2022.01.23.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Megnyított a Nagyszeben téri Senior Park – Egy történet lezárása

7 min read

Újra a mienk a Nagyszeben téri Park

A Nagyszeben téri park átalakítása hosszú ideig adott témát az itt élőknek. Volt itt veszekedés, vádaskodás, szakértői vélemények és ezek kétségbe vonása, lakossági fórum és utcai mini demonstráció, gyakorlatilag minden, ami egy modern demokráciában egyébként a természetes élet velejárója….

Most viszont ideje lezárni a perlekedést és a végeredményt elfogadni vagy arról véleményt mondani, még ha annak már változtatást elérő hatása nem is lesz, és a legfontosabb itt a lehetőség használni.

A Lokálpatrióta szerkesztő-tulajdonosaként nem kívánok általános igazságot kimondani, távol tartanám magam a Többség emlegetése, meg a Többség képviselete szótól is, mert nem vagyok felhatalmazva arra, ahogy mások sem, hogy minden alap nélkül azt mondjuk, mi bizony a közösség, a többség akaratát képviseljük.

Fentiek alapján most kizárólag a saját magánvéleményemet írom a park jelenlegi állapota alapján a “végeredményről”:

A fenti és a lentebbi képek alapján szerintem egyértelműen látszik a fű megerősödése, és hol van még a tavasz, amikor minden körülmény segíteni is fogja ebben. Szerintem ebből adódóan nem volt igaza azoknak, akik azt állították, hogy ez egy sivár, sokkal kevésbé zöld park lesz, mint előtte volt.  Tettem a cikk végére egy fotót a parkkal szembeni oldalról, hogy látható legyen nem igazán érzékelhető különbség az átalakított park fűvesítése és aközött, amihez nem nyúltak, sőt…

A cirka féltucat edzőgép nem hasított ki a területből jelentős darabot, így én nem gondolom, hogy ezzel érzékelhetően vesztett a terület a zöld jellegéből.  Az pedig egy elég ötletes megoldás, hogy az edzőgépeknél elhelyezett padban alul egy kódzáras tároló van 4 fakkal, így sportolás közben a telefon, tablet, kulcs, pénztárca, stb biztonságosan tárolható, hogy akkor is meglegyen, amikor épp hazafelé tartanánk.

A parkban elhelyezett padok száma alapján én azt gondolom több lett az ülőalkalmatosság, mint amennyi előtte volt, így kedvünkre pihengethetünk a senoir parkban.

Az már csak apró észrevétel, hogy a park szélén hátul cirka 1 méterre az eddig lezárt területtől a kissé szétrombolt két padot illett volna megjavítani vagy kicserélni, hiszen ezek egyértelműen a park részét képezik, így most pestiesen szólva ott csúfoskodnak.

A szemetesek száma is egyértelműen több, mint előtte, így a köztisztaság jobban biztosított, erre sem lehet panaszunk.

Egy senior parkból nem hiányozhat a sakkasztal sem, így ennek szerintem többen örülni fognak, ráadásul ismereteim szerint volt vagy van is Gazdagréten sakk klub. Az egy más kérdés, és itt egy picit hadd legyek telhetetlen, hogy én bizony minimum 3 ilyet tettem volna ki, pontosan azért, hogy ne egyedi, hanem csoportos, akár váltott sakk partikra is legyen lehetőség.

Nem manapság voltam fiatal, de egy örök életre megragadt a fejemben, ahogy a játszótéren körbeálltuk sokad magunkkal a sakk koronázatlan, átalában már nyugdíjas királyait, és egymás fülébe suttogtuk, hogy mit léptünk volna mi 🙂 És itt 3-4-5 sakk asztal mentén ádáz csaták alakultak ki, és váltogatták egymást a partnerek. Még az is rémlik, hogy itt voltak sima kőasztalok is, ahol már a kártyás kedvüek mulatták az időt, többnyire az ulti volt a menő, de láttam én snapszer, vagy épp rikiki háborúkat is. Igen ez alapvetően nyugdíjas férfiak, és nem a nők kedvenc szórakozása volt, de szerintem vannak itt köztünk bőven férfiak is.

Az UV sugárzás mérő készülék szerintem a senior edzésbe lendülőknek és közvetlen mellette a játszótéren tartozkodóknak is egy kifejezetten hasznos találmány, ahogy annak is csak örülni lehet, hogy a park kapott ivókutat is.

Az ivókút mögött jól látszik az egész parkra kiterjedő öntöző rendszer, így talán nem kell attól félni, hogy mint sok más helyen a frissen kiültetett fák kiszáradnak eső hiányában.

Maradt még egy kis elkerített rész, ami nem véletlen, mivel ott lesz a szipi-szupi önfertőtleníti utcai illemhely. Megjegyzem a lehető legtávolabb a környező házaktól, tehát ez az eddig sokat emlegetett érv is ,megdőlni látszik, hogy valamelyik ház lakóinak fog “örömet” okozni az innen terjengő “rózsaillat”. Az illemhely elhelyezkedésétől függetlenül, aki már járt ilyen típusú modern önfertötlenítő illemhelyen, az tudja, hogy az építmény közvetlen közelében sem érezhető semmilyen szag vagy “illat” 🙂 Az elkerített részre még idén (legalábbis én így tudom) kikerül az illemhely, így legyen bármennyire majd megterhelő az edzés, nem kell haza szaladni, ha a ránk jön a “….maradjunk a kísértés szónál ” 🙂 És ahogy írtam automatikusan önfertötlenítő, így még járvány idején sem kell attól tartani, hogy akaratunk ellenére hazavittünk magunkkal valamit az illemhelyről. Ez a fajta illemhely azért egész Budapesten még nem minden sarkon jellemző, így azt gondolom ennek feltétlen örülnünk kell.

És végül még egy dolog jutott eszembe, ahogy a kész parkot fürkésztem, nincs rajta focipálya, és ez jó, nincs is itt erre szükség, még akkor sem, ha az eredeti tervben ez ott volt. Ez ékes bizonyítéka annak, ha az emberek összefognak és képviselik a véleményüket, akkor egy már elfogadott, kész terven is lehet változtatni. Pedig ez fővárosi tulajdon, fővárosi projekt és állami finanszírozás volt, tehát itt sokkal többre volt szükség, mint az Önkrmányzattal megmérkőzni.

Azt mindenki döntse el maga, hogy tetszik-e vagy sem a megújult park, én ennél sokkal rosszabb, a környezetet sokkal jobban meghamísitó, jellegtelen projektet láttam sajnos itt Gazdagréten, mint pl. a Gazdagréti tér “zöldtelenítése”. Összességében én elégedett vagyok és bár lettek volna még ötleteim, de azt is tudom, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni, és bizony kompromisszumok nélkül ma már aligha lehet eredményeket elérni.

Hát akkor seniorok és kevésbé seniorok vegyük birtokba az edzőgépeket, meg úgy általában az egész parkot, és óvjuk a friss fűvesítést, azaz tavaszig ha lehet  ne mászkáljuk agyon a zöld területet.

A cikk végén, ahogy ígértem íme egy kép a parkról és egy vele szemben, hogy lássuk a füvesítés, és szemben amihez hozzá sem nyúltak, az mennyire tér el egymástól, azaz kopár lesz-e a Nagyszeben téri park vagy sem…Igen a fáknak nőni kell ez nem kérdés, de a fa már csak ilyen, hogy átalában nem 30 éves fák beültetésével pótoljuk azt, amit ki kellett vágni. A viták elkerülése érdekében jelzem, hogy ki kellett-e vagy sem vágni a kijelölt fákat, azt nem én döntöm el. Viszont minden normális társadalomban, ha egy kiadott szakvéleményt nem fogad el valaki, vagy egy csoport, akkor hoz egy másik hivatalos, törvényes szakvéleményt, majd ha kell bíróságtól kéri egy független szakértő meghallagatását, mivel egymással szemben álló két szakvélemény alapján ilyenkor ez történik. Én megkérdeztem a fakivágást ellenzőktől is, volt-e ilyen hivatalos ellenvélemény, és ha igen azt bemutatnák-e, de ilyet nem kaptam. Azt is felajánlottam, hogy ha leírják az ellenzők az álláspontjukat, akkor azt vágatlanul, teljes terjedelmében, véleményezés nélkül megjelentetem, de ilyet sem kaptam. 

Egy független hírportál ehhez hasonló esetekben egyetlen dolgot tehet, szabad utat ad mindkét, vagy akár több, mint két félnek, és megjelenteti az álláspontjukat, aztán az olvasók meg eldöntok kivel értenek egyet. Ennek lehetőségét megadtam.

Nagyszeben téri park

Nagyszeben térrel szembeni terület (Aldi irányában)

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest