2022.01.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A habos kávé titka

2 min read

Otthon is készíthetünk igazi, mutatós habos kávét.

Mindegy, hogy gőzzel, vagy kézi tejhabosítóval állunk neki, az igazi habos kávénak 2 titka van:

Az egyik, hogy milyen minőségű tejet használunk, a másik pedig, hogy ez a tej mennyire forró.

1. A tej minősége

Az igazi habos kávéhoz magas zsírtartalmú, 2,8-%os, de inkább 3,5 %-os tejre van szükségünk. Mégpedig azért, mert a krémes, apró buborékos tejhab eléréshez szükséges a zsír.

2. A tej hőfoka

Ha gőzzel készítjük a habos kávét, fontos, hogy csak addig szabad gőzölni a tejet, amíg a kezünkben a csésze vagy bögre átforrósodik. Tehát ne a fülét fogjuk, hanem magát a csészét, hogy érezzük a hőfokot. A gőzkar kb. 1 cm-re érjen a tejbe, és az edényt enyhén döntsük meg. Amikor a tej térfogata megnő, szép lassan húzzuk lefelé az edényt, majd amikor a maximális hőérzetet érezzük, visszatoljuk, hogy az edény aljáig érjen a gőzkar, majd visszahúzzuk és kikapcsoljuk a gőzt. Így szépen, egyenletesen keveredik a tej és a hab. Kézzel még forgathatjuk, hogy sűrű, tejszínesen folyó habot kapjunk.

A kézi tejhabosítóval is hasonlóan készítjük a habos kávét.

A tejet felmelegítjük, ebben az esetben is vigyázunk arra, hogy ne legyen túl forró. A tejhabosítót 1 cm-re tesszük a tejbe és elkezdjük habosítani. Amikor a tej térfogata megnőtt, a habosítót lenyomjuk az edény aljára, majd felhúzzuk, hogy a tej és a hab egyenletesen keveredjen. Érdemes a végén ezt is forgatni, hogy egyenletes, sima habot kapjunk.

A habos kávénk tetejére szórhatunk kakaóport, fahéjat is, különböző sablonok segítségével szép és érdekes mintákat készíthetünk.

Az ügyesebb kezűek díszíthetik úgy is a habos kávét, hogy a tejhab öntésével különböző mintákat pl. virágot, szívecskét formáznak,

vagy pedig egy tűvel és csokoládészirup segítségével készítenek rajzot a habos kávé tetejére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest