2022.01.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újbudán is elkezdődtek a Karácsonyfa állítások, de vajon kinek milyen lesz idén a Karácsony ?

3 min read

A járvány és az ebből adódó szigorítások, a vendéglátó egységek, a szórakoztató és kulturális központok zárvatartása, az esti kijárási tilalom és a félelemből adódó önkéntes bezárkózások sikeresen hozzájárultak, hogy idén a Karácsony egész más legyen, mint eddig, szinte nem is gondolunk rá. Az egyetlen dolog, amitől újra beugrik, hogy azért a karácsony ünnepe létezik még ilyen nehéz időkben és furcsa körülmények között is az a közterületen felállított és feldíszített,kivilágított karácsonyfák.

Újbudán is elindult ennek a régi szokásnak a felelevenítése, rövid sétám alatt két helyen is belebotlottam a Karácsonyfa állítokba, a Bikás téri metró megállónál és a Gazdagréti téren is.

A karácsony sajnos sok ember számára eddig sem jelentett túl nagy örömöt, mert magányosan kellett tölteniük, voltak akik azért, mert sajnos valóban egyedül maradtak, de voltak vannak olyanok is, akiket magukra hagynak, pedig lenne hol közösen ünnepelni. 

Idén ráadásul már oka, indoka is van, miért nem látogatjuk meg, vagy hozzuk el magunkhoz az idős, magányos nagypapát, nagymamát, rokonainkat. Közben persze gyomorideget kapnak sokan már a gondolatától is annak, hogy mi van he bezárják a kereskedelmi egységeket az ünnepek előtt, vagy olyan mértékben szigorítják ezeken a helyeken a vásárlások szabályait, ami számukra kényelmetlenséget, kellemetlenséget okoz. Pont olyan kényelmetlenséget és vendégeik előtti kellemetlenséget, mint az idős, talán már gondolkodásában vagy épp mozgásában nem teljesen épp nagyszülő, rokon jelenléte a Christmas partin. Idén persze kérdéses, hogy a meghozott szabályok vagy saját félelmeink miatt lez-e Christmas Party, de ez nem sokat fog változtatni azon, hogy a magányos embereket, idős rokonainkat felkeressük-e, elhozzuk-e magunkhoz.

A karácsony hangulatát, a szeretet ünnepét sajnos nem egy vírus öli meg, hanem saját magunk. Mások felé történő megfelelési kényszerünk, az állandó szereplési vágy, a magamutogatás, amiben zavart keltene egy nem az idilli képbe illő személy. Ez teszi a Karácsonyt a szeretet ünnepe helyet egy társadalmi rituálévá.

DE miért is irom mindezt a közterületi Karácsonyfa állítás képei alatt ? Mert sok magára hagyott embernek, ezek a kivilágított, feldíszített fák jelentik a Karácsonyt, ahol megállhatnak, elmerenghetnek régi idők ünnepein, amikor még nem voltak terhek, nem voltak szégyelni valók.  Igen jó lenne, ha Karácsony végre nem az ajándékokról és főleg ezek áráról, a villogásról, a magamutogatáról szólna, hanem ismét a szeretetről, és akkor talán sokkal kevesebben maradnának ezen az ünnepen is magányosak. A járvány sok mindenre rádöbbentette az embereket, és talán meg is változtatta az életüket, remélem arra is rádöbbent minket, hogy valahol van valaki, aki semmi másra nem vágyik csak egy pici szeretetre, az unokákra, egy meghitt estére, amit akár karácsonynak is hívhatunk, de valójában nem is kellene ehhez kötődnie.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest