2021.12.01.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Természetes kőburkolatok, egy átalakított budai családi házban. Jura a varázsló…

3 min read

Mindig nagy örömünkre szolgál, ha egy hozzánk betérő ügyfél beleszeret a burkolatainkba. Nem történt ez másként egy kedves házaspárral sem, akik az első bemutatótermi látogatásuk alkalmával eldöntötték: Jura mészkő burkolatra van szükségük a házuk belső tereiben.

A színvilágot és a felületet viszonylag gyorsan ki is választották, azonban az anyagok megfelelő arányú összhangba hozása már komoly fejtörést okozott nekik. Kolléganőm ekkor ajánlotta fel, hogy segítek a lakberendezésben, azaz nem csak a burkolatok elhelyezését tudják velem átbeszélni, vagy akár 3D látványterven megterveztetni, hanem a teljes ház berendezésének és belső tereinek kialakítását is. Így találkoztunk tehát, és kezdtük el a közös munkát a belső terekben.

A tervezés után a kivitelezés következett, amit burkolati szinten szintén mi végeztünk. Az előszoba-folyosó leburkolása után a nappali felénél járhattunk, amikor azt mondták, gondolkoztak rajta, és a külső burkolatokat is ugyanebből a mészkőből szeretnék. Ennek természetesen semmi akadálya nem volt, mindössze a színekről és a felületekről kellett döntést hozniuk. Míg a belső terekben a mattcsiszolt Jura sárga-travertint választották fal- és padlóburkolatként is, addig a teraszon a hasonló színvilágú, ám mégis más mintázatú Jura beige mészkő homokszórt és kefélt változatát ajánlottuk nekik.
Külső térben – főleg vízszintes felületeken – nagyon fontos ugyanis a megfelelő kőtípus kiválasztása, hiszen ez a terület nagy terhelésnek van kitéve a téli hónapokban. Ide egyrészt mindenképpen tömör mészkövet ajánlunk, ami egyrészt – mivel nem lyukacsos a szerkezete – nem koszolódik, másrészt a vízfelvevő képessége nagyon alacsony, ami a fagyállóságát kedvezően befolyásolja. Nem győzzük hangsúlyozni a hozzánk betérő érdeklődőknek, hogy fontos különbséget tenni mészkő és mészkő között, hiszen keletkezésüktől függően lehetnek tömör és lyukacsos szerkezetűek. A nagyon lyukacsos kőzetek azért nem tekinthetők fagyállónak, mert a beléjük kerülő víz télen megfagyva, majd újra felolvadva-megfagyva nagy károkat tud okozni, ami mindenképpen reklamációra adhat okot.
Másrészt nagyon fontos amészkő felületi megmunkálása. A mattcsiszolt mészkő kültéren csúszós lehet, ezért balesetveszélyes, míg a kefélt, homokszórt és kefélt, vagy stokkolt és kefélt változat csúszásbiztos burkolat. Fontos még aszakszerű lerakás, vagyis a kőburkolathoz valóragasztó- és fugázó anyaghasználata, és azimpregnálás. Semmiképpen sem hátrány, ha a követ hozzáértő szakember (aki már dolgozott kővel) burkolja le, mert ő már tisztában van a kövek sajátosságaival, burkolási technológiájukkal.
 
Úgy gondolom, hogy egy időtálló, egységes és élhető otthont hoztunk létre közösen. Nézzétek meg a már befotózott, kész házat az alábbi képeken!
 
SZalárdi Zsófia
Lakberendező
2040 Budaörs, Károly Király út 16.  Telefon:  23-500-770, 20/589-5912
2030 Érd, Szajkó u. 42

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest