2020.11.23.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Nehéz pillanatok Újbudán azaz ha a szükség úgy hozza….

4 min read

Gyanítom mindenki átélte már azt a pillanatot, amikor a szükség úgy hozta, hogy bizony nagyon kellett volna egy hely, ahol tisztességes körülmények között elvégezhetjük kis és nagy dolgainkat…És ilyenkor lázasán jár az agyunk, hol lehet a közelben egy nyilvános WC, amire természetesen nem sok időnk marad, ha a szükséglet úgy hozta.

Milyen jó is lenne egy adatbázis, ami egy telefonos app segítségével megmutatná, hol van a legközelebb hozzánk egy nyilvános illemhely, esetleg még azt is megadva, hogy ingyenes vagy fizetős. természetesen van iylen app és van a nyilvános wc.ket nyilvántartó weboldal is.

A weboldal, amit ajánlok a https://nyilvanoswc.eu/ 

Az egy más kérdés, hogy Újbudán összesen három helyről tud, ergo ez az adatbázis is nagyon hiányos 🙂

A telefonos app világában talán a legismetebb, bár a visszajelzések szerint eléggé hiányos a “Where is Public Toilet”, amibek nagy előnye, hpgy a világ bármely pontján hazsnálható. Mondjuk ha hirtelen kelle egy jó ötlet és ezt az appot használnám Újbudán, akkor azért lennék bajban 🙂  A megjelölt nyolvános WC-kből az Allee ok, ahogy az minden plazára igaz, de ehhez azon a környéken kell lennem, de pl mennyire nyilvános a Hotel Flamenco, vagy a Hambzsabégi úton a Raffaello Pizzária, a Móriczona a Meki vagy az irinyin a MOL benzinkút, azt nem tudom, illetve, hogy mennyire vennék jó néven, ha fogyasztás nélkül, amire egy nehéz pollanatban aligha maradna időm, bemennék szónélkül az illemhelyre. (na persze ha nem kulcsos)

Gazdagréten az egyetlen hely, ami eszébe jut az app-nak az az Eleven Center, így a Gazdagréti téren maradna a bokor. 🙂

Mit lehet tenni ebben az esetben Újbudán ?

Azt gondolom egyrészt memórizáljuk, hol vannak egészségügyi intézményke, mert ott szinte biztos, hogy lesz illemhely, a bevásárlóközpontok, nagyobb piac is esélyes, és általában a jelentősebb csomópontok, pályaudvar és aluljárok mentén (mint az Etele tér is lesz majd, még ha fizetős is) Viszont ez aligha fogja vigasztalni a Gazdagréten, őrmezőn vagy Kelenföld városközpont lakótelepének mentén a játszótéren gyermekáét babusgató anyukát, vagy az éppen sétálgató nyugdíjast és másokat sem. 

Ezért kellene egy nyilvános wc koncepció kerületi szinten, hogy minél több helyen, akár fizetős jelleggel, személyzet nélküli automnata WC-k kerüljenek kihelyezésre. Ez ráadásul egy aurópai szintű fővárosnál alapkövetelmény kellene, hogy legyen, ha másért nem, hát az idegenforgalom miatt.

Azért app fejlesztől elgondolkozhatnának egy kizárólag Magyarországrra vagy annak egy-egy településére kiterjedő adatbázos jellegű programon. Persze ez is csak akkor ér valamit, ha szoftverbe fel si térképezik a jelenleg elérhető nyilvános illemhelyeket, és nem csak beledobnak pár egyértelműt, mint a fentiekben.

És akkor íme egy példa, milyen nyilvános illemhelyekre lenne szükség...mert megérdemeljük, mert szükségünk van rá...

Gazdagréti Lokálpatriótaként hát nagyon tudnám díjazni ha 3 ilyen kikerülne a lakótelepünkre, ahol nem mellesleg több mint 15.000 ember él, tehát nem luxus cikk lenne. Nem kevés játszótér, nem kevés kisgyermekes anyuka, és nem levés itt élő nyugdíjas életét tehetné komfortosabbá. 

Ráadásul mozgássérültek is használni tudják.

Ha pedig megtörténik, amit egre többen jósolnak, hogy a vírusokkal egyre inkább együtt kell élnünk, akkor az ilyan automata fertőtlenítős-tisztítós illemhelyek nem az álom kategória lesz, hanem a minimum szint.

Talán egyszer lesz egy pályázat, amin ilyen tenderrel indulhatna Újbuda Önkormányzata vagy bármelyik civil szervezetünk.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest