2024.04.16.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mennyibe fájhat a feledékenység vagy az ellenállás ? Maszk viselés és kijárási tilalom megszegőknek…

3 min read

Az interneten, főleg facebookon több olyan csoprot is alakult (azóta többet a facebook törölt is), akiket nemes egyszerűséggel vírus és/vagy járványtagadóknak, divatos szóval vírisszkeptikusnak hívtak, de a valóság azt mutatta, hogy a csoportokba belépettek egy igen jelentős része valójában a maszk használat kényelmetlenségének okán lépett be és keresett önigazolást. Egy másik réteg pedig a szabadságának megtiprását látta a kötelező maszk viselésben.

Nem szeretnék elvi vitát nyitni arról, hogy a maszk ellenzők, vagy épp a virusszkeptikusok érvei jogosak vagy sem, abba sem mennék bele, hogy okoztak-e járvány idején és mekkora károkat, főleg mások véleményének, gondolkozásának kialakításában. Ráadásul azt is mondhatjuk némileg joggal, hogy akinek még saját gondolata sincs, és csak mások véleménye alapján képes cselekedni, hát azon valóban nehéz segíteni.

De a fő kérdés kizárólag anyagi szempontok szerint megéri-e maszk viselés ellenesség jegyében nyíltan demonstrálni, hogy már pedig nem fogja azt viselni, illetve megéri-e egy esti kiruccanás bárhová, bármiért, hogy cserébe egy elég szép összegű bírságot kelljen befizetnünk….. 

Mennyi tehát az annyi ? Mekkora bírságot rizikóztatunk a szabályok megszegésével ?

Kistelekjárás-portál

A rendelet betartását a rendőrség a honvédség közreműködésével ellenőrzi, és 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki arra, 

  • aki üzemeltetőként nem tartatja be a maszkviselési szabályokat, illetve
  • rendezvényszervezőként vagy rendezvénynek helyet adóként nem veszi figyelembe a tiltásokat,
  • a boltokra, lottózókra, trafikokra, amelyek nem zárnak be este 7 órakor,
  • a szabadidős létesítményekre, amelyek nem zárnak be,
  • azoknak a nevelési, oktatási intézményeknek a vezetőire, ahol nem végzik el a hőmérőzést.

A bírság mellett ideiglenes bezáratással is fenyegeti a rendelet a fenti szabályszegőket a nevelési-oktatási intézmények, vagyis a bölcsődék, óvodák, iskolák kivételével. A bezáratás legalább 1 napra, legfeljebb 1 évre szólhat.

Ugyanazt a helyet egy napon belül akár többször is megbírságolhatják.

Tanulság: ne akarjunk szabadságharcost játszani a maszk levételével, szabálytalan viseletével, ha ezzel épp azoknak fogunk ártani, akik értünk tartanak nyitva még járvány idején is !

És íme mi vár ránk, ha magán emberként szabálytalankodunk, és még az adott üzletben dolgozó felszólításának sem teszünk eleget:

Azok a helyek, amelyek mindent megtesznek azért, hogy betartassák a szabályokat, csak ez nem sikerül – mert mondjuk valaki, aki nem visel maszkot, a felszólításuk ellenére sem hajlandó távozni –, megmenekülnek a büntetéstől, feltéve, ha értesítették a rendőrséget.

A bírságot egyébként 15 napon belül kell megfizetni, és nem lehet ellene fellebbezni.

Azok, akik nem tartják be a szabályokat, pénzbírságot kaphatnak, ami minimum 5 ezer, legfeljebb 500 ezer forint lehet. A helyszíni bírság minimuma szintén 5 ezer forint, a maximuma pedig 150 ezer forint, illetve ha ismételt elkövetésről van szó, akkor 200 ezer forint.

A mai magyar átlagkeresetek függvényében azt gondolom jó lesz meggondolni megéri-e bármilyen okból megszegni a szabályokat !

Szigorít a MÁV-START és a Volánbusz: szeptember 15-től leszállítják a maszk nélkül utazókat

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest