2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ismét lehetőséged van kérdezni az Önkormányzattól, ma Barabás Richárd alpolgármestertől 16.00 órától

4 min read
Ma 16.00 órától az Újbuda facebook oldalán élő egyenes adásban válaszol Barabás Richárd alpolgármester, a kerületben élők, dolgozók kérdéseire. A kérdéseidet felteheted akár már most az Újbuda facebook oldalon messenger üzenetben, vagy az adás ideje alatt közvetlenül. barabás úr a kulturáélis ügyekért felelős alpolgármester, de természetesen bármilyen más a kerületet érintő témában is lehet Őt kérdezni. A Lokálpatrióta ahogy mindig, most is felett 5 kérdést :
  1. Kerületünkben sok tehetséges ember van, köztük sok nyugdíjas, akik szívesen segítenének többek közt kulturális területen az Önkormányzatnak, és köztük többen még csak nem is anyagi ellenszolgáltatás fejében, hanem egyszerűen szeretnének tevékenykedni és hasznára lenni szeretett kerületüknek. Van-e lehetőség illetve tervezi-e az Önkormányzat, hogy az ilyen „kallódó vagy parlagon heverő” tevékenykedni akarókat bevonják jelenlegi vagy leendő kulturális projektekbe. Az egyik ilyen méltánytalanul mellőzött személy Csanády László a CivilTV 11 ( https://www.facebook.com/Civiltv11-381562872696726 )tulajdonos, szerkesztője, aktív nyugdíjas, aki több tíz évet töltött el tv-s, rádiós, újságíró szerepkörben többek közt itt a kerületben, és pl. a televíziós technikai parkja, komplett stúdiója is egyedülálló. Örömmel dolgozna együtt újbudai médiával a teljes eszközparkjával, segítve azok munkáját. Szabad-e ilyen embereket és lehetőségeket kallódni hagyni ? És vajon még hány ilyen ember él közöttünk, akik  a hívó szóra várnak ?
  2. A polgármester úr párnapja közérdekű bejelentést tett két helyi adó ideiglenes emelése kapcsán a járvány helyzetre hivatkozva, a kormány által elvont források pótlására. Ezt követően 1-2 nappal jelent meg a kormány rendelet, ami megtiltja az Önkormányzatoknak új adók bevezetését, meglévő adók emelését, illetve meglévő kedvezményeken változtatást. Mi a kerület álláspontja ? Marad az adóemelést, mondván az előbb jött ki, mint a kormány rendelet (egyáltalán kijött az önkormányzati rendelet, a Polgármester úr bejelentése után ? ) vagy a kormány rendelet hatására ez az elképzelése a kerületnek nem valósul meg. Ha nem  lesz a tervezett két adóemelés, akkor milyen elképzelés van a cirka 4-5 milliárd forintos eddigi bevétel kiesés pótlására. Mikor várható a 2021-es költségvetés lezárása, amiben erre a kérdésre is lehetnek majd válaszok ?
  3. December 8-án lakossági és civil szervezetek tiltakozásának eredményeként nyílt levelet és aláíró íveket adnak át a Dél-Buda, Észak-Csepel és Dél-Pest közé tervezett Galvani híddal és a hozzá kapcsolódó úthálózattal kapcsolatban. többek közt Újbudai Civil szervezetek az alábbi Tisztségviselőknek: Gulyás Gergely Miniszter, Vitézy Dávid BKK Vezérigazgató, Fürjes Balázs Államtitkár, Karácsony Gergely Főpolgármester, Balogh Samu Márton Kabinetfőnök, Ámon Ada Főtanácsadó. Ma reggel a témával és a teljes nyílt levél tartalmával megjelent egy cikk a Lokálpatrióta oldalán. Mi az álláspontja ebben az ügyben az Önkormányzatnak ? Támogatja és egyetért a nyílt levélben leírtakkal, ezek egy részével ért egyet (ha igen melyek ezek a részek), vagy nem támogatja a lakossági, civil kezdeményezést.
  4. A jelenlegi költségvetési szigorítások, megtakarítási intézkedések érintik-e és ha igen miben, milyen mértékben a kerület jelenlegi kulturális programjait illetve tervezett projektjeit ?
  5. Mivel Újbuda Budapest kulturális életének egyik központja, lát-e lehetőséget Újbuda önkormányzata akár külső források, befektetők, uniós vagy egyéb pályázatok segítségével egy Art mozi kialakításában. Ha igen mikor tervezik és nyilvánossá teszik-e majd egy ilyen projekt kiírását ? Ha tervezik akkor az a Közösségi Házakat üzemeltető Önkormányzati cégen keresztül szeretnék kivitelezni, vagy független vállalkozásnak adnák ki ?
 

Egy hete kerületünk Polgármestere tartott fogadóórát...

Íme a teljes fogadóóra videoanyaga…

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest