2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Patkányírtás Gazdagréten

3 min read

A napokban a patkányírtók a Gazdagréti tér, szelektív üveggyűjtőnél tevékenykedtek, holnap azaz november 3-án a Barackmag utcába jönnek ki.

Akinél megjelentek a rágcsálók, holnap reggel 8 órakor tudnak találkozni a Fővárosi Önkormányzat által megbízott szakemberekkel, a Barackmag u. 3. szám előtt! Maximum fél, háromnegyed órát lesznek itt.

Hol tud gondot okozni a patkány? Mi indokolja a patkányirtást?

Magánszemélyeknél: A házon vagy lakáson belül az álmennyezetben és a burkolatban van a búvóhelye. A házon kívül a tároló- és raktárhelyiségekben, a padláson, a pincében, és a csatornahálózatban fordulhat elő. Hatalmas károkat okozhat az otthonokban, az elektromos berendezésekben, az autókban, de akár még a kisállatokat is megtámadhatják.

Élelmiszeripari egységeknél, raktár épületekben, éttermekben, szállodákban: Az élelmiszer környezetében tartózkodik, ezt teheti tönkre, illetve fertőzheti meg.

Irodaházakban: A parkolóházban, a csatornahálózatban és az alagsorban okoz gondot, szintén az elektromos berendezések és a járművek megrongálásával.

A vendéglátó egységeket jogszabály kötelezi a a rágcsálóirtásra. Ezek az irtások általában megelőző jellegűek, de akkor is szükség lehet az irtásra, ha már jelentkezett a probléma. A patkány bekerülhet a vendéglátó egységbe a beérkezett áruval, a csatornából vagy akár az utcáról is. A törvény azt is kimondja, hogy cégek és vállalatok esetén állandó védelmet kell fenntartani a rágcsálók ellen.

Miért fontos a patkányirtás?

A patkányok rendkívül veszélyes állatok. Számos betegséget, a murin tífuszt, a leptoszpirózist, a trichinellózist és a szalmonella fertőzést közvetíthetik emberre. A murin tífusz más néven rágcsáló kiütéses tífusz. A leptoszpirózis forrásai általában az olyan kisemlősök, mint a patkány. Vizeletükkel baktériumot juttatnak a talajba és a vizekbe, amely bőrön és nyálkahártyán keresztül az emberi szervezetre is veszélyes. Fertőzött vizek kapcsán, vagy mezőgazdasági munka során lehet ilyen baktériummal érintkezni. A vándorpatkány szívesen eszik döghúst, ezért könnyen megfertőződhet a trichina nevű baktériummal. A sertés elfogyasztja a patkányt, ember pedig elfogyasztja a sertéshúst. Az ember leggyakrabban akkor fertőződik meg trichinellózissal, ha nyers sertéshúst fogyaszt.

Patkányharapáskor más kórokozók is kerülhetnek a sebbe, amelyek az emberen megbetegedést okozhatnak, ilyen például a patkányharapási láz is. A történelem során a pestis terjesztésében jelentős szerepe volt a házi patkánynak. A patkányok szívesen fogyasztják az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket és az állati takarmányokat is, Ürülékkel és vizelettel megfertőzik azt. Fogaik egész életükben nőnek, ezért folyamatosan rágniuk kell. Ezzel hatalmas károkat okoznak a szennyvíz-hálózatban, az elektromos kábelekben és a gátakban. A termények tároló helyeit és göngyölegeit is tönkretehetik.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest