2022.10.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Parkolási zónák kiterjesztése és Közterületek tisztasága Újbudán

19 min read

Barabás Richárd Újbuda alpolgármestere Hintsch György városüzemeltetési alpolgármesterrel és dr. Lindmayer Bencével, az Újbuda Parkolásüzemeltető Nkft. igazgatójával tartott nyilvános utcai fórumot tegnap (október 16-án) délután 16 órától a Móricz Zsigmond Körtéren. A Lokálpatrióta szerkesztő-tulajdonosaként természetesen jelen voltam, hpgy a két kijelölt témában (parkolás és köztiztaság) olyan kérdéseket tegyek fel, amelyek tapasztalataim szerint (helyi facebook csoportokban megfogalmazott panaszok, problémák) közérdeklődésre számíthatnak.

Szerencsére nem esett az eső, még ha az ősz már kezdte is megmutatni a borongósabb hangulatát. Miért is írom ezt egy lakossági fórumról szóló cikkben ? Mert kerületi és azon belül is Gazdagréti Lokálpatriótaként engem elszomorított az az érdektelenség, azaz a résztvevők hiánya, mivel az egy kezemen az öt ujjam bőven legendő lett volna, ha összeakarom számolni hányan voltunk ott. Bennem felmerül a kérdés, hogy ha facebook csoportok szintjén naponta olvasható, hogy milyen problémát jelent  a kerületben a parkolás, (kiemelten a közismerten frekventált Újbuda belvárosának számító Móricz Zsigmond körtér, Villányi Út, Kosztolányi Dezső tér, Bartók Béla Út, Allee környéke, Karinthy Frigyes út és még lehetne sorolni, vagy épp Újbuda kapujának számító Őrmező problémái, az akaratán kívül  P+R parkolóvá átalakult lakótelep helyezete), akkor most hol voltak azok, akik ezt évek óta, mint kardinális probléma feszegetik egyébként jogosan.

Kedves lokálpatrióták, vagy csak szimplán itt élő lakótársak, pontosan mit várunk a problémáink megoldása tekintetében (most épp a parkolás és a köztisztaság), ha arra sem vesszük láthatóan a fáradtságot, hogy elmondjuk erről a véleményünket, javaslatainkat illetve tesszük fel a kérdéseinket azoknak, akik ezek megoldásban tevékenykednek. Hogy jól vagy rosszul végzik a munkájukat, azt mindenki önmaga megítélheti, de ha erről vagy csak magáról a meghirdetett két témáról van véleményünk, ha a problémáinkat nem csak “15 perc hírnév” szintjén szeretnénk feldobni aktuális facebook csoportunkban, akkor miért nem tudunk megjelenni egy ilyen rendezvényen, ahol  face to face kérdezhetünk vagy akár számonkérhetünk. Mondjuk önmagamon kívül  a média képviseletében sem láttam senkit, pedig minimum a helyieknek ott lett volna a helye. ( Ha a riport foglalt le annyira, hogy ezért nem láttam őket, akkor elnézést kérek, de mivel én meg eléggé lefoglaltam azokat, akiktől kérdezni lehetett volna, így nem semmi álcázó művésznek kellett lenni annak, aki média munkatársként ott volt, és én nem láttam 🙂 )

Elnézést kérek mindenkitől, akit ez a rövid bevezető talán megbántott, de azért reménykedem, hogy a megbántottakan kívül lesznek ráébredők is, hogy igen a demokráciára nem csak hivatkozni kell, amikor valami nem tetszik, vagy úgy érzem, hogy a fejem felett döntenek, hanem részt is kell venni annak formálásában. Ha pedig erről lemondunk érdektelenségünk vagy bármilyen más okból, akkor utána hiába hivatkozunk majd arra, hogy egy meghozott döntéssel vélt vagy valós elképzelésünk szerint a többség nem ért egyet. ( Az egy külön cikket érdemel, hogy a “többség” szót és a többségre való hivatkozást mikor és miylen formában használjuk, nem csak a nagy politikában, de akár helyi lakóközösségek vagy egy adott témájú facebook csoport szintjén is) Magamat ismerve lesz még cikk erről is 🙂

Rövid bevezető után viszatérnék a kérdéseimre és a válaszokra, amiket kaptam a jelenlévőktől, hogy  akkor legalább ebben a formában értesülhessen minden itt élő, vagy dolgozó hogy mire, akár milyen változásokra számíthatunk fenti 2 témában.

DR. Lindmayer Bencét kérdeztem elsőként parkolási problémák és ezek megoldásának lehetőségéről:

Lokálpatrióta: Mindenek előtt köszönöm Bence, hogy itt vagy és vállalod a hogy a kérdeseimre választ adsz, és enegdélyezted ennek rögzítését is. Elsőként közvetlen lakókörnyezetemben Gazdagréten és Őrmezőm lakók érdekében tenném fel a lérdést. A Jövőre megnyíló Etele plaza, és a félig már meg nyitott Budapest One irodaház (mindkettőnek uyganaz a fejlesztője) által generált plusz forgalom és persze parkolás kontra megfelelő mennyiségű P+R parkoló hely hiányában az egész Őrmezei lakótelep kényszerpályán történő P+R-é válása tekintetében. A Budapest One irodaház egy 65.000 Nm-es irodakomplexum, amelyből a hasznos irodai alapterület mintegy 24.000 nm. A fejlesztő adatai alapján (lásd Budapest One kisokos kiadvány) 435 férőhely van az jelenleg már átadott A és B torony alatti mélygarázsban. Nagyjából ugyan ennyi lesz a második ütemben megépülő C és D torony alatt, tehát hozzávetőlegesen 1000 gépjármű helyezhető majd el az épületben. Egy főre átlagisan 6nm-et illik számolni egy irodában, főleg ha a helységek egy légteresek. Nem vagyok építész, de legyünk nagyvonalúak és számoljunk 20% szociális és tárolás jellegű helységekkel, és közlekedő folyosókkal, akkor marad cirka 19,5 ezer nm hasznos irodaterület, ha ennek 10% egyéni iroda, ahol 9NM-el illik számolni, a többi pedig egy légteres, ahol 6 nm-el, akkor  ez több mint 3000 ember. AZ nem derült ki számomra a cég nyilvános adataiból, hogy a 24.000 nm az első ütem vagy a kettő egybe, de kiindulva a 65.000 nm  alapterülettből, szerintem ez csak az első ütem adata, ergo a teljes épület elkészülte után akár 6000 ember is dolgozhat az épületben, amire lesz 1000 parkoló, és ennek is egy része vendég parlkolóként fog üzemelni. Azt hiszem a számokból egyértelműen látszik, hogy az irodaházban dolgozók közül, akik gépjárművel fognak érkezni és az iroda  funkciókból adódó vendégek gépjárművel történő érkezését nem tudja kapacitásában kiszolgálni az irodaház.  A fent említett Budapest ONE kisokos is nem véletlenül előszerettel mutatja, ajánlja a Mellette kévő P+R parkolót, meg majd az Etele plázánál épülő P+R parkolót is. A jelenlegi P+R pakoló már régóta reggel 8-ra telt házas, gyakorlatilag a Budapest One-ba érkezők nagy része ott már nem talál helyett, mert azt lefogalta az agglomerációból a budapeszi munkahelyére igyekvők tömege. Hogy látod ezt a kérdést, miként lehet ezen segíteni ? És mi lesz majd egy év múlva, amikor az Etele Plaza is megnyit, aki saját honlapján napi 50.000 vásárlót említ, és ehhez képest lesz 1200 P+R jellegű és 2400 normál Plaza parkoló.

Dr. Lindmayer Bence: Az Újbuda Parkolásüzemeltető Nkft csak az Önkormányzat tulajdonában lévő parkolóhelyekre van rálátása és ráhatása is, így sem a Budapest One, sem az Etele Plaza által kialakított parkolókra, ezen belül azok számára sincs ráhatása. Nyilván mi is látunk kialakult helyzeteket, és Őrmező problémáival is tisztában vagyunk, de erre megoldást egy a teljes kerület parkolási rendjét újraszabályozó döntésre van szükség, ami ráadásul még a Fővárosi Parkolási szabályozással is összhangban kell lennie. A parkolás kialakítása és annak szabályozását pedig még a közlekedés fejlesztési tervek is befolyásolják.

Lokálpatrióta: Értem és elfogadom, hogy nem lehet adott területi egységeket kiszedni egy komplex városrészből és azt külün szabályozni, ezért szükséges egy átfogó szabályzás, rendelet. Úgy tudom ez már elkészítés alatt van, tehát belátható időn belül változások, változtatások lesznek a kerületi parkolás rendjében.

Hintsch György alpolgármester: Igen már elkészítés alatt áll a teljes kerületi parkolási rend szabályozása,ami belátható időn belül testületi ülés elé kerülhet, és remélhetőleg döntés is születik az ügyben, ami több képcsőben az egész kerületre kiható parkolási szabályozás lesz. Első ütemben, ami már 2021-ben éreztetni fogja a hatását a kerület szívének számító, mindhatni kerületen belüli belváros parkolási rendjének az átalakítása, és most nem elsődlegesen a már fizetős parkolók díjszabályozásának átalakítása kell gondolni, bár az sem zárható ki, hanem újabb, jelenleg még nem fizetős övezetek fizetőssé tételére. Második ütemben, a következő 2-3 évben kerülhet kialakításra Őrmező fizetős parkolásának a bevezetése, ami hangsúlyozottan a nem hivatalos P+R parkolások (lakótelepen belüli napközbeni idegen autók parkoltatása) visszaszorítását szeretné elérni.

Lokálpatrióta: Vannak-e már tervek arra a teljes kerület tekintetében, hogy függetlenül a majd kialakítandó fizetős övezetek parkolási díjának mértékétől az ott élők milyen kedvezményeket fognak kapni a saját autójuk, autóik parkoltatása érdekében.

Dr. Lindmayer Bence: Terveink szerint, de hangsúlyozom ezek még csak tervek, az első autóra egy jelképes összeget kellene fizetni az igazoltan itt lakóknak, a másodikra már egy magasabb, de a teljes összeghez képest még mindig kedvezményes összeget, a harmadik, negyedik autóra pedig már nem lennének további kedvezmények. 

Lokálpatrióta: Nem féltek attól, hogy egy ilyen a pénztárcát érintő rendelet esetleg elégedetlenségi folyamatot indít el, mint például történt internetadó vagy 300 Ft-os vízítdíj esetében ?

Dr. Lindmayer Bence: Azt gondolom, azt mindenki saját bőrén tapasztalhatja, hogy a parkolóhelyek száma véges, így gazdálkodni is csak abból lehet, ami van, ha pedig gazdálkodni kell, akkor szükséges olyan szabályok meghozatala, amiben nincs különbségtétel az ott élők tekintetében, a kedvezményrendszer csak egységes, átlátható lehet. A jelenleg működő rendszerünkben 5600 fizetős parkoló van a kerületünkben, és ezeken a területeken több, mint 2000 kedvezményre jogosító engedély van kiadva. Ebből is látható, hogy a fizetős parkolás bevezetése elsődlegesen nem a pénzbevétel miatt van, de ezt a számot látva az is egyértelmű, hogy már jelenleg is nagyon a végén vagyunk annak, amit el tud még viselni a kerület.

Lokálpatrióta: Mi a helyzet az elmúlt 30 évben sokszor felvetett, olykor még favorizált is “Mélygarázsok” kérdésével.

Dr. Lindmayer Bence: Sajnos ezek olyan léptékű beruházások, de ide érthetjük a felszíni P+R parkolókat is, ami erősen meghaladja a kerület lehetőségeit pandémiából és egyéb okokból történő forrás elvonásoktól függetlenül is. DE még a Főváros lehetőségei is korlátozottak, és ami forrás ilyen célokra van, azt most a Liget projekt térségére koncentrálják ismereteim szerint.

Lokálpatrióta: Akkor nézzünk egy ennél szerényebb anyagi forrást igánylő, bár a problémát csak kis sávban érintő apró megoldást, a parkoló helyek fizikailag történő kijelölését, azaz a felfestést, mivel sajnos – én legalábbi Gazdagréten ezt látom – nem csak közlekedési, de a parkolási kulturánk tekintetében is vannak még hiányosságok, így a lehetséges helyekkel sem jól gazdálkodunk néhány retinsen rosszul parkoló miatt.

Dr. Lindmayer Bence: Ilyen terv van, sőt mondhatni ez a cégünk egyik feladata is, természetesen az erre meghatározott költségkereteken belül. Persze ezzel meg kell várni 2021 januárt, mert jelenleg Fővérosi tulajdonban lévő utakat kezeljük, és ezek január 1-től fognak átkerülni kerületi tulajdonba. Természetesen erre felkérést kell kapnunk az Önkormányzat részéről, így adott problémásabb helyek, övezetek tekintetében jó megoldás, ha az ottani helyi képviselőket megkeressük ezzel a problémával és kérjük közbenjárásukat az ilyen felfestések elvégzése céljából. Ez különösen fontos olyan területek esetében, amelyek jelenleg kiesnek az üzemeltetési területünkből azaz a nem fizetős helyszínek, mint Pl Gazdagrét is.

Hintsch György alpolgármester: Nekem Gazdagét tekintetében konkrétan olyan információim vannak, hogy ha felfestenénk a parkolóhelyeket, akkor az az öszes parkoló hely számát akár 20-30%-al csökkentené, mivel nagyon konkrét előírások vannak, hogy egy iylen felfesténél milyen távolságokat vagyunk kötelesek betartani.

Lokálpatrióta: Akkor tehát legyen inkább kicsit kaotikusabb, minthogy újabb parkolóhelyeket veszítsünk. Nos ami kevés, abból nem szabad veszíteni, így ha a neked adott információk helyesek, akkor ez előtt fejet kell hajtanom, és marad a nótorikus beállni képtelenek miatti kisebb káosz.

Hintsch György alpolgármester: Egyébként ha már szóbajött a mélygarázs kérdése, pont Gazdagréten lett volna mélygarázs építés 2010 előtt, de olyan mértékű lakossági tiltakozás volt, hogy a tervezés szakaszában elhalt ez a történet.

Lokálpatrióta: Kedves Gazdagrétiek íme, hogy amikor valami ellen tiltakozunk, akkor mindig át kell gondolni annak közeli és távolabbi kihatásait is, és azt sajnos Lokálpatriótaként is el kell fogadnom, hogy ha bármilyen jogos vagy nem jogos indokkal, de elutasítunk egy projektet, jelen esetben egy mélygarázs építést (és  erre akkoriban ezek szerint még lett is volna rá pénz), akkor utána elég nehéz lesz azért tiltakozni, hogy nincs elegendő parkolóhely. Szóval ha tiltakótunk, akkor annak vinni kell a következményét, a terhét is. Persze most bele lehetne menni abba is, hogy az elmúlt sok-sok év ingatlan fejlesztési koncepciója, véleményem szerint már-már felelőtlen beépítési láz az egyébként sem rózsás parkolás és  egyéb infrastruktúrális helyzetett tovább rontotta, de ez nem a mostani utcai fórumnak a témaköre, még ha lézető probléma is. És hogyan lehet kezelni a renegteg lakossági tiltakozást amelyek például projektek elindítását vagy elkaszálását eredményezik.

Hintsch György alpolgármester: Ez egy jó kérdés, nagyon nehezen lehet jól kezelni, mert az természetes, hogy nem vagyunk egyformák, és olyan téma, projekt szinte biztos nincs, ami mellé egységesen mindneki odaáll, erre példa pont Gazdagréten a nagyszeben téri park illetve fák ügye is, pedig oda még csak épület sem kerül, ezzel szemben nyilvános wc lesz felállítva, és szabadtéri sporteszközök, hogy annak is legyen esélye, lehetősége az egészsége érdekében mozogni, sportolni, akik egyébként nem tudnák megfizetni egy edzőterem havi díját. A tiltakozás tekintetében jellemzően nem nagy létszámú csoportokról beszélhetünk, viszont azok annál vehemensebbek.

Dr. Lindmayer Bence: Ez a helyzet a parkolással is, hogy a parkolási gondok megoldását mindneki szeretné, de konkrétan őt vagy az Ő utcáját ez ne érintse hátrányosan, Csak hogy ez nem személy és utca kérdése, hanem egy komplex rendezési terv része, így ha egy adott darabszánú parkolót kell szétosztani, akkor nem mondhatom azt, hogy ahány gépjárműved van, annyira nyugodtam kérd meg a nagyon kedvezményes vagy ingyenes bérletét, mert akkor pont nem fog történni semmilyen változás, hiszen a x helyre továbbra is x-szer valamennyi autó lesz.

Lokálpatrióta: Áttérve a Kerület tisztaságának kérdésére, hogyan lehet az egyébként meglévő szabályokat betartatani, gondolok én a buszmegállókban történő dihányzás és csikkek szétdobálása, az illegális hulladék lerakás, vagy csak a spontán szemetelés, és ne nhagyjuk ki a hajláktalanok átlag generált tisztasági problémákra is.

Hintsch György alpolgármester: Az emberek egy része sajnos azt sem tudja, hogy mik is ezek a bizonyos szabályok, így a csikket eldobni a megállokban az egy teljesen természetes dolog ,(szerkesztői megjegyzés: hogy ehhez még szabály sem kellene, csak normál belső értekrend, és ezt most nem a dohányzókra hegyezném ki, mert ide tartozik a zsebkendő elhajítása avy bármilyen más, számunkra feleslegessé vált tárgyé) de vajon hányan tudják, hogy a házuk előtti terület takarítása az nem önkormányzati feladat, hanem az ott lakónak kellene elvégezni a hatályos jogszabályok szerint. Ráaádásul annyiféle tulajdonos van az itt élő embereken kívül is, pl Bkv, BKK, MÁV, Főváros, hogy sokszor még a tulajdonos személyének megállapítása sem egyszerű, (főleg lakossági szemmel) aki például felelne az adott terület tisztaságáért. Az messze nem igaz, hogy minden terület tisztaságáért az Önkormányzat felel, ami Újbudán belül található. Az illegális szemétlerakóknak is újabban gócpontjai lettek, amin például kamera kihelyezésével igyekszünk segteni, hogy beazonosíthatóak legyenek az elkövetők. Egyébként ha már Gazdagréten laksz, akkor gondolom neked is örömhír, hoyg Gazdagrétan is újabb kamera kihelyezése fog hamarosan megvalósulni. Egyébként az egész kerületi kamerarendszer egy viszonylag jól működő és különböző szabályszegők,, vagy bűncselekményt elkövetők szempontjából nagy segítséget adó hálózat. Ezeket a rendőrők szabadnapos és túlórás rendszerben illetve a polgárőrők is nézik, de tény, hogy egy ember maximum 10 képenyőt nézhet, tehát ez emberi erőforrás kérdése is. (újabb szerkesztői megjegyzés, hogy talán ezis egy  példa arra, hogy miért kell átgondolni pl olyan nagy Kivietelező cégek esetében a közterület használati díj egy részének az elengedsését, mint amiről egy pár héttel ezelőtti cikkemben tájékoztattam az itt élőkat. A Budapest One díjcsökkentésének mértéke a maga 13 millió FT-val pl. a kemerákat kezelő humán erőforrás esetében 3-4 ember éves bérének felel meg adóterheket is ideszámítva) A kerületben a hajléktanaok által okozott tisztasági és egyéb problémák pedig mindenki által ismertek, az Újbuda újság legutóbbi számában egy konkrét egyoldalas cikkben fejtettem ki az álláspontomat. Nem lehet a kérdés mellett elmenni akkor sem, ha egyébként sajnáljuk és szeretnék valamiylen formáéban segítséget nyújtani a társadalmin poerifériájára szorilt embereknek, de ez sem kezelhető önmagában kerületi problémaként, ez fővárosi ileltve kormány probléma és hatáskör is.

Lokálpatrióta: Én személy szerint beszélgettem jó pár a környezetemben élő, a közterületeken nem rendeltetésszerűen tartozkodó hajléktalannal, és túlnyomó többégük nem Újbudai lakos volt hajláktalan életmódja előtt, hanem adott kerületekben szerezte azt az információt, hogy Újbuda az Ő szempontjából kedvezőbb terep, jobban élnek és emiatt is talán jobban adakoznak az emberek. Tehát egyfajta belső, főleg budapesti kerületekből történő hajláktalan migrációról beszélhetünk.

Hintsch György alpolgármester: Nos igen vannak ilyen infók, és az nem megoldás, hogy kerületek egymás közt adogatják a hajléktalanokat valós megoldások helyett. De már az is probléma, hogy a szociális és a rendészeti kérdéskör között is ingadózunk, és mindneki a másik  területet érzi felelősnek. Ahogy azt a cikkben is írtam nyílvánvaló, hogy szerencsétlen sorsokról van szó, emberekről, akik elveszítették a munkájukat, családjukat és az utcára kerültek. Nincs tulajdonuk, nem rendelkeznek munkából, bérből származó jövedelemmel, állandó bevétellel, tulajdonképpen a társadalom tartja el őket. Nem aktív tagjai a társadalomnak, nem terveznek előre, nincs távlati céljuk, csak arra tudnak összpontosítani, hogy aznap legyen elegendő ételük és legyen hely, ahol meghúzhatják magukat. Közülük sokan úgy élik meg, hogy a társadalmi szabályok nem irányadóak a számukra. Nehéz nekik bármilyen releváns információt átadni, a jog társadalomformáló szerepe sem hat rájuk. De ha még információval ellátva, tisztában is volnának is a kötelegességeikkel, milyen kötelező erővel lehetne őket rábirni a szabályok betartására. A kerületünkben élők nagy része ugyanakkor mégha együttérző is a nehéz helyzetben élőkkel, ettől még jogosan elvárja, hogy az együttélés szabályait hozzájuk hasonlóan a hajléktalanok is tarsák be. Ebben a tekintetben az itt élők egyre türelmetlenebbek és megoldást sürgetnek, a megoldásoknak azonban komplexnek, a kerületen túl mutatónak kell lennie. Ezt a kérdést nem lehet pusztán kerületi szinten rendezni. Ha csak rendészeti eszközökkel intézkedünk, akkor pedig csak a problémák folyamatos áthelyezése történik kerületetről kerületre.

Lokálpatrióta: És a jelenlegi pénzhiányos helyzetben mit tudtok egyáltalán csinálni a kerület tisztaságnak megőrzése érdekében ?

Az elmúlt évben azért sikerült új eszközöket, gépeket beszerezni a Prizmának, amivel hatékonyabbá lehetett tenni az önkormányzat tulajdonában álló közterületek tisztántartását, újabb emberek felvétele is meg fog történni a szakszemélyzet tekintetében, de azárt azt nem lehet szőnyeg alá söpörni, mint probléma, hogy hatalams elvonások történtek a forrásaink tekintetében, csak az iparűzési adó 2,5 milliárd, ami egy 25 milliárdos költségvetésnek a 10 %, és mint tuudjuk pandémia helyzet miatti elvonások is történnek, miközben a meglévő forrásainkból az Önkormányzatnak még külön tételeket is muszáj elkülőníteni pl. a járvány helyzet miatt a kerületben élők érdekében. 3-4-5 milliád forintnyi bevétel kieséssel kell jelenleg számolni, ez pedig már nem csak a fejlesztések elhalasztását hozhatja, hanem akár üzemeltetésben történő fennakadások is történhetnek, ha nem találunk plusz forrásokat, illetve ennek elerülése érdekében  biztos, hogy az Önkormányzatnak spórolnia kell, vagy át kell alakítani szervezeteket, költségrendszereket. Viszont nem hagyható ki a tisztaság kérdéskörből maga a lakosság sem, öröm vagy sem mindenkinek tenni kell azért, hogy legalább ne rontsuk tovább a meglévő állapotokat.

Nos ennyi történt, ennyi fért bele egy borongós péntek délután, egy nem túl aktív részvétel melleti utcai fórum kereteibe. Remélem legalább ez a riport segített abban, hogy akik nem jöttek, (na ezek száma a végtelenbe mutat :-)) azok is értesüljenek ebben a két téma körben olyan válzoztatásokról, amelyekben egyébként napi szinten kommentelnek facebook csoportokban. Vegyük ezt a mostani fórumot egyfajta fiaskónak lakossági oldalról, de itt a lehetőség, hogy hétfőn (október 19-én) 16 és 17 óra között Orosz Anna Képviselő asszonynak tehessük fel a kérdéseinket, ráadásul most még téma kötöttség sincs, és mindezt online tehetjük meg. Így már sem hideg, sem eső, sem távolság nem lehet oka annak, hogy a demokráciáról ne csak beszéljünk, de gyakoroljuk is, és merjük kimondani problémáinkat, legyen bátorságunk kérdéseket feltenni, és mutassuk meg, hogy civilként, kerületi lakosként vannak ötleteink, javaslataink, hiszen mi is itt élünk, és ha azt szeretnénk, hogy ne a fejünk fölött és netán akaratunk ellenére döntsenek, akkor a minimum, hogy képviseljük az álláspontunkat. 

Ehhez kívánok sok sikert minden itt élőnek, vagy itt dolgozónak a hétfői online fogadóórán.

Susztera

Susztera

egy lélek a mátrixból

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest