2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Hol tart az Art & Tech Center és a kulturális online platform, amire 1,5 milliárd forintot nyert el az Uniótól Újbuda Önkormányzata ? Interjú Barabás Richárd alpolgármesterrel.

14 min read

“Innovatív városfejlesztés” címen írt ki pályázatot az Európai Unió, melyen kerületünk el is nyert 1,5 milliárd forintot. Az ebből az Uniós támogatásból készülő kulturális ökoszisztéma (Art & Tech Center, online platform) jelenlegi helyzetéről, az eddig kidolgozott tervekről, ezek megvalósítási üteméről kérdezte a Lokálpatrióta Barabás Richárd alpolgármestert, a projekt felelősét. Mi mindenre számíthatnak az újbudaiak ennek a fejlesztésnek a megvalósulása után, kik a partnerek, akikkel nekivágtak ennek a feladatnak ?

Hírek: Kultúra | ÚjbudaBarabás Richárd (innentől BR): Az Európai Unió rendszeresen támogat olyan projekteket, amelyek célja a városban élők életminőségének javítása. Hogy egy egyszerű példával szemléltessem mi a célja az Uniónak, ha például csatornázásra nyertünk volna el pénzt, akkor ebből a csatornázást olyan módon kellene megvalósítani, hogy az elvezetett csapadékvizet miként használhatjuk pl. közösségi kertekben élő növények öntözésére. Az Európai Regionális Alapból már jó ideje finanszíroznak ilyen projekteket, de ez az első alkalom, hogy ezt kulturális területre is kiírták. Ez azért is különösen fontos, mert eddig a nem infrastrukturális fejlesztéseket elsődlegesen a sport oldaláról közelítették meg, ami az uniós finanszírozásra és a magyar fejlesztésekre is jellemző volt.

Újbuda önkormányzata a digitális elmagányosodás elleni küzdelem jegyében pályázott és nyert el támogatást. A statisztikai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy hazánkban, de világszerte is nagy problémát jelent az emberek magányossága. A magyar emberek 40%-a például havonta csak egyszer találkozik barátokkal, nem egy háztartásban élő családtagokkal, rokonokkal. És ez a szám még a járvány helyzet előtti felmérésből származik. Az európai felnőttek 18%-a szociálisan izolált, azaz magányosan él. A kutatás szerint 30 millió európai felnőtt ember gyakran érzi magát magányosnak, ami az európai lakosság 7%. Az adatok tehát azt mutatják, hogy miközben egy olyan digitális korszakban élünk, amikor szinte állandó, folyamatos kapcsolatban vagyunk emberekkel a világhálón keresztül, közben a személyes kapcsolataink kiürülnek, és a virtuális téren kívül magányossá válhatunk. Az emberi kapcsolatok minőségi változatát, tartalmas együttlétet, időtöltést egyre inkább egy gyors, pezsgő információ csere váltja fel, valódi jelentéstartalom nélkül.

A nyertes pályázatunk azt célozza meg, hogy a kulturális eszközök segítségével, azaz a kulturális fogyasztás, a kultúra alkotás, és a kulturális mecenatúra segítségével ösztönözzük a városban lakók egymásra találását. Például, ha valaki szeret énekelni, akkor a platformban fejlesztett app segítségével megtalálja azokat, akikkel közösen kisebb közösségi, lakóházi koncerteket szervezhetnek akár hobbiból, akár valami típusú ellenszolgáltatásért cserében. Egy ilyen közösségi tér fejlesztése a stratégia célja a projektnek, aminek három lába van.

Százéves házak Újbudán - Bercsényi utca 8-10. - funiQAz egyik a fizikai terek felújítása, mint például a Bercsényi utca 10. sz. alatti önkormányzati tulajdonú helyiség felújítása, ahol egy Art & Tech nevű központ fog létesülni. Ez egy „maker space” típusú hely lesz, azaz egy olyan fizikai tér, ahol a legmodernebb technológiákkal ismerkedhetünk meg,az intermédia jegyében született alkotásokat tudja kipróbálni a nagyközönség, sőt, maga is alkothat ilyeneket. Emellett több más helyszínen is felújításokat fog végezni az önkormányzat, amelyek ezt követően közösségi terekként fognak működni, teret és lehetőséget adva azoknak a polgároknak, akik – művészek mentorálásával –  szeretnék a kreativitásukat kipróbálni. Ezek a fizikai terek tehát a projekt első lába.

A projekt második lába egy kulturális online közösségi platform, ami összeköti az embereket. Ezen rengeteg féle tematikát fogunk találni, amiből kiválaszthatjuk mihez szeretnénk csatlakozni, majd mintha csak egy kosárba helyeznénk, összeválogatjuk a számunkra érdekeseket. Ha valaki tanulni szeretne, akkor kikereshető lesz a számára alkalmas mentor, tanár,  de ha mi  vagyunk a mentorok, megtalálhatóak a tevékenységhez bérelhető helyek listája és még sok minden más is. A virtuális platform segítségével így a valós térben és időben igyekszünk az embereket összehozni, segíteni az egymásra találásban. Kiemelt cél, hogy polgárok alkossanak és közösséget alakítsanak ki. Ennek egy nagyon egyszerű és mondhatni hétköznapi példája: egy   anyuka tudomására jutott, hogy a környéken lakik egy színművész. Szeretné, ha a  játszótéren vagy bármilyen más helyen több családdal közösen meséket olvasnának fel a gyerekeknek, ehhez az applikáció segítségével egymásra találhatnak a közös cél megvalósítása érdekében. A technika lehetőséget nyújt ahhoz, hogy helyszínt is keressenek és a még az előadóművésszel is fel tudják venni a kapcsolatot. Ehhez akár megtalálunk zenei aláfestésnek egy gitáros fiút a környékről, és így végül lesz egy közösségi élmény, közösen létrehozva, bármikor megismételve, kibővülve új családokkal. A Platform tehát serkenti a lakók közötti együttműködést, a közös alkotás lehetőségét. Ez a digitális platform tehát a projekt második lába.

Lokálpatrióta: Amit most példakén vázoltál az adatbázis kérdése is, tehát a platformra be is kell kerüljenek azok az adatok, információk, amikből megtaláljuk a számunkra hasznos dolgokat. Ki és hogyan kezeli ezeket az adatokat ?

BR: Természetesen az applikáció regisztrációt fog kérni, ami önkéntes, hasonlóan minden olyan rendszerhez, ami emberekkel, emberi hálózatokkal foglalkozik. Természetesen a GDPR törvény minden előírását betartva fog történni az adatkezelés. Újbuda önkormányzata a projekt bevezetésében, annak kísérleti fázisában vesz részt, segít a fejlesztésben, fejlődésben, később a projektnek már önállóan kell működnie az itt lakók által. Az Unió természetesen árgus szemekkel figyeli a projekt minden lépését jogi és egyéb szempontból. Célja az is, hogy a sikeres projekt kivitelezését követően ezt más országokban, városokban is be tudja vezetni, ami aztán egy kulturális network-ben teljesedjen ki a városok között.

Lokálpatrióta: Van a Mi utcánk nevű platform, valami ehhez hasonlót kell elképzelnünk, ahol van egy platform, amiben elkezdünk együtt gondolkodni, alkotni, egymásra találni, egymást tájékoztatni ?

BR: Igen ez egy jó megközelítés, talán az kevésbé tematizáló, mint amit mi tervezünk, és talán nem olyan intenzitással fókuszál a kultúrára, mint ez a projekt. Ezen kívül jól behatárolt lokalitásban dolgozik, míg a mi projektünk ennél szélesebbre nyitja a lehetőségek kapuját. Mi inkább városi léptékben gondolkodunk, nem szűkítjük ezt be néhány utcára vagy kerület részre. Ez azért is fontos, mert vannak, lesznek olyan projektek, amihez egymástól távolabb lévő embereket lehet összekapcsolni. Fontos kimondani, hogy bár Újbuda kísérletezi ki ezt a projektet, de a végső cél, hogy ez Budapest szintjén tudjon majd működni. A rendszernek meg kell könnyítenie majd, hogy mindenki az érdeklődési körének megfelelő csoportokat találjon. Ezért hívjuk ezt „kulturális Tindernek”.

A projekt harmadik lába a tartalom feltöltését segíti. Például programok szervezése, ahol megmutatjuk az embereknek, hogy milyen típusú tevékenységekhez lehet kapcsolódni.

Uniós szinten egyébként azt is elvárják tőlünk, hogy a fentiek alapján ennek egy üzleti modelljét is kialakítsuk. Keressük a lehetőségét, hogy ezen a projekten keresztül hogyan lehet csökkenteni a különböző programok költségeit, azaz összességében a kultúra finanszírozását fenntarthatóvá tenni.

Újbuda plusz forrást, áfa- és vámkönnyítést vár a kormánytól | ÚjbudaA projekt megvalósítását az Önkormányzat több szakmai partnerrel közösen végzi. Ez egy 13 tagú partneri közösség, akik ebben a formában nyerték meg a pályázatot. A pályázat erőssége volt, hogy  Újbudán már működik egy nagyon erős kulturális és innovációs ökoszisztéma, ami képes ehhez a nagy nemzetközi network-höz, nemzetközi hálózathoz kapcsolódni. Több féle típusú partnerünk van, kulturális tartalmat szolgáltató, innovációs erőt biztosító, de vannak olyan partnerek is, akik a munkavállalói és kreativitást serkentő ötletekben működnek közre.

Legmagasabb szinten azt vizsgálja az Unió ezzel a projekttel, hogy az emberekben meglévő, de szunnyadó kreativitást hogyan lehet életre kelteni, mivel a jelenlegi oktatáspolitika éppen ezt öli ki belőlünk. Az egész világon a jelenlegi oktatáspolitika bizonyos szakterületekre, ágazatokra koncentrálva igyekszik a tudás hátteret megadni A világ ma a probléma megoldásra fókuszál, ezt várja el a munkavállalóktól, ami sokkal szélesebb rálátást követel meg, mint az adott saját szakterület. Az információk alapvetően a rendelkezésünkre állnak, csak épp a komplexitást, az együttműködések megtalálását és kiaknázását várják tőlünk. Nagyon leegyszerűsítve igazi kreativitásra, sokszínűségre van szükség. A kérdés tehát az, hogy az egyének képesek-e a megfelelő információkat a világhálón megtalálni, kritikusan szemlélni, majd ezeket alkalmazva a kreativitás segítségével valamilyen új formába csomagolni. Azt is tudjuk, hogy ahogyan automatizálódik a gazdaság, úgy megy elsőként a mezőgazdasági szektor, majd a gyártási szektor és végül a szolgáltatási szektor egyre inkább abba az irányba, ami személyes és szociális készségeket igénylő humánszolgáltatási területekre fog fókuszálni. Az Unió tehát arra kíváncsi, hogy miként lehet ebben a megújuló világban a kreatív, vállalkozó szellemet serkenteni az emberekben. Egy ilyen projekt ezt a fajta serkentést segíti elő, mozgatja meg a szunnyadó kreativitást kulturális terepen elindítva a folyamatot.

Lokálpatrióta: Mennyi idő ennek a projektnek a végrehajtása és hol tartunk jelenleg ?

BR: A Projekt már ½ éve elkezdődött. Három nagy szakasza van, és most az első vége felé járunk.. Ez a bevezetési szakasz, szerződések megírása, megkötése, jogi és pénzügyi tervezés, közbeszerzések elindítása és még lehetne sorolni.

A második szakasz 2021 januárjától indul, ez a kivitelezési szakasz és cirka 2022 tavaszáig fog tartani. Ezalatt az idő alatt újítjuk fel a már említett ingatlanokat, rendezzük be az “Art & Tech Centert”, elkezdjük ezeknek a helyeknek a programokkal történő feltöltését, és platformnak is minimum a Béta tesztjéig el kell jutni, de még szebb lenne, ha már ebben a szakaszban a piacra is ki lehet vezetni.

EU zászló 70x100 cm Európai zászló, eu-zaszlo-europai-unio-zEzt követően az Unio finanszíroz még egy évet, amikor kísérletezhetünk, szükség esetén változtathatunk, a harmadik ezért a validációs szakasz vagy tesztelési időszak. Ebben az egy évben kell az üzleti tervet finomítani és meghatározni. Látnunk kell, hogy a teljes projekt mely elemei fenntarthatóak, melyek nullszaldósak és melyek azok, amelyek nem működnek. Meg kell próbálnunk, hogy a nem működőket módosítással gazdaságos pályára állítsuk

Amikor ez a harmadik szakasz is lezárult, akkor kell írásban számot adnunk az Uniónak, hogy mit végeztünk, hogyan gazdálkodtunk, mi működött, milyen eredményeket értünk el. A pályázati előírás nagyon komoly szabályokat tartalmaz, átlátható és világos monitoring rendszer társul ehhez. A mostani első szakasz végén egy monitoring tervet is át kell adni az Uniónak, ami alapján számon kérhetik rajtunk ennek a projektnek a sikerét, a feltételek teljesülését.

Lokálpatrióta: Az első szakasz lezárásával lehet számolni azzal, hogy írott formában, közérthető nyelven megfogalmazzátok majd az itt élőknek, hogy mi is ez a projekt, hogyan tudunk mi kreatív emberek ehhez kapcsolódni, milyen elméleti és gyakorlati haszna lesz a számunkra. Esetleg véleményezhetjük, ötleteinkkel befolyásolhatjuk a végleges kivitelezést ? Mondjuk ki, vártok-e lakossági interaktivitást és lesz-e ehhez valamilyen felület, ahol ez látható, nyomon követhető…?

BR: A projekt leírása jelenleg is nyilvános, de tény, hogy ez még nagyon szakmai jellegű (hiszen ez pályázati formula) és angol nyelvű, 120 oldalon. Ez nem egy titkos dolog, bárki által hozzáférhető, de ahogy az lenni szokott ez egy még olyan szakmai mélységekbe menő dokumentáció, ami ebben a formában annyira nem szokta érdekelni az embereket.

Természetesen a már megkötött, vagy majd megkötendő szerződések is hozzáférhetőek, kikérhetőek, olvashatóak, nyilvánosak, hiszen közpénzekről van szó. Számunkra nagyon fontos, és az Unió is előírja, hogy az egész projekt az első perctől az utolsóig minden értelemben átlátható legyen.

Ami az itt élők interaktivitása szempontjából talán lényegesebb, hogy amikor a projekt különböző fázisai elindulnak, akkor azok értelemszerűen az önkormányzati kommunikáció részét fogják képezni. A folyamatos fejlesztésekről, a látványtervekről minden rendelkezésre fog állni. Megteremtjük annak a lehetőségét, hogy ezeket véleményezni lehessen. Nem kizárt, hogy nyílt napokat szervezünk a kivitelezési szakaszban.

Az applikáció tesztüzeme lakossági közreműködés nélkül eleve elképzelhetetlen. A szolgáltató terek programjainak bevezetése, marketingje jó eséllyel már 2021 tavaszán elindul. Az idő múlásával tehát egyre kevesebbet fogunk kommunikálni a projekt egészéről, helyette a projekt részeiről adunk sokkal bővebb információkat és hallgatjuk meg ez alapján a véleményeket. Az itt élőket azt gondolom ezek a programlehetőségek fogják igazán érdekelni. Ezek kipróbálását kell nekünk lehetővé tenni.

Lokálpatrióta: Ez a rendszer, mint egy inkubátorház is lesz esetleg, azaz bekapcsolódnak a kerületi művelődési intézmények is ?

BR: Igen, ezt szeretnénk, de ennek nem lesz része streaming szolgáltatás, azaz egy színházi előadás közvetítése pl. járvány helyzetből adódóan nem ennek a platformnak a feladata. Ugyanakkor lesz egy hűségpont rendszer, ami arra ösztönöz, hogy minél több, a rendszer által felkínált kreatív tevékenységben vegyünk részt, az ezért kapott hűségpontokat más kulturális rendezvényen be tudják számítani például belépő, jegy árába vagy mondjuk a B32 egyik színházi előadás főpróbájának a megnézését ne pénzért adják, hanem ilyen hűségpontokért. Így azzal, hogy az ember részt vesz a kulturális szektor működésében és a közösségi élet szervezésében, egyben belépési pontokat és lehetőségeket kapjon még további kulturális programokra.

Stratégia partnerek a projektben pl. a Kult11, akik összefogják  a Bartók Béla Boulevard szereplőit több mint 40 taggal (kávézók, galériák, üzletek sörözök, stb), de stratégiai partner az Eleven Blokk is, a Központ Kft, ami az Önkormányzat Közművelődési cége, a Smart11, az Önkormányzat informatikai cége, és ki ne hagyjuk a BT-t és Allee-t se. Ez is azt mutatja, hogy azokat, akik ehhez a kulturális ökoszisztémához kapcsolódnak, azokat megerősítsük, és a lehető legtöbb ember találkozzon ezzel a projekttel, annak lehetőségeivel. Ez nem egy zárt, elitista, kultúra fogyasztási platform lesz, hanem egy olyan dolog, amihez könnyű kapcsolódni és könnyű kezelni is, közben emberekkel ismerkedhetek meg, komplex feladatokat oldhatok meg vagy vehetek bennük részt. Új dolgokat tanulhatok meg és ezekből az ismerkedésekből ki tudja még milyen kreatív ötletek, akár vállalkozások valósulnak majd meg, akár nem is feltétlen kulturális, hanem abszolút gazdasági vonalon.

1. óra: Az Internet :: www.tinformatika.netLokálpatrióta: Egy utolsó kérdés, olyan platformot, webcímet tudsz-e adni, amin ez az egész nyomon követhető az érdeklődök számára ?

BR: Igen. Én több lehetőséget javaslok. Egyrészt az Újbuda facebook oldalon, valamint az én személyes facebook oldalamon is fogunk erről folyamatosan információkat megosztani. Rendelkezésre áll az Újbuda.hu, ami az Önkormányzati hírek, információk közlésére is szolgál, de az Újbuda újságban is folyamatosan kommunikálni fogjuk a projekt aktuális lépéseit, és persze az Európai Unió honlapján is követhető lesz, ha nem is annyira részletesen, mint az előbb felsorolt platformokon

Lokálpatrióta. Nagyon szépen köszönöm az interjút és az itt lakóknak átadott rengeteg információt, én természetesen a Lokálpatrióta független helyi hírportálon folyamatosan tájékoztatni fogom az olvasókat a fejleményekről és a lehetőségekről.

BR: Én is köszönöm az interjú lehetőségét, és a továbbiakban a folyamatos tájékoztatást is.

 

 

Ha szeretnél erről a projektről többet tudni, ha még lennének kérdéseid az Art & Tech és a kulturális platform kapcsán, vagy bármi másról szívesen kérdeznéd Barabás Richárd alpolgármestert, akkor vegyél részt az Online fogadóóráján december 7-én 16.00 órától a facebook Újbuda oldalán, és tedd fel ott vagy küld be előre a kérdéseidet.

Barabás Richárd alpolgármester fogadóórája december 7-én – Lokálpatrióta

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest