2023.09.24.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Máramarosi Rita a Fit-fusion szerelmese…Aki mindnekinél jobban akarta,

24 min read

Rita még gyerekként képes volt változtatni és akkor és azóta is Ő akarta a legjobban, ezért válhatott kiváló szakemberré, gyógytornásszá, személyi edzővé, és ami ennél is fontosabb kiváló emberré, amit a sportnak köszönhet. Ezt kívánom minden olvasónknak, hogy Önök is lépjenek a változtatás útjára, tegyenek minél többet az egészségükért, és legyen bármilyen a testalkatuk, legyen bármilyen is az eddigi életük, a változást ÖNÖK akarják a legjobban, és akkor Rita megtalálja ehhez a leginkább megfelelő utat..

Máramarosi Rita a Fit-fusion szerelmese…
 
Ismét az edzőteremben, ismét egy riport alanyra várva, ahogy ez már tőlem lassan megszokott. Hallgatva intuícióimra most az órarendet nézegetve kerestem, ki legyen a következő, amikor megakadt a tekintetem a Fit-Fusion kifejezésen. Vajon csak nekem homályos, hogy ez mit is jelent. A fitt kifejezést még csak értem, ha nem is mindig igaz rám a mondat 😊 A fúzió szó jelentése is összeáll, de vajon így egyben mit takarhat ? Beleolvadás a fittségbe ? Összeolvadás a mozgással ? NA jó azt hiszem meg is van a következő riport alany, derítsünk fényt egy újabb edző személyiségére és közben meg tudjuk hogy mi a fene az a fit-fusion ?
 
A kérdés megválaszolására egy nagyon csinos, első láttásra is energiabomba típusú, nem mellékesen nagyon mosolygós személyi edző sietett a segítségemre, Rita személyében.
 
SA: Kedves Rita nagyon töröm a fejem mit fogok hallani a fit-fusionról, de még mielőtt ebbe belecsapunk, az eddigi itt készített riportok stílusában elsőként magadról mesélj egy picit, Ismerjük meg a személyi edző mögött magát az embert, az életutat, történeteket, ami ide vezetett, ami által személyi edző lettél.
 
Rita: Gondolom meg fogsz lepődni, de az a helyzet, hogy az osztálytársaim mai napig sírva nevetnek, hogy én edző lettem, mert én az ANTI-SPORT voltam egész gyerekkoromban. Egy olyan finoman szólva is kövér kislányt képzelj magad elé, akinek e testnevelés óra egy kínszenvedés volt, akinek nagyon nem mentek a feladatok. Inkább le se írnám hányas osztályzatot sikerült elérnem minden igyekezetem ellenére 😊 Ha valamiben biztos voltam, akkor az az, hogy a sport nem nekem való, és ezt egészen a középiskola végéig így is gondoltam. De hogy még fokozzam is, 14 éves koromban a kis duci lányból pillanatok alatt anorexiás lettem, 3 hónap alatt 20 kg-t fogytam.
 
SA: Hogyan jött ez a hirtelen váltás ?
 
Rita: Csak a változtatni akarás indított el, de aztán jöttek hamar a pozitív visszajelzések és a bennem lévő skorpió innentől felpörgette az eseményeket, vagy pontosabban túl pörgette. Egy skorpió az többnyire a végletek embere hatalmas érzelmi háttérrel és bizonyítási vággyal, és ha nem tudja valaki jól kezelni, kordában tartani, akkor az hajlamos az erőfeszítéseit túlzásba vinni vagy túl gyors tempót diktálni.
 
SA: Ezt meg kell erősítsem, mivel én is skorpió vagyok 😊
 
Rita? Ez hirtelen fogyás, aminek következtében 43 kg lettem olyan módon megviselte a szervezetet, hogy még a menstruációs folyamat is megszakadt. Sejtheted, hogy mind szülői, mind orvosi oldalon milyen szinten voltak kétségbeesve és próbálták a folyamatot megfordítani. Akkoriban még nem volt sláger, „Forduljunk pszichológushoz” vonal, viszont volt egy kedves rokonom, aki gondolt egy nagyot és elvitt tornászni egy mai szóval leírva „Női klub” szerű intézménybe, és ott azt vettem észre, hogy a csoport nyitottsága, segítőkészsége megnyitotta számomra a sikerélmény mennyországát 😊 Olyan dolgokat voltam képes végrehajtani, ami azelőtt egyáltalán nem ment, és mondanom sem kell az önbizalom növekedése egy spirált indít el a fejlődésben, és egyre több dolgot, egyre magabiztosabban tudtam elvégezni. Az izmok is elkezdtek fejlődni ebben a nagy soványságban. Szóval testileg és lelkileg is úgy éreztem rendeződnek a dolgok körülöttem, így született meg a döntés, hogy mozgással, mozgáskultúrával, egészséges életmóddal szeretnék foglalkozni a jövőben.
 
Pedig egyébként jogásznak készütem, az az igazi okoska típusú gyerekként cseperedtem fel 😊
 
SA: És elhatározás kérdése volt csak, hogy egyszer csak az Anti Sport TF-re megy ?
 
Rita: Ennyire nem egyszerű azért, és abban pont biztos voltam, hogy fejlődés ide vagy oda, azért a TF-re esélyem sincs. DE mivel nagyon akartam tornázni, mozogni, így végül a gyógytornász képzés mellett döntöttem főiskolán. Bár az induláskor pontosan nem is tudtam mire is jelentkezem, de ahogy ment az idő éreztem, hogy ezt a szakmát nekem találták ki 😊
 
Miért is gondoltam így ? Mert az empátia és mások motiválása talán a legerősebb oldalam, és erre bizony óriási szükség van gyógytornászként. Én magam is nagyon motivált vagyok, hiszen pontosan tudom nekem mit adott a mozgás, pontosan tudom, hogy nekem az életemet mentette meg. Ez pedig akaratlanul is beépül az óráim hangulatába, akkor is ha konkrétan nem beszélek róla. Nem véletlen, hogy én alapvetően gyógytornász voltam és maradok is, és e mellett tartok csoportos órákat is, de a csoportos fit-fusion óráimba is belekevertem a gyógytornász alapokat.
 
Kifejezetten – sőt mondjuk ki – csak Nőknek tartok órákat és igyekszem segíteni, hogy az általuk elképzelt alakot elérhessék, de közben beleteszem mindazt, ami azért szükséges, mert tudom hogy az adott munkaköréből adódóan mire lenne szüksége a szervezetének.
 
SA: Akkor itt gondolom van valamilyen állapotfelmérés, sőt ennél talán még több is, amiből az információkat meríted…
 
Rita: Igen, van egy olyan kérdés sor, ami segít eligazodni abban, hogy pontosan mire és milyen formában van szüksége a jelentkezőnek. Személy szerint abban hiszek, hogy nem való minden mozgás forma mindenkinek, így tudnom kell bizonyos értelemben nemet is mondanom, és rávilágítanom arra, hogy milyen mozgásforma szolgálná a legjobban az igényeit, elvárásait. Hála istennek ezernyi lehetőség van, itt a T-klub keretin belül is, így nem eltanácsolnom kell, hanem inkább pályára állítanom, de mindig a saját döntése alapján. Természetesen megadom a lehetőséget mindig, hogy kipróbálja azt a mozgásformát, amit én képviselek, és ha jól érzi magát benne, akkor itt a helye, jó kis csapat a minek, de ha bármi miatt nem érezné tökéletes választásnak, akkor megkeressük a számára legmegfelelőbbet.
 
A gyógytornászból ma már mint látod személyi edző és csoportos oktató is vagyok, de ami még nagyon jellemző rám a továbbképzés mánia. Én mindenre elmegyek, amire csak tudok, amitől többé válhatók, amivel a tudásom tovább tudom bővíteni, majd ezt átadni az ügyfeleimnek. Egyként is olyan tempóban fejlődik a világ, ideértve például az egészséges életmód oktatását, vagy épp a gyógytornász munkáját, hogy nem lehet lazsálni, nem lehet megnyugodni, haladni kell a korral, fel kell venni a folyamatos továbbképzés tempóját. Az is tény, hogy minden továbbképzésen mindig mindenki elmondja, hogy amit most épp tanulunk, az az egyetlen üdvözítő és biztos megoldás, de valójában olyan nincs. Mindenből ki kell szedni azokat az elemeket, amiket hasznosnak érzünk, a technikákat ötvözni kell a tényleges siker érdekében.
 
Azt is fontosnak tartom, abban hiszek, hogy amit az ember teste un, azt az agya is unni fogja és fordítva is, ezért mindig változtatni, változatossá tenni az edzéseket szintén cél. Általában azok nem kedvelnek, akik nem tudják befogadni, hogy óráról órára picit változtatunk, akik alapvetően az életükben is a túlzott biztonságra, a már százszor bejárt út rutinjára törekednek. Az én óráimon ezért sokkal jobban kell figyelni a változó mozdulatok, gyakorlatok miatt, nem lesz unalmas, de így kevésbé van lehetőség a rutinból adódó egyfajta lazításra. Ez az oka annak is, hogy nem mixeket használok az órákon, mert szeretek játszani a ritmussal, így ugyanazokat a célzott gyakorlatokat pl. erősítésre vagy épp nyújtásra, kardióra, azokat meg lehet így fűszerezni, szerethetőbbé lehet tenni.
 
SA: akkor eljutottunk az alapkérdéshez, hogy pontosan mi is az a Fit-fusion ?
 
Rita: Ez egy aerobic alapú kardioóra, amivel funkcionális erősítéseket tudunk elvégezni. Egyszerre sportolunk és közben energikusan táncolunk is, a kardióba például sokszor beépül a zumba. Persze közben ott vannak a súlyzós csoportok és pont attól lesz kardió jellegű, hogy nem izolációs módon foglalkozunk az izomcsoportokkal, hanem funkcionális szemlélettel. Ez egyébként segít az elfogadtatásában, hiszen ma a funkcionális edzés egyfajta trend lett. Mivel nagyon sok izomcsoportot dolgoztatunk meg egy időben, ezért viszonylag folyamatosan megtartunk egy pulzus tartományt.
 
Közben szültem én is két gyereket, így nagyon sok impulzus ért olyan tekintetben is, hogy mi mindenen megy keresztül egy női test a fogantatástól a szülésig, majd azt követően az egyfajta regenerálódási folyamatban. Nem véletlen hogy sok olyan hölgy jár hozzám, akik a szülés utáni periódusban várnak nem csak mozgást, de erre történő motivációt is 😊
 
SA: És férfiakat miért nem vállalsz, az annyira más ?
 
Rita: Az a mozgás kultúra, amit felépítek az edzéseim során, az annyira nőies mozdulatokat tartalmaz, hogy bár én el tudom érni azt, amit a férfi ügyfél elérni szeretne az edzésen, csak épp Ő nem fogja jól érezni magát közben, nem tud vele igazán azonosulni. Ezért hiába érem el a célt, az is fontos, hogy Ő komfortosan érezze magát az adott helyzetben.
 
SA: Van-e jellemző korosztály az edzéseiden ?
 
Rita: Nagyon változó, de azt mondanám, hogy a terhelés típusa határozza meg valójában a részvevőket, ez alkalmazkodik életkorokhoz.
A másik összetevő a zenei világ, abban nem tud kibújni senki a bőréből, és életkorokhoz azért erősen kötődnek zenei műfajok, stílusok is. Én például sokáig azt hittem, hogy milyen érdekes, hogy amikor beszélgetek a lányokkal az órán, milyen sok mindenben gondolkozunk hasonlóan (ez a véletlen szerencse effektus), pedig valójában a személyiségemmel azokat vonzom be az órára, akik alapból hasonlóan gondolkoznak dolgokról, edzés formákról vagy épp zenei stílusról ( a szerencsének ehhez tehát nem sok köze van )
 
SA: Akkor van egy fajta kategorizálás, amikor jelentkeznek, hogy kit melyik csoportba ? megfelelő terhelés, megfelelő stílus ?
 
Rita: Nem nincs ilyen cél, inkább a csoportos edzéseken figyelek arra, hogy kit mivel és milyen formáéban, mértékben terhelhetek, mondhatni kikacsintok emberekere, hogy akkor ezt most nem vagy nem annyit, és neki közben egy picit más feladatot is adok akár. A gyógytornász gondolkodásmód lehetőséget ad arra, hogy a csoportos órán belül is tudjak egyénre szabott feladatokat adni, így aki az én csoportos órámra jelentkezik, annak nem kell attól félnie, hogy feltudja-e venni a csoport tempóját, pont abban bízhat, hogy én és maga a csoport is azon fog dolgozni, hogy elérje az adott tempót a saját terhelehetőségéhez igazítva. A fizikai terhelésből mindig lehet visszavenni, így az változtatható, az egyetlen fontos szabály soha ne állj meg 😊 NA ebben kell segíteni a jelentkezőt.
 
SA: van esetleg olyan betegség, ami kizárja ezt a mozgásformát, ami ha kiderül az első beszélgetésen el kell tanácsolnod ?
 
Rita: Természetesen mindenkivel négyszemközt beszélgetek és bízom abban, hogy mindent őszintén megosztanak velem, így konkrétan mindig megkérdezem, hogy van-e, volt-e bármilyen mozgásszervi vagy egyéb problémája, illetve jelenleg terhes -e? És ahogy erről beszéltünk ez alapján is eldöntöm, hogy az adott mozgásforma lenne-e a legmegfelelőbb a számára, tájékoztatom és ezután közösen hozzuk meg a végső döntést.
 
SA: Szerinted mennyire fontos egy személyi edző életében a kommunikáció, mennyire kell ebben erősnek lenni ?
 
Rita: Kifejezetten fontos, hiszen itt emberek életébe avatkozunk be bizonyos értelemben, segíteni akarunk, de ehhez meg kell tudni ismerni a másik személyiségét, örömeit, elvárásait, vágyait, ami alapján fel tudjuk építeni a neki szükséges mozgás formát. Ehhez viszont nagyon jól kell tudni kommunikálni és fejlett empatikus készség is kell. Nem véletlen az sem, hogy lassan 20 éve tartok csoportos órákat, de minden egyes órára egy aznapra vonatkozó óravázlatot készítek, aminek a mentén nem csak a gyakorlatok, de a kommunikációi is történik. Persze a vázlat az nem kőbevésett, hiszen sokszor megérkezik az edzésre az illető és a szemébe van írva, hogy aznap mi történt vele, milyen tragédia, bánat vagy épp öröm érte, mi az ami aznap netán frusztrálta, és ehhez bizony hozzá kell alakítani bizonyos mértékig az adott nap terhelhetőségét vagy akár a mozgásformát is.
 
SA: Most már sok minden megfogalmaztál, ami tulajdonképpen válasz arra, hogy miért is van szükség személyi edzőre, hogy pontosan mi mindent csinál, hogyan segít nekünk a problémák legyőzésében és a kitűzött célok elérésében. Ez alapján bennem felmerül egy kérdés, és kérlek őszinte választ adjunk erre. Egyáltalán szabad-e belekezdeni egy edzésbe, szabad-e egyik napról a másikre megváltoztatni a mozgás kulturánkat úgy, szabad-e kontrol nélkül belecsapni a lecsóba úgy, hogy ennek legalább kezdeti lépéseiben nem vesszük igénybe a személyi edző tudását, tapasztalatát ?
 
Rita: Azt gondolom semmiképp nem szabad, sőt mondjuk ki többet árthatunk, mint használunk önmagunknak, a szervezetünknek, ha a mozgásforma és annak intenzítása nem előre megtervezett és szakember által kontrolált. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet olyan edzésforma, amit valaki egy idő után ne tudna önállóan csinálni, de ehhez feltétlen szükséges minimum az első 3-4 alkalom, amikor egy szakember ezt megtervezi, beállítja az ügyfél által elmondott célok elérése érdekében. Nem szabad hiú ábrándokba kergetni másokat vagy rájuk hagyni a saját elképzelésük mögötti esetleges lehetetlen célkitűzéseket.
 
A szervezet egészséges teljesítő képességének, ide értve például a heti egészséges fogyás mértékének meghatározását bizony közölni kell az ügyféllel akkor is, ha ez nem az általa kitűzött eredmények elérését jelenti az általa kitűzött idő alatt. Ráadásul egy olyan edzésterv és mellette ne feledkezzünk meg az étkezési rend kialakításáról sem, amit egy szakember összeállít, azt valakinek be is kell löknie, végig kell csinálni közösen, kontrol alatt, hogy a szakember kijavíthassa például rossz mozdulatok beidegződését, és lássa a fizikai teljesítő képesség adott pillanatban meglévő határait. Látni kell, hogy mely gyakorlatokban nincs komfort érzése az ügyfélnek és ez alapján azt módosítani kell. Az első találkozás pedig természetesen az állapotfelmérés és a delikvens kitűzött céljainak a megismerése, valamint a szakember erre adott reakciója. Ez nem kidobott pénz, hiszen a jól beállított és időnként kontrolált mozgás forma gyorsabb és hatékonyabb (maradandó) eredményt hozhat egységidő alatt, így ami pénzt belefektetünk az első órák személyi edzésébe, azt visszahozhatjuk a teljes edzés program szükséges hosszának lerövidítésében (nem adott edzésen belül, hanem az összesített, szükséges edzés órákban mérve)  
 
Azt pedig el kell felejteni, hogy az interneten vásároljunk minden előzmény nélkül edzés programokat, mert az csak egyénre szabottan tud hatékony lenni. Ha egy edzéstervben valamely gyakorlatot nem fog valaki szeretni, akkor azt nem is fogja végrehajtani, vagy nem fogja az előirt intenzítással, pontossággal, így meg elvész a hatékonyság. Ha viszont olyan gyakorlatokat szeretnénk összeállítani, aminél biztosak vagyunk abban, hogy az illető szívesen fogja csinálni, ahhoz ismerni kell a személyiségét, ergo kommunikálni kell vele, mielőtt bármilyen edzéstervet átadnánk, sőt gyakorlatok során látni kell, hogy kigondolt edzéstervre hogyan reagál a teste és az agya.
 
Egy alkalommal nem lehet ezeket elvégezni beállítani, szükséges néhány közös alkalom. az edzőgépek is egyszerűnek tűnnek, amikor be akarjuk állítani pl. az adott súlyokat, de ez ennél bonyolultabb mert nem csak a súly a kérdés, hanem a helyesen kialakított gyakorlat, a hogyan csináljuk metódus, de ide tartozik az is, hogy ízületi struktúrákra kell őket beállítani. Ez határozza meg például az ülés távolságot, magasságot, a helyes kéz vagy lábtartást és még lehetne sorolni. Előképzettség és sok minden egyéb függvénye, de egy 3-5 alkalom ami azt gondolom feltétlen muszáj lenne személyi edző mellett eltölteni, ha úgy döntünk életmódot váltunk és valamilyen mozgásterápiába kezdünk.
Ez elegendő arra, hogy egy megfelelő edzés terv készüljön, amit ha szeretnénk már önállóan végezhetünk egy ilyen edzés terv pedig cirka 6 hétig tart ki, utána egy-egy alkalommal lehet az edzés tervet újra beállítani, finomítani, újrahangolni. Azt is sokan csinálják, hogy hetente 3 edzésből egyet személyi edzővel, kettőt pedig önállóan csinálnak, így az edző a hetente tudja kontrolálni és módosítani a szükséges mozgásformákat. Lehet tehát pénztárcához is igazítani a személyi edző kérdését, csak merjünk őszintén beszélni az anyagi lehetőségeinkről az edzővel négyszemközt.
 
SA: És mi a helyzet az étrenddel, hiszen én szinte mindenkitől azt hallom, hogy az eredmények tekintetében 70% az étrend és 30% a mozgás…
 
Rita: igen ez így van, de szerintem a táplálkozás tudomány egy önálló szakma , önálló terület, így pusztán az, hogy valaki személyi edző még nem hatalmaz fel arra, hogy étrendet írjon. Lehet adni tanácsot, általánoságban megfogalmazni irányvonalakat, de étrendet annak szabadna írni, aki ebben jártás, akinek erre vonatkozó végzettsége is van. Természetesen lehet olyan személyi edző, aki ebben is jártas, erre is szerzett képesítést, de önmagában a személyi edző ténye még nem jogosít fel étrend írásra. Aki erről mást mond az nem mond igazat és nem fair az ügyféllel szemben. Még azt is kimerme jelenti, hogy ha valaki elvégez egy táplálkozás tanácsadási tanfolyamot, az még koránt sem biztos, hogy alkalmas egy valóban hatékony, egészségre nem káros étrend megírására. Az hogy egy személyiedző megmondja, hogy milyen típusú alapanyagokat részesítsen előnyben, az még belefér, de ez még nem étrend írás.
 
SA: Mi a véleményed a vegetáriánus étrendről sportolás mellett ?
 
Rita: Semmi gond nincs vele, de ez is szakember kérdése, aki meg tudja mondani, hogy adott elemek milyen módon pótolhatóak egy vegetáriánus étrendben. az viszont egyértelműen kijelenthető, hogy maradéktalanul pótolható minden, ami a hagyományos hús fogyasztásra épülő étrendben van, csak ezt a pótlást ne mi magunk akarjuk kitalálni, bízzuk ezt is szakemberre. Ha tőlem valaki étrendi tanácsot kér (szoktak is), akkor én minden esetben megadom annak a szakembernek az elérhetőségét, aki ismereteim szerint ebben a kérdés körben a leghatékonabban tud neki segíteni.
 
SA: Azt tapasztalom, hogy mindig bizonyos trendek, vagy divat alapán választanak sokan mozgás formát, hogy látod manapság vannak-e és ha igen mik ezek a trendek?
 
Rita: Igen a trendek ténye tagadhatatlan, és ezekkel együtt is kell élni, mert mindig valaminek a mentén kell, lehet eladni dolgokat, most épp a funkcionális irányvonal a trend, ami nem rossz egyébként és abszolút a gyógytornára épül, viszont egyre vigyázni kell, nem szabad egyetlen mozgástípusra koncentrálni, nincs ebben sem egyisten hit, ezek kombinációjában kell keresni a lehető legtökéletesebb megoldást. Az hogy valami trendi még nem biztos, hogy a saját testünknek is arra van szüksége, ezt egyénileg kell mérlegelni és ebben is érdemes meghallgatni a személyi edző tanácsát.
 
SA: Ha valaki idejön hozzád és azt fogalmazza meg, hogy Ő kifejezetten csak fenékre akar edzeni, akkor mit mondasz erre, mint személyi edző ?
 
Rita: Azt, hogy ez alapvetően nem fog működni. Sokan jönnek azzal, hogy innen, meg onnan akar fogyni, csak hogy a fogyásnak alapvetően nincs köze ahhoz, hogy melyik testrészt fogjuk erősíteni. A testet egészében kell mozgatni, alakítani és azt is őszintén meg kell mondani az ügyfélnek, hogy ez bizony erősen alkat kérdése is. Az tehát adott, hogy mi a mozgásterünk, és ezen belül a személyi edző a saját edzéstechnikájával igyekszik ebből a legjobbat kihozni. Erősíteni természetesen tudunk bizonyos testtájakat, de az hogy innen, meg onnan fogyjunk és csak erre koncentrálva alakítsunk ki edzéstervet az csak mesebeszéd.
 
SA: Tehát ha idejön hozzád valaki, akkor te például a testalkata alapján elmondod, hogy minek van realitása.
 
Rita: Pontosan mindig megfogalmazom a realitásokat és arról pedig egyenesen le is beszélem, hogy az ide nekem az oroszlánt elvével hetente 5x járjon edzésre, mert a szervezetnek szüksége van a regenerálódásra egy alapos edzés után, aki ezt nem adja meg a testének, az többet árt, mint használ a mozgásterápiájában.
 
SA: Akkor megfogalmazhatjuk, hogy mi az ideális metodika vagy edzés sűrűség ?
 
Rita: heti egy edzésnek semmi értelme nincs, tehát a heti kettő a minimum, de azt becsülettel, teljes intenzitással kell végig csinálni, és aztán kinek két hét után, kinek két hónap után eljöjjön az az érzés, hogy mostmár eljönnék  a héten még egyszer. Az ideális tehát a heti 3x-i edzés, de ehhez el kell jutni, és ezt magunktól kell akarnunk. Azt tapasztalom, hogy aki óriási energiával indítva hetente 5x megy edzésre, az bizony elég hamar belefárad, nem is úgy jönnek az eredmények, és persze így kedvét veszíti és leáll. A fizikális terhelésen kívül pedig ott van még az idő kérdése is, hiszen ezt be kell tudni építeni a saját életritmusába, ráadásul tartósan. Ez sokszor különösen egy nőnél olyan radikális átalakítást igényel az életvitelben, ami akár megoldhatatlan feladat lesz. A munka, a család, a gyerek, az egyéb elfoglaltságok mellett sokszor a heti két edzés folyamatos fenntartása is komoly erőfeszítés. Tehát ne a lehetetlent erőltessük, hanem ami még a komfort zónába belefér azt tartósítsuk inkább. Sokszor érzékelem, hogy valaki elsőre bevállalja a heti 3 edzést, és ezt meg is oldja 2-3 héten keresztül, majd jönnek a most ezért, most meg azért kellett kihagyni. A kiválasztott edzés nap számot pedig feltétlen úgy határozzuk meg, hogy minimum egy pihenőnap be legyen iktatva két edzés között. A pihenés alatt nem a semmittevést értem, hanem az átlagos napi tevékenységet edzés nélkül. Aki ezt nem tartja be az gyakorlatilag feléli a sajt szervezetét, és igen hamar fel is fogja adni.
 
SA: Adódik a kérdés, hogy a terheléssel járó következmények, mint pl. az izomláz az most jó, természetes vagy esetleg a szervezet vészjelzése, mi ebben az igazság?
 
Rita: Az izomláz kérdése, oka nagyon régóta kutatott és még a mai napig nem bizonyított, hogy mi az ami a fájdalmat okozza, tudjuk, hogy tejsav termelés történik, de ez még nem indokolja a fájdalmat. Jelenlegi álláspont szerint mikrosérülések keletkeznek az izomban, sőt  a legújabb kutatások szerint nem is az izomban, hanem az idegrostokban. Mondjuk ez utóbbi már értelmes magyarázatot adhat a fájdalom értésére. Az viszont kimondható, hogy az izomláz velejárója az edzésnek, nem kell ettől tartani, ez fiziológiásnak mondható, de károsnak nem. Sokaknak az izomláz a visszajelzés a test részéről, azaz ebben mérik az edzés hatékonyságát 😊 Azért a valóságban az izomláz hiánya nem jelenti ám azt, hogy nem volt hatékony az edzés, hiszen a szervezet is hozzászokik a rendszeres gyakorlatokhoz és onnantól már korántsem biztos, hogy jelentkezni fog az izomláz.
 
SA: Akik eljönnek az órádra, azok annak okát tekintve mi lesz a jellemző, elsődlegesen fogyni akarnak, testtartást javítani, betegségükre keresnek gyógymódot, pl, gerinc problémák, van egyáltalán ebben valamilyen rendszer, ami megfigyelhető ?
 
Rita: Mivel elsődlegesen gyógytornász vagyok, ezért nálam ebből adódóan elsődlegesen olyan emberek jelentkeznek, akik már rendelkeznek valamilyen akut problémával, például ízületi, gerinc vagy mozgásszervi gondokkal. És sajnos ez már manapság életkorhoz sem köthető, egyre fiatalabbaknál is jelentkeznek az ilyen jellegű problémák, nyugodtan tekinthetjük ezeket népbetegségeknek, civilizációs ártalmaknak. Nagyon sokan jönnek hozzám műtétek, rehabilitáció után, amikor már sportolhat, de még vissza kell vezetni a szervezetét az előző hetek, hónapok mozgásszegény vagy mozgás nélküli állapotából az aktív sportolásba. Sajnos a trendek kapcsán az is elmondható, hogy az amatőr sportolást végzők átterelik magukat a versenysport teljesítmény határain túlra, és ezzel komoly károkat okozhatnak a szervezetükben, ami erre nincs felkészítve. Az állandó teljesítménykényszer a sportban is jelentkezik, és ezért hallani egyre sűrűbben például a hirtelen szívleállásokról. Tehát az ésszel, a fokozatosság elvével edzeni, annak bizony vezér motívumnak kell/kellene lennie. Sajnos a mai trendek olyanok, hogy már nem tudnak mit kitalálni, és akkor jönnek pl. a katonai kiképzésből kiemelt mozgás formák, amihez egy átlagos szervezet nem tud csak hosszabb idő után alkalmazkodni, de lesz aki egyáltalán nem fog tudni. Arra a szintre, ahol az ilyen terhelések ideálisak lehetnek el kell juttatni a szervezetet, és az bizony nem megy egyik percről a másikra. Akik azonnali, látványos eredményekről beszélnek, ígérnek, azok bizony nem mondanak igazat, és ez akár káros is lehet a szervezetünk részére.
 
SA: Segítsünk azoknak, akik a fogyás miatt érkeznek, mi az ideális fogyás mértéke időben, ami még a szervezetünk számára negatív következmények nélkül feldolgozható.
 
Rita: Heti egy-másfél kiló, ami egészséges és hosszú távon is tartható. Lehet ennél nagyobb mértékben is lefogyni, csak épp pingpong effektust vált ki, és az anyagcserére gyakorolt hatása alapjén igen könnyen visszajön, ami láthatóan könnyen ment le.
 
SA: Ha jó tudom amikor a szervezet fogy, elsőként vizet veszít, így valójában csalóka, vagy látszati a fogyás.
Rita: Ez igaz, és sajnos sok új nyugati fogyás trend meg szó szerint erre épít, ilyen a csak a fejed van kint, miközben egy szauna szerű dobozban végzed az edzést és minden izzasztásra épülő edzés forma, ahol valójában a látványos eredményeket akarják eladni, és közben a szervezet kiszárításával akár komoly problémákat is okozhat. Ilyenkor az ügyfél vágyainak akarunk megfelelni és nem a szervezet szükségleteinek. Egy ilyen edzés után a mérlegen nem a valóságot látjuk, csak egy gyorsan múló adott pillanat eredményét, és nem véletlen, hogy edzés után a kiszáradt emberek vissza is veszik az elvesztett folyadékot valamilyen formában.
 
SA: Utolsó kérdésem mit üzennél a Lokálpatrióta olvasóinak, mire számíthatnak, ha Téged választanak edzőnek, mi az a plusz, hozzáadott érték, amitől ez egy jó befektetés?
 
Rita: Elsődleges célom, hogy megszerettessem az emberekkel a mozgás különböző formáit és persze cél az is, hogy elérjék a segítségemmel, amit önmaguknak kitűztek. Arra biztosan számíthatnak, hogy én iszonyúan élvezem, amit csinálok és ezt megpróbálom mindenkire kivetíteni. Szeretnék mindenkit megfogni, felvenni a hátamra, hogy ne azt kelljen érezni, hogy neki kell csinálnia, hanem azt érezze, hogy mi együtt csináljuk meg. Számíthatnak a leendő ügyfeleim az állandó motivációra, a lendületre, és arra is, hogy én mindig minden helyzetben bízom bennük és biztos vagyok a sikerükben, ha ezt Ők is hajlandók elhinni. Az óriási felelősség, akár csoportos edzésről, akár személyi edzésről beszélünk, amikor valaki az egészségét, a testi épségét a kezembe adja. Ezzel a felelősséggel élni kell és nem visszaélni. Ez egy bizalmi kérdés, aminek meg kell tudni felelni, és ezen igyekszem nap mint nap. Mozogni iszonyú jó dolog, azt szeretném ha ezt az élményt megoszthatnám minél több emberrel.
 
SA: Velem máris megszeretteted a mozgás minden formáját, és azt gondolom az olvasók is rengeteg hasznos információhoz jutottak általad. Köszönöm a riportot.
 
Rita : Én is köszönöm és örömmel várok mindenkit, aki hisz a mozgás gyógyító erejében.
 
Megint egy riport, amikor egy nem mindennapi személyiséget ismerhettünk meg, amikor úgy indulok haza, hogy picit megint szebb lett a világ. Megismerve Rita személyiségét, életútját, hogy honnan indult és mi lett belőle, nekem a nem rég elhunyt kiváló vizilabdázónk, Benedek Tibor legendás mondata jut eszembe, hogy „lehet nem én voltam a legjobb abban, amit csináltam, de én akartam a legjobban…”
 

 

Rita még gyerekként képes volt változtatni és akkor és azóta is Ő akarta a legjobban, ezért válhatott kiváló szakemberré, gyógytornásszá, személyi edzővé, és ami ennél is fontosabb kiváló emberré, amit a sportnak köszönhet. Ezt kívánom minden olvasónknak, hogy Önök is lépjenek a változtatás útjára, tegyenek minél többet az egészségükért, és legyen bármilyen a testalkatuk, legyen bármilyen is az eddigi életük, a változást ÖNÖK akarják a legjobban, és akkor Rita megtalálja ehhez a leginkább megfelelő utat.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest