2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ráncfelvarás egy Budai otthonban…. egy meglehetősen lerobbant lakásból kiadó albérlet !

5 min read

BUDAI RETRO RÁNCFELVARRÁS

avagy, 

EGY 59 NÉGYZETMÉTERES LAKÁS KIADÁSRA FELKÉSZÍTÉSE

Egy olyan feladatot kaptam, amit hálásan fogadtam és már az elején látszottak a komoly buktatók.

Adott volt egy 80-as években épített társasház földszinti lakása egy nagyon szép II. kerületi zöldövezetben.

 

A lakás a 80-as évek óta egy kisebb, a vizesblokkokat érintő felújításon kívül, nem volt felújítva. Miután eredeti tulajdonosai elhagyták, egy ideig albérleteként funkcionált, de az esővíz élvezetes hibás kialakítása és a korszerűtlen gépészeti megoldások miatt különböző vizesedések, beázások miatt lakhatatlanná vált. 

A vízkárok szakszerű elhárítása után a tulajdonos úgy döntött, hogy minimális költségvetésből szeretné újra lakhatóvá, kiadhatóvá tenni a lakást.

Két dolog miatt tartom érdekesnek megosztani ezt a projektet. Az egyik, hogy igenis érdemes kis költségvetés mellett is lakberendező segítségét kérni, mert a hangsúlyok meghatározása, az alternatív megoldási módok ismerete és a projektmenedzsment átvállalása segít a szigorú költségvetés mellett is látványos eredményeket érhetünk el.

Ez a projekt a Megrendelőnek összesen 750 000 forintjába került. Amiből 150 000 forint volt az én tiszteletdíjam. Ami tartalmazta a koncepciót (komolyabb tervek nélkül) költségvetés készítését, folyamatos kontrollját, beszerzéstámogatást és a munkálatok folyamatos kontrollját. A fennmaradó 600 000 forint tartalmazta a munkadíjakat, minden elhasznált anyagot, kiegészítőt, dekort szállítási díjakat és bútort.

A Megrendelőnek nem volt semmi teendője.

A másik, amiért említésre méltó, hogy az első teljeskörű kísérleti projekt volt a korábbi cikkemben említett, egyetemista fiatalokkal kivitelezett munkáink sorában. Az együtt végzett kisebb közös munkáik után bátran mertem, a már saját vállalkozásként működő Hajduhaj Kft. gondjaira bízni a kivitelezési feladatokat. Természetesen ebben az esetben nagyobb felelősség és állandó műszaki felügyelet volt szükséges a részemről, de megérte! Illetve, fontos megjegyezni, hogy kiváló már, rutinos szakember kollégáim véleményét minden alkalommal kikértem az egyes megoldási módok esetén, akik készséggel segítettek tanácsaikkal, hogy a fiatalok biztosan jó műszaki megoldásokat alkalmazzanak. 

A lakás 3 hét alatt készült el.

Adott volt tehát a lakás az elhárított, esővíz miatti ázás és a belső gépészeti károk elhárítása után. Meggyőződtünk róla, hogy a falak teljesen kiszáradtak! 

A szigorú költségvetés miatt a fő feladataink a következők voltak:

Beépített bútorok bontása

Falak javítása

Festés

A felázott parketta cseréje

A konyhai csempe felújítása

Lámpák és konnektorok cseréje

Berendezés

Feladatainkat természetesen bontással, lomtalanítással alapos takarítással kellett kezdeni.

A még használható, de egy korszerű berendezéshez alkalmatlan bútorokat jótékony célokra ajánlotta fel a tulajdonos. 

Mivel a kerületi lomtalanítási rendhez tudtuk igazítani a munkálatokat és a sitt leadásánál kihasználtuk a kommunális szolgáltatással járó ingyenes éves keretet, a Megrendelőnek nem volt költsége a keletkezett hulladék szabályos leadásával.

A munka során nagyszerű tapasztalatokat szereztem a Hajduhaj Group Kft.  fiatal csapatával. Tudásukat minden nap bővítik és örömmel végzik a rájuk bízott munkát. A www.meahome.hu oldalon keresztül szívesen eljuttatom Önhöz elérhetőségeiket.

Külön öröm volt számomra, hogy a végfotózásban is kipróbálhattam egy csodás fiatal fotóssal a közös munkát. A divatfotózásban már tapasztalatot szerzett fiatal fotós most a térfotózásban is kipróbálhatta magát. Miklóska Panna Mína készítette a csodás képeket.

Végezetért szeretném kiemelni, hogy igen, jogos lehet a felvetés, hogy ezekhez a munkálatokhoz nem kell feltétlenül lakberendező és ez igaz is. A lakberendező munkája az ilyen jellegű projektben azért kell, hogy koncepció mentén, a hangsúlyokat meghatározva, anyag- és termékismeretét használva a lehető leggyorsabban és legköltséghatékonyabban elkészüljön a felújítás és a megrendelőnek ne kelljen szabadidejét ennek megvalósítására fordítania. Mindezt pedig ennek a konkrét lakásnak az esetében egy havi bérleti díj áráért elérheti.

A lakást természetesen nagyon hamar elfoglalta új bérlője, néhány hónap alatt maradéktalanul megtéríti majd a ráfordított befektetést.

Ha a projekt részleteivel kapcsolatban maradtak kérdései vagy hasonló feladattal bízna meg, a www.meahome.hu webcímen megtalálja elérhetőségeimet!

A lokálpatrióta szerkesztőjének megjegyzése a cikk kapcsán:

“Ez egy remek példa arra, hogy kevés pénzből is sokat ki lehet hozni, ha megbízunk egy Lakberendezőt. De arra is példa, hogy milyen remek pénzügyi befektetést lehet elérni, egy megrongálódott lakásból is, ha rábízzuk egy hozzáértőre. Nem nehéz kiszámolni, hogy ez fél év alatt visszahozza a lakás kiadását követően a befektetést. Az egyik szakterületem a pénzügyi befektetések, és jelenleg nem tudnék olyan megoldást hozni, ami ilyen rövid idő alatt, ilyen mértékű tisztes hasznot tudna kitermelni hosszútávon és folyamatosan.”

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest