2022.01.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Sajátos demokráciák Európában és a Világ minden táján

8 min read

A demokrácia csak egy fogalom és valójában soha, sehol abban a formájában, amit annak jelentéseként megfogalmazunk, nem létezett, már az ókori Görögországban sem.

Kicsit olyan mint az egyház és a vallás kapcsolata, reményt adunk a reményteleneknek, miközben amiről beszálünk pontosan tudjuk hogy nincs illetve kivitelezhetetlen. Reményt adni pedig kell, mert remény nélkül a biorobot effektus csak ideig-óráig lenne fenntartható, hiszen akinek már nincs mit vesztenie, az bizony fellázad. Ezért kell olyat dolgot elültetni az emberek agyában és lelkében, aminek hitében a biorobot tovább dolgozik kevesek szolgálatában.

Régebben a mennyország, egy szebb élet ígérete volt, ahol természetesen fordul a kocka és akik eddig a földi életükben szenvedtek, azoknak eljön az örök boldogság, míg akik kiszipolyozták őket, azok csak ezt a szerény pár tíz évet élvezik, aztán számukra meg eljön az örök pokol. Gyönyörű ígéret, hát nem megéri kiszipolyozottnak, elesettnek, biorobotnak lenni ? Csak pár 10 év és utána érkezik ennek a jutalma, akkor meg minek lázadozni a jelen terhe ellen? 

Még ma is rengetegen vallásukból eredően az egyházak “foglyai”, pedig nagy igazság, hogy egyetlen egyház, vallás sem működhet az emberek hite nélkül, viszont a hitünk ez tökéletesen el tud lenne egyházak és vallások nélkül is. Nem véletlen, hogy ennek az eszmének a terjedése miatt, ma már az egyházak sem idegenkednek attól a gondolattól, hogy az igazi templom, ahol a vallásod gyakorolhatod, a szívedben, a lelkedben van, így legalább pályán lehet maradni.

Azonban kétségtelen tény, hogy az egyházak és a vallás sokat vesztett a régi fényéből, így az egyházakhoz kötődö hívök száma is csökken. A modern világ, a kapitalizmus is egyfajta vallás, és ez is arra törekszik, hogy kizsákmányolja tömegeket, és ezt valamilyen eszme, igéret formájában kordában tartsa. Ez pedig nem más, mint a pénz misztikuma és a demokráciába, az egyenlőségbe vetett hit. Nap mint nap látható, hogy különböző országokban különböző emberek emlegeteik a demokráciát, vagy annak hiányát és országok, államok egymásra mutogatnak, hogy kinél van és kinél nincs demokrácia, vagy ennek egyik folyománya a sajtószabadság.

Most épp Franciaországról hull le a lepel, hogy ott mennyire létezik demokrácia és például sajtószabadság.

Hetven francia városban több mint százezer ember vonult az utcákra szombaton tüntetni a nemzetbiztonsági törvény módosítása ellen. A párizsi demonstráción rohamrendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tüntetőket.

Forráskép megtekintése

A tüntetéssorozat előzménye, hogy csütörtökön kiszivárgott egy videó, amelynek a tanúsága  francia rendőrök megvertek egy francia producert, amiről a rendőrök tudta nélkül videofekvétel készült, és amin épp az ellenkezője látszik annak, mint amit Ők állítottak. 

“A rendőri jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy szombaton a férfi ellenállt, amikor a munkahelye előtt az utcán igazoltatták, mert nem viselt szájmaszkot. A rendőrök azt állították, hogy a férfi behúzta őket a stúdióba, és ott megverte őket. A felvételen viszont az látszik, hogy a rendőrök betolják Michel Zeclert az ajtón, ő ellenáll, az arcát és a testét védi az ütésektől, de nem üt vissza. A rendőrök a bántalmazás közben többször is „mocskos négernek” nevezték a férfit. A bántalmazás öt perc után azért ért véget, mert a stúdió alagsorából emberek jöttek fel, s ennek hatására a rendőrök elhagyták az épületet, majd kívülről könnygázt dobtak be a helyiségbe, és felszólították Michel Zeclert, hogy menjen ki. A férfit, amint kilépett az utcára, előállították, majd hivatali személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették.”

A párizsi parlamentben azonban egy ideje kidolgozás alatt áll a törvényjavaslat, amely biztonságpolitikai megfontolásokra hivatkozva korlátozná, hogy milyen tartalmak tehetőek közzé a francia rendőrségről. Újságíró szervezetek, baloldali pártok, szakszervezetek, jogvédő szervezetek együtt hívták országszerte utcára az embereket a törvényjavaslat ellen, a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét ugyanis a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik. 

A francia alsóház meggyőző többséggel már el is fogadta a javaslatot, amelynek nemcsak belföldön, hanem az Európai Unióban is akadnak kritikusai. Az EU vizsgálni fogja, hogy a jogszabály uniós jogba ütközik-e, és az Európai Bizottság szóvivője is figyelmeztette Franciaországot a sajtószabadság fontosságára.

Ma Bordeaux-tól Párizson és Rouenen át Lyonig több francia nagyváros utcáin tüntetők ezrei gyűltek össze, akik a rendőrségi erőszak ellen tiltakoztak, valamint a sajtószabadság tiszteletben tartását kérték számon a francia kormányon.

Természetesen az is megérne önmgaáéban egy misét, hogy miért kell valakit bántalmazni, csak azért mert fekete és épp nem viselt maszkot az utcán, de ennél a cikk vezérmotivuma alapján érdekesebb, hogy a demokratikusnak mondott Franciaországban éppen korlátozni akarják a sajtószabadságot azzal, hogy rendőri intézkedésről ne lehessen felvételt készíteni és különösen nem nyilvánosságra hozni. Micsoda egybeesés, hazánkban épp a drónok által készített felvétel készítést és annak megjelentetését kívánják korlátozni személyiségi jogokra hivatkozva, pedig eddig sem az volt a jellemző, hogy az átlagpolgár evési szokásairól drónokkal készített felvételek kerültek nyilvánosságra. A hatalom, a politika láthatóan azonos gyökerekből táplálkozik a világ minen pontján és a törvények úgy születnek, hogy az elsődlegesen hatalmat, a hatalmat gyakorlókat és az őket kiszolgálókat (pl. a rendőrségét, vagy magukat a politikusokat) védje. 

A francia tüntetők által készített transzparenseken többek közt :

„KI VÉD MEG MINKET A RENDŐRSÉGTŐL”; „ÁLLÍTSÁK MEG A RENDŐRÖKET!” VALAMINT A „BUNKÓSBOTOS DEMOKRÁCIA!” SZLOGENEK OLVASHATÓAK. 

Nagyjából ez a véleméyne a franciáknak a saját demokráciájukról.

A demonstrációk eleinte békésen zajlottak. de ahogy az lenni szokott a tüntetők közt is mindig vannak és lesznek oylan elemek, akik abban érdekeltek, hogy káoszt teremtsenek, és a káosz okozta zűrzavart kihasználják. Párizsban a tüntetők késő délután 

BARIKÁDOKAT EMELTEK, ÉS UTCAKÖVEKKEL KEZDTÉK EL DOBÁLNI A RENDŐRÖKET. 

A tüntetők egy újságosbódét, a jegybank Bastille téri bejáratát és egy éttermet is felgyújtottak a tüntetés útvonalán. Autókat is feldöntöttek, hogy azokból és más tárgyakból barikádokat építsenek, amelyek mögül megdobálták a rendőröket. (természetesen az ilyen típusú vandaliznus nem biztosítási esemény, így a boltok, autók tulajdonosai megfizetik a demokrácia hiánya, vagy épp a rasszizmus miatti tüntetések árát

A káosz tehát bekövetkezet, ahogy Amerikában és világ számos pontján nap mint nap is rendszeresen ez történik, és bár a zavargásokat kiváltó ok, mint most Párizsban is pl. a rasszizmus, de az indok mögött megbújnak és alig várják, hogy káoszt teremtsenek a fosztogatók, rongálók, erőszaktevők. Őket aligha érdekli, hogy ezzel besározzák az eszmét, a tüntetés akár jogos indokát. A remdőrség természetesen és érthető okból megpróbál ennek ellenállni, majd mondhatni szintén természetes, hogy nem fosztogatókról beszélünk ezt követően, hanem rendőri brutalitásról tüntetőkkel szemben. Egyébként ember legyen a talpán, aki egy ilyen helyzetben képes külön választani a fosztogatót és a tüntetőt, és közben még saját testi épségére is ügyeljen. Persze ha valaki egy TV-vel a kezében fut az utcán, az elég egyérteműem fosztogató, de a rendőrség feladata a fosztogatás megelőzése lenne, és  csak másodlagosan annak üldözése, viszont miből mondod meg, hogy a tüntetésen ki fog a következő percekben kirakatott betörni és fosztogatni és ki csak skandálni, hogy egyenlőséget, demokráciát.

Demokrácia nincs és soha nem is létezett, ez csak egy fogalom, ami arra szolgál, hogy legyen miért a kizsákmányoltaknak továbbra is biorobotként küzdeni. A világ erőforrásainak több mint 60%-a van a világ népességének 1%-nak a kezében, ez az 1% a kapitalizmusnak, mint újfajta vallásnak a felkent papjai, a demokrácia, pedig a modern Biblia a maradék 99%-nak. És ez az arány évről évre változik és nem a 99% előnyére, így az erőforrások hiányában egyre kisebb az esély, hogy bármit is tudnánk tenni az 1% ellen. 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest