2022.08.12.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

36 óra – technikai fókusszal…

2 min read

36 óra – technikai fókusszal…

Előirat: (1) arról, hogy milyen videó lejátszó szoftvert (VLC…) érdemes használni, (2) hogyan lehet kezelni a feliratokat a VLC szoftverben.

No, elküldtem Andrásnak a “36 óra” kópiáját beégetett HUNSub-bal. A post végére egy talán nem felesleges és nem csak erre a filmre vonatkozó technikai segítséget adok a feliratok általános kezelését illetően, mellékletekkel.

A fordítás utó-ellenőrzésekor még találtam majdnem 100 plusz sort, mert sok helyen az angol felirat kihagyta főleg német, valamennyi francia és egy helyen portugál részek fordítását/feliratozását. A magyar fordítás olyan teljes, amennyire lehetett. A hanganyagban viszonylag jelentős német szövegnek kb. a felét fordította le az angol változat készítője. A franciát és a kis portugált meg kihagyta.

Nos, a kis portugál betétet én is kihagytam (bár egy okos telefon fordító applikációval megpróbáltam, de zene van mögötte, így az app nem tudta kivenni a szöveget – amúgy a betét rövid és a történet megértését nem hátráltatja). A francia szöveget és a hiányzó német szöveget, ahol viszonylag tisztán kivehető volt, feliratoztam.

A technikai rész. Kétféleképpen lehet a feliratot mellékelni, beégetve és plusz file-ban. Itt beégettem. Amikor az ajánlott ingyenes VLC szoftverbe behívod, és be van állítva a beállítható felirat, akkor az első képnek megfelelő képet kapsz.

 

A második kép mutatja be, hogyan kell kikapcsolni (“Disabled”) az eredetileg mellékelt felirat file-t, itt az angolt.

 

És a harmadik képen látható az a variáció, amikor az angol feliratozó beégette a lefordított német felirat angol fordítását, ezen a pár helyen nem lehet a magyar felirat mögött eltüntetni ezt az angol feliratot, mert az is be van égetve.

 

Ez minden esetre vonatkozik, amikor olyan kópiánk van csak ahol nem magyar közvetítő, vagy eredeti nyelvi felirat van beégetve és afölött jelenik csak meg a mi behívott, vagy beégetett feliratunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest