2021.12.01.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Kérdések és válaszok – Hintsch György alpolgármester fogadóórája

4 min read

Kerületünk alpolgármestere online fogadóórát tartott, akihez egyébként a közbiztonság és a város üzemeltetés, pl a kerületünk tisztasága tartozik, valamint kerületünk informatikai fejlesztései és üzemeltetési kérdései.

Lentebb a teljes fogadóóra felvételről megnézhető, de néhány dolgot kiemelnék az elhangzottakból:

 • A Maszk viselés Újbuda minden közterületén kötelező
 • Albertfalván az Aldi és a Munkásszálló között egre több ukrán vendégmunkás közterületen nem odaillő tevékenységet végez, szemetel, italozik és egyre több lett itt a hajléktalan is. Közterület felügyelők megerősített ellenőrzés végeznek, és felvették a kapcsolatot a szállódával is, hogy Ők is segítsenek a munkában. 
 • Hajléktalan témában rengeteg kérdés jött (ebből is látszik, hogy ezt egyre kevésbé tolerálják az itt élők), sajnos ez nem pusztán önkormányzati kérdés és ráadásul itt szociális és rendészeti kérdések keverednek, hiszen más és más tevékenységre eltérő intézkedés kell. Az egyértelmű, hogy a kerületben növekedett a hajléktalanok száma, üldözni nem lehet őket, de felvette a kerület a kapcsolatot azokkal a szervezetekkel, akik ezeknek az embereknek segíteni tudnak. Az Etele téri állapotok valóban tűrhetetlenek több szempontból is, így ott megrősített járörözést kértünk a rendőrségtől és a közterület felügyelettől is.
 • Patkányírtás, nos ez klasszikusan Főváros által vezényelt terület, de ha bárki patkányt észlel a kerületben az természetesen jelezze az erre hivatalosan létrehozott oldalon. A Kerület természetesen megteszi, amit lehet a Főváros mellett.
 • Parkolási problémák. A mostani ingyenes parkolás Hintsch György szerint hibás lépés volt és parkolási káoszt okozott, de kerületi szinten csak alkalmazkodni tudunk. Általánosságban pedig ha megszűnik az ingyenes parkolás, akkor 2021-ben elkezdjük fokozatosan kiterjeszteni  a parkolási övezeteket. pl. Gellérthegy teljes területére, Őrmezőre, Bikás Park, Etele útra. 2011 óta változatlan a parkolási engedélyek ára és ez 4 autóra lehetett lakásonként kiváltani. Ezen változtatni kell, emelni kell az első 2 autóhoz ennek az árát sávos formában, a harmadik és negyedik autóra pedig már nem fogunk kiadni ilyen engedélyt. Az is fontos változás lesz, hogy ezek a parkolási engedélyek nem a teljes kerületre fognak vonatkozni, hanem kizárólg oda, ahol a kártya tulajdonosa lakik, annak 5-600 méteres körzetében. Természetesen ez pénz kérdése is, hiszen a parkoló órák nem olcsó dolgok (133 parkoló órát kell majd telepíteni), így a parkolási övezetek kiterjesztésének időpontja a kerület költségvetésének a függvénye is.  Jelenleg a költségvetésünk mintegy 20%-át elvonta a kormány, így 2021-ben minden bizonnyal fejlesztések fognak elmaradni illetve kerülnek halasztásra.
 • A kerület tisztaságáért mindent megteszünk, de sajnos nehezíti a feladatot, hogy szinte követhetetlen, hogy melyik közterület kihez tartotik (Főváros, Kerület, magán, BKK, BKV, stb) és elvben minden tulajdonosnak magának kellene gondoskodni a saját területe takarításáról, de láthatóan ezek sokszor ránk, a Kerületre marad, ami persze újabb forrásokat von el. Az őszi nagytakarítás jelenleg is tart, és külön figyelmet fordít az Önkormányzat a játszóterek gyakoribb takarítására. Jövöre ismét tervezünk a költségvetésben forrást újabb takarítógépekre, eszközökre.
 • Idén nem lesznek a járvány helyzet miatt adventi vásárok, ahogy nyilvános jégpálya sem
 • Madárhegy közlekdésében valóban anomáliak, katasztrófális állapotok vannak az átmenő forgalom miatt. Ennek javítására lakó-pihenő övezetté nyilvántjuk épp a területet, ami teljes egészében nem oldja meg a problémát, de legalább a GPS eszközök nem viszik be az autósokat a területre, illetve forgalom lassító eszközök is kerülnek majd ki.
 • Az önkormányzat tervezi a közterületi térfigyelő kamerák bővítését, fejlesztést, persze ez is költségvetés függvénye. Mobil kamerákat is elkezdtünk alkalmazni, amelyek így adott ideig közlekedési vagy épp illegális szemétlerakók felderítésében fognak segíteni
 • Kérdezték játszóterek esti kivilágítását, de Hitsch Görgy szerint a játszóterek esti külön megvílágítása nem indokolt, mert nem életszerű, hogy este még gyerekek legyenek a játszótereken, ráadásul ez a világítás az ott lakókat is zavarja.
 • Ingyenesen nem tud a Kerület minden itt élőnek  maszkot adni, hiszen 150.000 embernél is többről beszélünk, így csak 2 db/fő esetén is 150 millió Ft-os költségről van szó, amire nincs forrása a kerületnek. természetesen aki anyagi okok miatt képtelen megvásárolni a maszkot, anak segíteni fog az önkormányzat.

2020 november 17-i fogadóóra felvételről

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest