2022.08.12.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Felfüggesztik a kijárási tilalmat szentestére !

6 min read

Merry Christmas! Happy family are having dinner at home. Celebration holiday and togetherness near tree.

December 24-ről 25-re virradóra felfüggesztik a kijárási tilalmat, és a családi rendezvények tízfős korlátozásába nem kell beleszámolni a 14 év alatti gyermekeket – ismertették a kormány hétfő reggeli döntését az operatív törzs tájékoztatóján. A hír nem sokkal később a kormány Facebook-oldalán is megjelent.

Az az igazi, ha karácsonykor együtt van a család | Sokszínű vidék

Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyanakkor hozzátette, hogy mindezt nem szabad lazításnak értékelni, „ne tegyen minket ez az egy éjszaka szabadossá”.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek nem szállhatnak le Magyarországon sem hétfő éjféltől. Korábban mások mellett Lengyelország is így döntött, mert a koronavírus egy új változata jelent meg a szigetországban. Kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta:

„Nem zárható ki, hogy a mutáns variáns bejut Magyarországra, de még nem detektálták az itthoni szakemberek”. Gyorsabban terjed, mint az általunk ismert variáns, de nem okoz súlyosabb tüneteket.

Az már korábban eldőlt, hogy szilveszterre maradnak a szigorú előírások, így az este nyolc utáni kijárási tilalom is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnap arról beszélt, hogy az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában, de a karácsonyi időszakra jellemző, növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie. Ebből a szempontból sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak.

 

December eleje óta a statisztikák átlagait nézve stagnált, majd csökkenni kezdett az új fertőzöttek, az elhunytak, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma., viszont ha a különböző adatokban egyik napról a másikra visszaesés vagy emelkedés látszik, abból járványügyi szempontból még semmilyen következtetés nem vonható le.

Az óvatosság nem árt. Még ha kedvező tendenciák is kezdenek látszani a járványügyi grafikonokban, egyik ország sem bízhatja el magát. Ezt mutatja több ország példája.

Néhány praktikus tanács a karácsonyi családi találkozókra.

Családi karácsony (2018) | Teljes filmadatlap | Mafab.hu

Hogy tudunk vigyázni a szeretteinkre leginkább karácsonykor?

Akiket szeretünk, azokra azzal tudunk a legjobban vigyázni, ha nem látogatjuk meg őket. Tudományosabban fogalmazva: ne járjunk össze olyanokkal, akik más vírusközösséghez tartoznak, még ha rokonok, családtagok is.

Hogyan találkozhatunk mégis a legbiztonságosabban a szeretteinkkel karácsonykor?

Ha találkozik is egymással a család, most lehetőleg ne legyen közös ünnepi étkezés. A karácsonyi közös vacsora helyett egy napközbeni közös séta a legajánlottabb megoldás.

 

Mire kell figyelni, ha mégis egy lakásban találkozik a nagyobb család?

1. Alapelv, hogy ha több vírusközösség találkozik, akkor az otthonunk semmivel sem védettebb, mint bármely más munkahely, bolt vagy közösségi hely.

2. A családi találkozó időtartalma legyen minél rövidebb, inkább csak egy formális látogatás.

3. Puszi, ölelgetés nincs! Tilos!

4. Maszk nélküli találkozó nincs, tilos! Még akkor se, ha saját otthonunkban vagyunk, de vendégek vannak nálunk. Hiába vagyunk otthoni környezetben, a vendégek más vírusközösséget alkotnak, és a két vírusközösség nem érintkezhet.

5. A különböző vírusközösségből érkezők ne keveredjenek a leülésnél se, inkább tartsák a távolságot.

6. A vendég család lehetőleg még saját otthonában menjen el vécére. Amennyiben mégis a mienket is használják, utána egy fertőtlenítő tisztítás soha nem árt.

A fertőzés elkerülésére alapszabály, hogy ne legyen közös étkezés közös asztalnál. Mit tegyünk, ha mégis meg szeretnénk kínálni valamivel a vendégeket?

Legfeljebb egy könnyű ételt vagy sütit együnk meg közösen a vendégekkel. Ezt is lehetőleg a szabadban, a kertben, az erkélyen vagy a legnagyobb szobában a megfelelő távolságot betartva. A maszkokat csak a sütemény elfogyasztásának idejére vegyük le.

10-karacsonyi-kiadasok-unnepi-asztal - Képes Újság

Mi van, ha egy asztalhoz ülünk?

1. A kertben, a teraszon vagy a legnagyobb szobában legyen az asztal. Az asztal legyen olyan méretű, hogy az egyik végén az egyik család, a másik végén a másik család üljön, és a két família – ha lehetséges – két-két széknyi távolságot tartson egymástól.

2. Közös tálból szedni tilos! A vendégek és a vendéglátók is külön-külön tálból szedjenek maguknak ételt.

3. A svédasztalos étkezés tilos!

4. Az étel körbekínálása tilos!

5. Egymás ételének megkóstolása tilos! A kisgyereket is csak a szülő (a saját vírusközösségének tagja) etesse.

6. A lakásban gyakran szellőztessünk.

 

Mivel csökkenthető a megszokott együtt ünneplés elmaradása által okozott stressz és hiányérzet?

Ajándékötletnek sem rossz, ha a családok egymásnak ételcsomagokat készítenek, és ki-ki a saját főztjét kicseréli a másikéval, előre elkészített halászlevek, pulykák, és egyéb finomságok cserélnek előre csomagolva gazdát. Ez nem jelent fertőzésveszélyt, mivel a vírus hő hatására inaktiválódik, főzés, melegítés során elpusztul. A legjobb találkozási forma, aminek mindenki örül, és jó kompromisszum: a közös séta, vagy kertes házban lakóknak a kerti találkozó. Mindenki örül, hogy kimozdulhat, a gyerekek rohangálhatnak, és az idősebbeknek is jólesik egy kis mozgás. Séta után a karácsonyi ételeket mindenki már otthon, saját vírusközösségén belül fogyaszthatja el.

Mit tehetnek a gyerekes családok?

Gyerekes családoknak is leginkább az ajánlott, hogy most ne a lakásban, hanem maximum a kertben, utcán, játszótéren találkozzanak, lehetőség szerint akkor is kerülve a szoros testi kontaktust.

Hogy lehet távolságot tartva, mégis karácsonyi hangulatban kapcsolatot tartani a nagyszülőkkel?

A nagyszülőkkel való kapcsolattartás különösen fontos. Érezzék, hogy számítunk rájuk, ne hagyjuk őket depresszióba esni, hiszen sokszor a karácsony számukra a legfontosabb ünnep, amikor láthatják a teljes családot. Itt is a közös séta a legjobb program, amit együtt csinálhatunk. Adjunk feladatot, de ne túl megterhelőt nekik. Kérjük, hogy süssék meg a kedvenc süteményünket, ételünket, amiért elmegyünk hozzájuk, majd hazavisszük a saját karácsonyi asztalunkra. Ha ragaszkodunk hozzá, hogy meghívjuk a nagyszülőket magunkhoz, akkor egy jól átszellőztetett helységben, távolságot tartva, és maszkot viselve, limitált ideig tartson a találkozó.

Most le kell mondanunk arról, hogy körbelátogatjuk a rokonságot?

Igen, ez nem jó ötlet. Semmiképpen nem célszerű egyik nap egyik családdal, másik nagy egy másik közösséggel, nagyszülőkkel találkozni. Ha esetleg bennünk van a vírus, de nem tudunk róla, körbefertőzhetünk mindenkit – pont azokat a nagyszülőket akikre leginkább vigyáznunk kellene. Ha muszáj találkozni valakivel, akkor döntsük el, kik azok, akik a legfontosabbak most.

Mire figyeljünk a vendégség után?

Miután elmentek a vendégek, tartsunk egy alapos szellőztetést. A poharakat, tányérokat gumikesztyűben fogjuk meg, és mosogassuk el, illetve tegyük be a mosogatógépbe. (Ezt lehetőleg ne az idősek tegyék!)

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest