2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Jövőre nyit a Vaba lakópark a Vahot utcában, de mit jelent ez környezeti terhelés szintjén ?

3 min read

Szerkezetkész a Bikás park különleges megoldásokkal épülő új lakóparkja…

Szerkezetkész a Bikás park különleges megoldásokkal épülő új lakóparkjaElérte a legmagasabb pontját a XI. kerület egyik legnépszerűbb részén, a Bikás park mellett épülő VABA Apartments. A Bayer Property fejlesztésében és a Bayer Construct kivitelezésében megvalósuló 168 darab lakás különlegessége, hogy magas színvonalú bútorokkal berendezve vehetik majd át leendő tulajdonosaik 2021 második felében. A lakások mellett az első szinten  4000 nm iroda és az épület alsó szintjén kialakításra kerülő üzletek, kereskedelmi egységek, szupermarket teszik majd könnyebbé az az itt lakók életét.

Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ezt mennyire követte az infrastuktúra fejlesztés, többek közt az arányos parkoló építés ?

A leírás szerint A teremgarázs 352 férőhelyes, valamint a tervek szerint helyet kap benne TÖLTŐÁLLOMÁS ELEKTROMOS AUTÓK SZÁMÁRA. A lakások ingatlanpiaci ára alapján azt gondolom az itt lakást vásárlóknál nem lesz ritka jelenség, hogy egy családon belül 2 vagy több autó is rendelkezésre álljon, így a kialakítandó parkolók száma alapján, talán elegendő lesz az itt lakók részére, de az irodát bérlő cégek számára is kell biztosítani parkolókat. Így abban egészen biztos vagyok, hogy nem kis számú autó külső parkolásra fog kényszerülni, és ehhez vehetjük még a földszinti részen elhelyezkedő kereskedelmi egységek látógatóinak, vásárlóinak az autóit is.

Ez alapján attók tartók ismét tovább fog növekedni a környezeti terhelés a Vahot u térségében, ami már amúgy is túlterhelt volt.

Ez a terület egyébként a leendő fizető parkoló övezet területén van ismereteim szerint, így érdekes kérdés lesz, hogy a 160 lakás tulajdonosa fog-e kapni parkolási kártyát, annak ellenére, hogy 352 parkoló található majd az ingatlan mélygarázsában ? Vagy ha erre hivatkozva ők nem, akkor az irodákban dolgozók kapnak-e ? Ha igen akkor a képen látható, az ingatlan előtt kilakított parkoló aligha lesz elég, így ismét parkolási káosz alakulhat majd ki itt is.

Azt gondolom az a kérdés is jogos ez alapján általánosságban is, hogy eltérő feltételekkel jutnak-e parkolási kártyához azok, akiknek az ingatlanban található mélygarázs, parkoló, és azok, akiknél ilyen nem készült ? Arra már számtalan példa van, volt jelenleg is, hogy ahol fizető parkoló övezet van, ott adott ingatlan tulajdonos kivitte az utcára az autóját a kiváltott prkoló kártyájával, majd bérbe adta az ingatlanon belül tulajdonában lévő parkolóhelyet. Ilyen szempontból is érdeklődéssel várjuk az Önkrmányzat jövő év elejére ígért új parkolási rendeletét a kerületen belül, hogy az ilyen anomálikat (de nevezhetnénk törvénybe nem ütköző visszaélésnek is) képes lesz-e kiszűrni.

 

VABA Apartments-ban egyébként letisztult és elegáns lakások lesznek kialakítva, A felső-középkategóriás, elegáns, energiatakarékos otthonokat jövő év második felében vehetik majd át tulajdonosaik, de előzetesen már 2020. november 18-tól regisztrálhatnak az érdeklődők. (tehát az értékesítési folyamat elindult) A lakások belsőépítészeti terveit a nemzetközileg is elismert LIMA Architecture & Interior Design készítette, a fejlesztő Bayer Property pedig ezen terveknek megfelelően az összes lakást bebútorozva kínálja majd.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest