2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újabb 30.000 ember érkezik a következő években Újbudára, de hogy bírja ezt majd a jelenlegi kerületi infrastruktúra ? A BudaPart projekt kihatásai a jövőben…

6 min read

Negyedénél tart Budapest legnagyobb ingatlanfejlesztése, a Kopaszi-gátnál épülő BudaPart megvalósítása.

Budapest modern kori történetének legnagyobb ingatlanfejlesztési projektje, a BudaPart tervezési koncepciójának megalkotásánál a legfrissebb városfejlesztési modellek szolgáltak mintául. A fejlesztés vezérfonala a kompakt város létrehozása, ahol a humán infrastruktúra, a szolgáltatások széles spektruma, a rekreációs lehetőségek és a közösségi élet színterei éppúgy rendelkezésre állnak, mint a lakó-, és pihenőövezet, valamint a munkahelyi zónák. Egy komplex, az ott lakókat, dolgozókat és a fővárosiakat egyaránt szolgáló belvárosi alközpont megvalósítása volt a cél már 2015-ben. Az 54 hektáros terület akvizíciójának idején már létezett itt egy 13,5 hektáros park, ez fontos kiindulási alap volt a továbbfejlesztésnél.

A fejlesztés kulcselemei között van a 20 hektárosra bővülő, az itt lakókon és dolgozókon kívül a budapestiek szórakozását, pihenését biztosító, évente 800 ezer látogatót vonzó városi park, a Kopaszi-gát, valamint a lokáció, aminek köszönhetően nem kell felesleges utazgatással tölteni az időt, hiszen a házakból kilépve egyik irányban a Duna-part és a rekreációs lehetőségek széles skálája, a másik irányban egy pulzáló, belvárosias környezetet nyújt a városnegyed. A BudaParton minden igényt kielégítő szolgáltatási infrastruktúra jön létre, amihez olyan szolgáltatókat keresnek, amelyek távolabbról is éppúgy vonzzák majd a budapestieket, mint a kikapcsolódási alternatívák. A negyed sarkalatos elemei a domináns sétálóövezet, a közösségépítésre alkalmas pontok, rendezvényhelyszínek, többgenerációs játszóterek, kutyafuttatók, a nyüzsgő városi lét megannyi színtere, ami élhetővé, szerethetővé tesz egy lokációt, és ahol mindent be lehet szerezni, ami a mindennapokhoz szükséges.

A városnegyed szervesen kapcsolódik Budapest vérkeringésébe, ráadásul a létrejövő szolgáltatásokkal és kikapcsolódási lehetőségekkel a környékbeliek hétköznapjait is megkönnyíti, valamint vonzó alternatívát nyújt a kulturális, gasztronómiai, valamint a vízi és szárazföldön űzhető sportok kedvelőinek. Már elindult a sportélet, nyár óta SUPpolni is lehet az öbölben, készül a Beach&Bar homokos partszakasszal, kávézóval, mindezzel új közeget teremtve az aktív budapestiek számára is.

Az első mini városnegyedben négy lakóház készült el 635 lakással, emellett átadtak egy 20 ezer négyzetméteres irodaházat is. Jelenleg egy további, 182 lakásos lakóépület és egy újabb 20 ezer négyzetméter alapterületű irodaház épül, átadásukat 2021 közepére tervezik. Az ezt következő ütemhez tartozik egy hotel-és irodaházként működő vegyes funkciójú épület BudaPart Downtown néven, közel 8000 négyzetméternyi bériroda területtel és egy 198 szobás hotellel, valamint egy újabb, 185 lakásos lakóház, a BudaPart Otthonok ‘F’ épület, a kivitelezésük heteken belül elkezdődik.

Összesen 28 épület készül el a BudaParton, 15 lakóház és 13 irodaház a Mol székházzal és a hotellel együtt. Az utolsó projektrészt várhatóan 2027-ben indítják, most nagyjából a negyedénél tart a BudaPart kiépítése. A tervek szerint évente három épülettel gyarapodik a városnegyed, minden egyes átadás teljes értékű mini központtal bővíti a területet – hangsúlyozza a fejlesztő cég ügyvezetője.

Eddig az átadott lakások 40-50 százalékába költöztek be, az irodaházba is számos bérlő elfoglalta irodáját. A szolgáltatók mindazonáltal folyamatosan dolgoznak a kiépítéseken, már megnyitott a virágbolt, lottózó és az irodaház aljában egy étterem, hamarosan zöldséges és pékség is lesz a BudaParton, jövőre pedig még több kereskedelmi egységgel, köztük szupermarkettel és gyógyszertárral bővülnek, nyáron pedig a Beach&Bar is várja az érdeklődőket, megtelik élettel a környék. A BudaPart végső kiépítésében egy harmincezres, Szekszárd méretű magyar város képét mutathatja majd, kiszolgálva a mintegy 7 ezer lakó és 23 ezer munkavállaló minden igényét. 

 

Értem én, hogy egy szekszérd méretű, szinte önálló településen a kerületen belül igyekeznek miden infrastruktúrális fejlesztést megvalósítani, de mondjuk nem nagyon olvasni óvoda, bölcsőde, iskola programról, pedig azért a 7000 új lakó minden bizonnyal gyerekek számában is jelentkezni fog, és a 23.000 ott dolgozó embertől is egy reális elvárás lehet, hogy a munkahelye környékén tudja majd elhelyezni a gyerekét óvodában, iskolában, mert logikus hogy így könnyű bevinni, majd hazavinni a gyermeket a munakhelyre és munkahelyről érkezve.

Aztán azt sem nagyon érzékelem, hogy miként fog alakulni az orvosi ellátása ezeknek az embereknek. Addig ok, hogy talán majd csak futja egy-két háziorvosi rendelőre a területen, de onnan gondolom mindneki a Fehérvári úti rendelőbe fog utána kerülni, no meg szükség esetén at Etelén a Szent Imre kórházba. De vajon fel van erre készülve a két intézmény ? Azoknál a vizsgálatoknál, amire eddig is hónapokat kellett várni, ott egy ilyen jelentős további terhelés gondolom nem csökkenti, hanem majd növeli ezt a várakozási időt. 

Aztán ott a közlekedés is, mert bármennyire jól kiépítik a közlekedési útvonalakat a BudaPart tekintetében, de Pestre ettől még át kell jutni, ami vagy Petőfi vagy Lágymányosi híd. Gondolom mindenki ismeri ezen a két hídon uralkodó állapotokat napközben a további 30.000-es tömeg nélkül is.

Aztán ott van a parkolás kérdése, na nem a BudaPart projekten belül, mert gondolom ott csak építenek elegendő mély garázst, bár eddigi újbudai projekteket átgondolva, még ebben sem vagyok biztos. De például a fent említett egészségügyi ellátók tekintetében ha el kell menni majd valamelyik intézménybe, akkor még több autó akar majd ott parkolót találni, ahol jelenleg sem nagyon lehet már.

Összességében tehát bennem felmerül az a kérdés, hogy infrastuktúrális szempontból elegendő-e ha egy újbudai projektnél kizárólag a projekt területén belül gondolunk erre. De vajon mi van a kerület többi részével, amit akár egészségügyi, akár kulturális, akár bármilyen más szempontból meg fognak látogatni az új területre költözök, attól tartók elég sűrűn. A kerület más részei hogyan tudják az újabb és újabb többlet terhelést felvenni. Az infrasturktúrális fejlesztéseket azt gonolom összkerületi, sőt bizonyos esetekben több kerületi, akár Budapesti mértékben kell nézni, mert ha nem így teszünk, akkor csak telepítjük be az újabb és újabb tömegeket, aztán majd mindenki megoldja, ahogy akarja ennek a következményeit. Őszintén szólva kiváncsi lennék az Önkormányzat és urbanisztikai szakemberek véleményére is, hogy Újbuda szerintük hol tart betelepíthetőség szempontjából, és nem elsődlegesen a szabad földterületek tekintetében, sokkal inkább az élhetőség kategóriában, annak minden részletével, szempontjával……

 

 
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest