2022.09.30.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Carry on spying…/Folytassa a kémkedést szubjektív filmajánló

2 min read

Carry on spying…/Folytassa a kémkedést (1964), angol, rendező: Gerald Thomas

Igazából magyar szinkronnal van, azt kellett volna előre, de én szeretem az eredeti címeket, főleg, amikor a használt nyelveimen van (angol, francia, német), de különben is a sznobizmusom is megszólal…:-)))

(off-topic: az “örök”hiányom, az olasz nyelvtudás hiánya kiújult, ahogy “lapozgatom” az itteni címeket… meg Celentanot es Peppino di Caprit is többet hallgatok mostanában és olyan jól lenne érteni…:-))). Igazából a nyelvtanulás eredményességének általában is ez az egyetlen titka szerintem: érdekeljen valami annyira, amit csak azon, vagy valamiért főleg azon a nyelven lehet elérni… a többi motiváció bullshit, nem tud elég energiát generálni az amúgy k. nehéz nyelvtanulás gyötrelmeihez…:-)))

Back to Carry on spying… Olyannak ajánlom, aki szereti a burkeszkes + angol humort. De annak nagyon. Szintén zenész gyűjtőként tizen darab megvan, de ez hiányzott (köszönöm!). Egyszer láttam, t’án 30 vagy 40 éve or so, kerestem youtube-on, azt hiszem egy kis részletet találtam, meg el is felejtettem, vannak egyéb mániám is… De hogy itt bármit lehet kérni…:-))) Ez nagyon motiváló…

Tehát az alap a Carry on… 1964, az európai film XX. századi hőskora, alap-cast, még ha hiányzik is néhány meghatározó figura, Kenneth Connor, Sid James és Joan Sims (persze, a teljes cast-poolból lehetett válogatni…:-))) Kenneth Williams, Charles Hawtrey, Barbara Windsor, Jim Dale (őt nem is említi a lenti reklámszöveg, pedig ő igazi alap co-sztárja a Carry on sorozat sok epizódjának!), Eric Barker és Bernard Cribbins könnyedén elviszik a hátukon a filmet…).

Miért is olyan jó ez, talán (nekem) a legjobb Carry on? Nos, talán az angol véna a titok a detektív, spy és thriller műfajokban… Az megvan, hogy az első harmada (?) a James Bond sorozatnak, pontosabban a Connery/Moore páros által képviselt részeknek egyik meghatározó eleme volt az irónia, a finom humor (igaz, egészen más arányokban, mint itt)?

A szokásos eltúlzott mimika (ebben különösen Williams jeleskedik, mint mindig), burleszk egészül ki finomabb angolos poénokkal, megvan ez csinálva. IMDb 6,2/10, Google users 94%…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest