. A mozgásszervi panaszok jelentős részét képezik az ízületi megbetegedések, melyen belül megkülönböztetjük a gyulladásos ízületi megbetegedéseket, azaz arthritiseket, illetve a kopásos ízületi megbetegedéseket, azaz arthrosisokat. Míg az előbbiek legjellemzőbb tünetei a fájdalom, az ízület merevsége, és időnkénti duzzanata is, az utóbbiaknál a tünetek kialakulását megelőzően először az ízületi porcok kopása figyelhető meg.
A mozgásszervi megbetegedések kialakulásának, ahogy az autoimmun betegségeknek is több oka lehet: a civilizált életmódból adódó helytelen testtartás, túlterhelés, a rendszeres mozgás hiánya, a szervezetünkben elinduló esetleges degeneratív folyamatok illetve maga a „kor”, hiszen az említett panaszok előfordulásának jelentős része 50-60 éves kor utánra tehető.
 
Az érintett krónikus panaszok elsőszámú elszenvedői tehát az idősebb korosztály, de az életmódunkból adódóan, illetve mindennapi sport- és egyéb hobbitevékenységeink során jelentkező akut mozgásszervi problémák a lakosság egyre szélesebb rétegét érintik.
A tünetek, a fájdalom enyhítésben, a gyógyulásban komplex megoldásokra van szükség, amiben a gyógytorna csak az egyik elem, de ez önmagában nem elég, ki kell egészíteni a táplálkozástudomány és a stresszmenedzsment területével is. Az egyének életminőségét kell javítani, ami viszont kizárólag egyénre szabottan tud működni. Ki kell hangsúlyozni, hogy ebben óriási szerepe az egyénnek is, ezért megfelelő őszinteséggel kell a személyi edzőhöz fordulni, hiszen a panaszokat kezelni, csak a tünetek minél pontosabb, precízebb behatárolásával lehet, továbbá az egyén akarati tényezői határozzák meg, hogy a személyi edző tanácsait hogyan tartja be, minként képes végrehajtani. Egy ilyen folyamatban nincs félgőz, meg részteljesítés, amitől minimum félmegoldásokat várunk. Azokat a gyakorlatokat, amit egy gyógytornász egy személyi edző ad, azt kőkemény munkával és odafigyeléssel lehet csak végrehajtani, ez nem divatterápia, ahová elmennek az emberek, csak mert így szokás, mert egyfajta társadalmi elvárás. Nagyon fontos, hogy aki eljön az órára az figyeljen a szervezet reakcióira, mert ez olyan mint egy finomhangolás, a szervezet reakciói alapján finomítunk, változtatunk az alkalmazandó eszközökön, ez egy közös munka a személyi edzővel és pontosan ennek bonyolult háttere miatt, ez nem olyan, amit önképző kör jelleggel, az internetről bogarászva bárki önmaga is elvégezhet, legalábbi eredménnyel nem, sőt rosszul beállított gyakorlatok, étrendek többet árthatnak, mint használnak. A rendszeres sport az életmódnak szerves része, de ha nem figyelünk oda a regenerációra, ha túlhajtjuk magunkat, vagy nem megfelelően koncentrálunk a gyakorlatok végrehajtására, akkor nem zárhatjuk ki a sérülés veszélyt sem.
 
Ez is egy újabb érv, hogy miért szükséges egy szakmailag felkészült irányító, edző jelenléte ilyenkor. Hajni éppen ezért a csoportos óráira beépíti azokat az elemeket, azt a tudást is, amit gyógytornászként elsajátított, ezzel is növelve a sporttevékenység biztonságát és hatékonyságát, sőt jóga oktatói végezettségéből adódóan a jóga elemeit is. Nem mellesleg a gyógytorna 80%-a is a jóga alapjaira épül, csak ezt nem szokták kihangsúlyozni a gyógytornász képzéseken 😊 Ha a mozgásszervi betegségekre, vagy az autoimmun betegségekre azt mondjuk, hogy népbetegség, akkor a jógát meg úgy fogalmazhatnánk meg, hogy népi gyógymód 😊
 
Ha már így kiveséztük Hajni tevékenységének szakmai részét nem árt megemlíteni, hogy csoportos gerinctorna tréningeket tart jóga alapokkal a T-klub tánc és fitness stúdióban, de tart dinamikus elemekkel fűszerezett aerobic órákat is. Az órái mellett pedig folyamatosan továbbképzi magát, és jelenleg mentál tréninget tanul, a kitűzött cél pedig az egészségügyi coach, ami nagyon leegyszerűsítve az egészséges életmód oktatásának legmagasabb szintje, de úgy is fogalmazhatunk, hogy a személyi edző egy magasabb szintű, komplexebb változata, mert sokkal több dologra tér ki, sokkal több dolgot ötvöz, mint egy személyi edző hatásköre. Tőlünk nyugatra ez már egy amolyan slágerszakma, óriási igény van rá, csak még nincs elegendő ebben valóban jártas, képzett szakember, hazánkban pedig egyértelműen hiány szakma, miközben egyre nagyobb az érdeklődés erre céges vonalon és az egyén szintjén is. Talán mondanom sem kell, milyen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a magánéleti problémákra is egy ilyen rendkívül összetett „életmódváltás” szakmai felügyelettel. az egészségügyi coach szakmát gyakorlatilag a civilizációs betegségek keltették életre, ez is olyan, mint az immunrendszer reakciója, végre elindult egy hatékony védekezés a mindennapjaink rejtőzködő ártalmai, lopakodó gyilkosaival szemben.
 
A coachnak a szakmai tudáson kívül a motivációs képességekkel is rendelkeznie kell, ami az egyik legnehezebb feladat. Sokan elkezdik a terápiát, az edzés formát, aztán mondhatni természetes módon elkezd fogynia  lendület, a lelkesedés, viszont részben elvégzett terápia nem tudja meghozni az elvárt célt, ezért kell coachként megfelelő módon motiválnom az embereket óráról órára. Az alapmotiváció természetesen adott, hiszen a legtöbb ember, aki ilyen jellegű órákra jelentkezik, az már valamilyen kialakult mozgásszervi problémával küzd, és az ebből adódó fájdalom is egyfajta motiváció, de ha jó a terápia, és a fájdalom enyhül, akkor ez a fajta motiváció is csökken, amit másformában kell pótolni 😊 Hosszútávon nem tartható fent a folyamat, amit egy egészségesebb élet reményében kitűzzünk magunknak, ha motiváció hiányában vagy annak csökkenésével „elengedjük a gyeplőt” és egy kicsit lazítunk az önmagunkkal szemben támasztott és a coach, edző által elvárt tempón.
 
Nagyon jó hír, hogy a gerinctornánál is megjelent a preventív, egészségtudatos gondolkodás, azaz növekszik azok száma, akik azért jönnek az órára, hogy megelőzzék pl. a mozgásszervi betegségek kialakulását. Erre lehet és kell mindenkit bíztatni, ahogy az életmódváltásra, a napi rendszeres testmozgásra is. A prevenció mindig olcsóbb, kifizetődőbb, mint a kialakult tünetek, panaszok kezelése és persze ezzel elkerülhetjük a később már jelentkező fájdalmakat .
Sajnos azonban rossz hír is van, a rosszul begyakorlott , rosszul elsajátított mozgás formák, és hát nem könnyű (ez most nem a panaszkodás helye 😊 ) egy dinamikus óra keretein belül az egyének tekintetében folyamatosan javítani ezeken.  Ezért lenne nagyon fontos a csoprotos órák előtt, néhány egyéni órát is igénybe venni a trénernél, hogy ezeket a mozdulatokat, mozgásformákat biztonsággal be lehessen gyakorolni, el lehessen sajátítani. A saját befektetett munkánk hatékonyságát, eredményességét javítjuk, ha elsőre egy állapotfelmérést és konzultációt kérünk, majd a személyi edző javaslatai alapján, de figyelembe véve az Ön igényeit és lehetőségeit kialakítunk egy néhány órás személyes bevezető tréninget, majd ezt követően már teljes nyugalommal és biztonsággal behetünk részt csoportos órákon. Ezt természetesen nem kötelező, nem előírás, de ajánlatos, az eredményessége alapján még att is kijelenthetjük, hogy ez a költséghatékonyabb is.
 
Még nem érintettük, de döntő fontosságú a személyi edző, a coach kommunikációs képessége is, hiszen az egyértelműen bizalmi kérdés, hogy megosztjuk az információkat egy számunkra akkor még „idegen” személyre az egészségi állapotunkról, az így kialakult érzéseinkről, a problémáinkról és természetesen az áhított célról, a vágyainkról is. Nem mindegy hogyan teszünk fel egy kérdést, ahogy az sem, hogy mennyire halljuk meg a válaszokat, mennyire látunk mögé a válaszoknak. Ahogy az orvosnál, úgy itt is sokszor az ügyfél nem tudja jól, pontosan behatárolni a tüneteit, a panaszokat, vagy épp olyan irányba viszi el az információt akaratán kívül, ami helytelen diagnózishoz vezethetne. Látnunk, éreznünk kell az illető valós problémáit, mint a nehezen megfogalmazható stressz problémákat vagy egy hirtelen érzelmi változás okozta tünet jelentkezést, mint a szorongás, depresszió kialakulásának okai, egy közeli személy elvesztése, vagy egy gyermek érkezése miatt állapotváltozás a családban, különösen ennek feldolgozása. Minden apró információ, minden bennünk kialakult félelem, bizonytalanság, érzelmi hullámzás vagy érzelmi alapú állapot változás fontos lehet egy trénernek, hogy a lehető legpontosabb térképpel rendelkezzen a problémák gyökereinek feltárásában. Gondolom azzal már nem mondok újat, hogy a betegségek kialakulásánál igen nagy számban lelki eredetű probléma áll.
 
Ha pedig összeállt a mozaik, kialakult a kép, akkor ez alapján kell célirányosan kialakítani a motivációs stratégiát, hogy az ügyfélben kialakuljon a magasabb életminőségre, de minimum a szinten tartásra az igény. Fontos, hogy maga az ügyfél mondja ki, hogy mi a számára elérendő cél, hiszen sokkal hiteleseb, sokkal hatásosabb, amikor magunk fogalmazzuk, mega  célokat, mint amikor mások nekünk ezt beállítják. Az egy berögzült minta bennünk, hogy ha valamit erőltetnek, akkor automatikusan hárítunk. Alapvetően a mozgás terapeuta, hogy még egy divatos szót is bedobjunk a köztudatba, utakat, megoldásokat mutat, de a választást az ügyfélre bízza, hiszen ami mellett letesszük a voksot abban ténylegesen hiszünk is. Persze megfelelő kommunikációval lehet abban szinte láthatatlanul segíteni, hogy erősítsük a másik emberben azokat az érveket, ami alapján a legjobb döntést lesz képes meghozni. Ajánljunk alternatívákat és hagyjuk, hogy kiválassza ami a számára a legmegfelelőbb, és ez már messze túlmutat az egészségügyi coaching területén, ez alapvető együttélési, párkapcsolati, munkahelyhez köthető együttműködési terápia is 😊 Valójában itt jutunk el az egészségügyi coach fogalmának a meghatározásáig, ahol a mozgásterápia, táplálkozástudomány, stresszterápia, a motiváció, az empátia és kommunikáció együtt és egyszerre jelentkezik egyénre szabott megoldásokat kreálva még akkor is, ha ezek egy részét csoportos formában végezzük.
 
Hajni ennek szellemében jelenleg csoportos órákat tart elsődlegesen, de 2021 év elejétől kezdve szeretné ezt kiterjeszteni ilyen egyéni, személyre szabott tréningekkel, és/vagy csoportos órák előkészítésével is kiegészíteni, ezt nevezhetjük akár mozgásterápiának is. A szakirodalomban egyébként egyre vaskosabb az anyag arról, hogy a gerincproblémáknak is egyre nagyobb részében lelki problémák húzódnak, ezért is dolgozom együtt egy pszichoterapeuta doktornővel is, aki egyben természetgyógyász is.
 
 
 
Abban látom ennek a jelentőségét, hogy egy személyi edzőnek, coachnak felismerve az ilyen lelki eredetű problémákat abban is segítenie kell az ügyfelét, hogy rávezesse arra tényre, hogy segítségre van szüksége ilyen szempontból is. Ez nem feltétlen egy azonnali pszichoterapeuta alkalmazás, vannak ezt megelőző módszerek is, pl. sajátos masszázs terápia. Az emberek sokszor érzik, hogy van az életükben valamilyen probléma, de nem tudják pontosan lokalizálni, hogy mi is valójában a baj, vagy felismerik a problémát, de nem tudják megmondani ennek okáét, gyökerét. talán nem véletlen, hogy milyen nagy számban élnek közöttünk depresszió enyhébb vagy súlyosabb formájában szenvedők, de ide tartoznak azok is, akik a lelki problémák miatt vesznek fel egy szerepet, kvázi védekeznek és válnak például outsiderekké, vagy épp nárcisztikussá. Sokaknál gverekkori, fiatalkori traumák, amelyeket akkor elnyomott a személy később egy szorongásos állapotot eredményez, és lelkileg azért lesz nehéz feldolgozni a régi traumát, mert lehet el sem jut odáig, hogy felismerje a jelenlegi probléma mögött az akkori trauma áll.
emiatt is nagyon remélem, hogy egyre inkább gyökeret ver a cégeknél is, hogy beépítsék és a dolgozóknak szolgáltassák az egészség tudatos tréningeket, de ide tartoznak a céges masszázs, vagy céges mozgásterápiák is, amelyek segítenek a stresszoldásban és napi felfrissülésben is. Ennél én azt a formát támogatom, abban hiszek, amikor a cég támogat, de az egyén is hozzájárul, mert tapasztalataim szerint amit ingyen kapunk azt nem tudjuk kellőképpen megbecsülni.
 
Készülök is olyan tréninggel, ami kifejezetten az irodai, a mozgásszegény életmód „elszenvedőinek” igyekszik hatékony megoldásokat hozni.
Egy könyv megírásán is dolgozom, ami egy szakmai mentor segítségével hamarosan meg is jelenhet, és akkor egybefűzném mindazt, amit tudok, és amit a technikai lehetőségek biztosítanak, így egy közérthető, emberi nyelven megírt szakmai „segítő” könyve, az online kommunikáció, a tanácsadás közösségi portálokon vagy például ma témára érzékeny média felületen, mint a Lokálpatrióta is, és persze a mozgásterápiás edzések egyéni és csoportos formában, az étrendi tanácsadás és még sok minden egyéb is. Így lehetne egy komplex szolgáltatást nyújtani az arra igényt formálóknak. Bár sokan és sokat beszélnek egészségtudatosságról, meg életmódváltásról, de még nagyon az elején tartunk, gyerekcipőben járunk, így nem lehet eleget beszélni erről és tenni ezért. akik ebben, ezért dolgoznak azoknak tehát van vagy kellene lennie egy társadalmi vagy közösségi felelősségtudatnak, ami a téma iránti érdeklődés felkeltésében, annak fontosságának hangsúlyozásában áll, ami nem pénzkérdés, csak elhivatottság kérdése. Az emberiség megérett arra, hogy változtasson, ha kell utat váltson, mert ilyen szempontból is a 24-ik órában vagyunk, és ebben óriási szerepet kell vállalnia   táplálkozástudomány területén dolgozóknak, a személyi edzőknek, a gyógytornászoknak, az egészségügyi coach-nak. Nem szabad elengednünk az emberek kezét preventív jelleggel, és már rászorultként sem, igenis erősíteni kell a közösség tudatán belül az életmódváltás, az egészségtudatos életmód szemlélet fontosságát még akkor is, ha olykor pont a legjobban rászorulok, mint nem nyújtják felénk a kezüket segítséget kérve.
 
Visszatérve tréner és az ügyfél kapcsolatára fogni kell az illető kezét edzésről edzésre és a technika mindene lehetőséget kihasználva a hírlevéltől az online, de interaktív kommunikációig minden oldalról rá kell segíteni a csoportos vagy egyéni edzéseire. Nem állíthatjuk, hogy ez már egyértelműen a jelen, bár törekvéseket már láthatunk, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy a jövő viszont csak ez lehet.
Hajni ennek a gondolatnak a mentén szeretne kialakítani Újbudaiak részére egy komplex programot, amiről természetesen a Lokálpatrióta is folyamatosan tájékoztatni fog. Ennek egyik apró részlete lesz a szakértő válaszol szerű rovat az edzésterv s a fitt kaja rovation belül is, azaz mozgás és az étkezés területén is igyekszünk válaszaikat megfogalmazni az olvasók kérdései alapján. Olyan dolgokra szeretnénk hamarosan rávilágítani, mint a vitaminok szerepe, vagy a táplálékkiegészítők használata, amiről sokan beszélnek, de egyfajta misztifikálás veszi körbe ezeket a témákat, és ma már nehéz eligazodni a közembernek. Hajni épp egy gyógyszer témájú könyvek kiadói végzettségén, engedélyén is dolgozik, hiszen gyógyszertári asszisztens volt a pálya kezdetén, és szeretne ebben a témában közérthető kiadványokat megjelentetni e vitaminokról vagy a gyógyhatású készítményekről, gyógynövényekről, és persze a gyógyszerekről is. Egyébként a tréningjeim során is nagyon fontos tudnom, hogy az illető milyen típusú gyógyszereket szed, azoknak milyen élettani hatásai vannak. Nélkülözhetetlen tudni, hogy szed-e nagydózisú gyulladásgátlókat, vagy van-e véralvadásgátló hatása az adott gyógyszernek, okoz-e valamilyen érzékenységet a hatásuk. Bizony nagyon nagy bajt is lehet csinálni a megfelelő háttérismeretek nélkül. Sok olyan kutatási eredmény van, aminek óriási hatása lehet, lesz élettani szempontból, csak sajnos egy-egy ilyen eredmény mire tankönyvekbe kerül, mire a „c vitamin szintjén” kezdjük alkalmazni, addigra eltelhet 15-20 év, és ezt nem szabad kivárni, beszélni kell erről már most, és Hajni ehhez is szeretne hozzátenni a munkájával.
 
Reméljük ennek a munkának a környezet is kedvezni fog, mert pandémia pont azt a korosztályt tett visszahúzódóbbá személyes tréningek, edzések tekintetében, akik a leginkább rá lennének erre szorulva. No meg Hajninak is vannak fizikai korlátai, a nap neki is csak 24 órából áll, és ott a család is, ami nem csak öröm, de feladat is. Nem egyszerű, nem könnyű feladatot tűzött ki magának, de a Lokálpatrióta olvasói és Újbuda lakosainak nevében is csak remélni tudom, hogy ezt a rengeteg feladatot, többek közt a MI érdekünkben fel tudja vállalni és sikerre viszi azt a missziót, amit a cikkemben leírtak alapján elképzelt. Ehhez kívánok, kívánunk neki nagyon sok erőt, kitartást és persze egészséget.
 
Az itt élőknek, a kedves Olvasóknak én jó szívvel ajánlom Hajnit és az Ő komplex képzéseit, legyen az gerinctorna, aerobic, jóga, személyi edzés vagy hamarosan egészség coaching. Fontos üzenet Hajnitól Mindenkinek, hogy nincs elveszett idő, nincs késői kezdés, mindenki, legyen az életkora bármi is, bármikor belekezdhet az egészségtudatos életmódba, a mozgásterápiába, az étrendváltásba, nem számít, hogy van-e és milyen betegsége, hiszen mindent ezek figyelembevételév alalakít ki a személyi edző. Az izomépítést bármikor el lehet kezdeni, visszalehet állítani a megfelelő fittséget, állóképességet, csak tudni kell a fokozatosság elvét, figyelembe kell venni a saját határainkat, amit mindig egy picit bővíteni kell, lehet. A legrosszabb, ami velünk történhet, hogy azt vesszük észre a tréning hatására, hogy egyszerűen elfelejtünk öregedni, sőt… 😊
 
Aki szeretne Hajnival együtt dolgozni csoportos órán vagy egyénileg az keresse őt a T-Klub tánc és fitness Stúdióban
(Gazdagrét, Dió u. 2, a Penny Market felett)
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest