2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mr. Mosi praktikái – Mit milyen gyakran mossunk?

4 min read

Mit milyen gyakran mossunk? – Ágyneműhuzatot és lepedőt, a takarót, a törölközőket, a függönyöket? És a ruhákat?

Mit milyen gyakran mossunk? – Ruhák

Fehérnemű – minden használat után

Általában a fehérneműknél a gyártók kézi mosást szoktak ajánlani, de akinek erre nincs ideje érdemes a következő tippeket betartania.  A pamutanyagok jobban bírják a hőmérsékletet, mint a műszálasok. Az alacsony hőfokú mosás segít megőrizni a textil eredeti színét, rugalmasságát. Azonban higiéniai szempontból javasolt a 60 °C-on történő mosás és az azonnali szárítás, ugyanis a baktériumoknak remek táptalaj a nedves környezet.

Melltartó – 2-3 viselés után

Közvetlenül érintkezik a bőrünkkel így érdemes 2-3  viselés után kimosni. Használatához érdemes mosózsákot használni, ami megvédi a melltartót az eldeformálódástól illetve a melltartókapocs sem akad be a többi ruhába.

Pizsama – Hetente

Hasonló okok miatt, mint az ágyneműnél érdemes gyakran mosni a hálóruházatot. Viszont a mosás gyakorisága a közvetlen kapcsolat miatt sűrűbben ajánlott. Azoknak  akik éjszaka izzadásra hajlamosak érdemes akár naponta, kétnaponta cserélni a pizsamát.

Fürdőruha – Minden felvétel után

Minden fürdőzés után ki kell mosni a fürdőruhát, mert a fürdőruhában maradt só és klór megviseli a szöveteket. Gondoljunk csak bele milyen lesz a bőrünk egy klóros medence után, így érezheti magát a fürdőruhánk is. Viszont testápoló helyett hideg vízben 30°C-on öblítsük ki.

 

Farmernadrág 3-4 viselés után

A farmer a túl sok mosástól kifakul és kikopik. Az élettartamának meghosszabbításához hozzájárulhatunk azzal, ha kifordítva és hideg vízben mossuk. Ha a szennyeződés mértéke nem túl erős érdemes maximum 30-40 °C-ban mosni. A farmer a túl sok mosástól kifakul és kikopik. Az élettartamának meghosszabbításához hozzájárulhatunk azzal ha kifordítva és hideg vízben mossuk.

 

Egyéb textíliák

Ágyneműhuzat és lepedő – kéthetente

Az ágyneműt és a lepedőt érdemes kéthetente mosni, mivel felgyűlnek benne a bőrdarabok, hajszálak, illetve felfogja az izzadságot is. Érdemes 60 °C-on mosni, hogy megsemmisítsük az esetleges baktériumokat. A 60 °C azért ideális, mivel a kórokozók és az atkák ezen a hőfokon már elpusztulnak és nem érdemes magasabb hőmérséklettel kínozni az anyagot.

Ágynemű, tollpárna és takaró – félévente

Két dolog miatt is érdemes  az ágyneműt bizonyos időközönként mosni. Egyrészt az ágyneműben használat során nagy mennyiségű elhalt hámsejt, izzadtság és zsír halmozódik fel. Másrészt a mosás növeli a paplan/párna élettartamát. A pehely és a toll idővel összetapad és csökken a töltőereje. Mosásnál érdemes a súlyelosztás érdekében minimum 2 párnát egyszerre a dobba tenni és 60 °C-ot választani, ahol már az élő organizmusok elpusztulnak. A szárításnál érdemes 2-3 szárítólabdát (a teniszlabda is kiváló hozzá) behelyezni, amelyek segítenek egyenletesen elosztani a töltetet, így elkerülhető a csomósodás. Fontos, hogy a mosás előtt ellenőrizzük a huzat épségét.

Párna – Félévente

Egy átlagos párna 16 gombafélének nyújt megfelelő telephelyet és vonza az allergiát okozó poratkát. Az elpusztításukhoz érdemes 60 °C-os vízben mosni őket.

Törölköző – 4-5 naponta

Nap, mint nap használjuk. Gondolhatnánk, hogy nem kell olyan gyakran mosni, mivel a tiszta testünkkel érintkezik viszont, ahogy a vizes testünket beletöröljük a bőr felszínéről ledörzsöljük a felső hámréteget ami aztán beleragad a törölköző szálai közé.  A törölköző nedvszívó-képességének megőrzéséhez óvakodnunk kell a túlzásba vitt öblítő használatától, mivel az öblítő filmréteget képez a szálakon, ami rontja a nedvszívóképességet. Óvakodjunk a túl sok mosószer adagolásától is mert az megkeményítheti a pamutszálakat. Mosása a színek megőrzése érdekében maximum 60 °C-on ajánlott.

Függöny – évente

A függönyre az idő során rengeteg por rakódik le, ami az elszürküléséhez vezet. A függönytisztítás legfontosabb kritériuma, hogy az anyag ne gyűrődjön meg. A gyűrődés elkerülése érdekében az ideális hőmérséklet a 30 °C és az alacsony rövid ideig tartó centrifugázás.  Fontos, hogy a mosódobban legyen elég hely a függöny számára. Szárítását érdemes fellógatva végezni a további gyűrődés elkerülése érdekében.

Ha szeretnéd elolvasni azt a cikket, ami megjelent rólunk a Lokálpatriótában, akkor….    Tovább>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest