2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mit szabad, és miért büntetnek: minden szilveszteri szabály egy helyen

5 min read

Pénzcentrum egy kiváló összeállítást készített arról, hogy mit szabad és mit nem szilveszterkor illetve miért mekkroa büntetés vethető ki.

In New Year Take These Five Necessary Steps To Get Financial Freedom - नए  साल में उठाएं ये पांच जरूरी कदम, आर्थिक रूप से हो जाएंगे मजबूत - Amar Ujala  Hindi News LiveAkár 750 ezer forintra is büntethetik szilveszter éjjel azt, aki megszegi a szabályokat, ugyanis a bírságokat halmozni is lehet – hívta fel a figyelmet a rendőrség. A Pénzcentrum az ORFK sajtosztályának segítségével szedte össze, milyen szabályokat kell betartani az év utolsó éjszakáján.

A 2020-as év több szempontból is rendhagyó, ez alól nem kivétel a szilveszteri éjszaka sem, amikor különleges járványügyi szabályok lesznek életben. A Pénzcentrum az ORFK sajtóosztályának segítségével összegyűjtötte, illetve megválaszolta a legfontosabb kérdéseket a 2020-as szilveszterről. Az első és legfontosabb azt leszögezni, hogy szilveszterkor is érvényben marad az este 8 óra utáni kijárási tilalom, és a 10 főnél többen sem gyűlhetnek össze egy helyen!

Tényleg minden pirotechnikai eszköz használata tilos?

Nem egészen. Az Országos Rendőr-főkapitányság a Pénzcentrum megkeresésére közölte, hogy az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos, az ebbe az osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.

 

Szilveszteri Tűzijáték Móron - Mormost.hu - Város és környék

Tehát a fent említett, két kategóriába tartozó termékeket szakboltokban meg lehet vásárolni, és a saját kerünkben fel lehet őket használni. Érdemes tudni, hogy a vonatkozó rendelet négy kategóriába sorolja a pirotechnikai termékeket:

  • I. osztály: ide tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve a beltereket is.
  • II. osztály: ebbe sorolták a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó pirotechnikai eszközöket, amelyeket már kizárólag kültéri használatra szántak.
  • III. osztály: ezek használata közepes kockázattal jár, ezeket csak a szabadban lévő, nyílt helyeken való használatra gyártottak. Továbbá a zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre.
  • IV. osztály: ezek nagy kockázattal járó pirotechnikai eszközök, amelyeket csak és kizárólag pirotechnikus kezelhet – és zajszintjük nem ártalmas az egészségre.

Az ORFK sajtóosztálya hozzátette még azt is, hogy a 2017. évben 3865, a 2018. évben 1871, a 2019. évben pedig 3672 jogellenesen birtokolt pirotechnikai eszközzel kapcsolatos intézkedésre került sor.

Milyen büntetésre számíthat, aki nem megengedett terméket árusít, vagy használ?

Az ORFK sajtóosztálya felhívta a figyelmet arra, hogy a pirotechnikai termékek forgalmazására, tárolására és felhasználására vonatkozó előírások megszegése esetén a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 182. § (2) bekezdése szerinti polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés valósul meg, A szabálysértés elkövetése miatt 5000 Ft-tól 50 000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság, illetve 5000 Ft-tól 150 000 Ft-ig terjedő szabálysértési pénzbírság szabható ki.

Sőt! A büntetéseket halmozni is lehet: például, ha december 31-én egy 10 főnél nagyobb társaság este 8 óra után közterületen tűnzijátékozik, akkor akár 750 ezer forintra is büntethetik őket a rendőrök a pirotechnikai és járványügyi szabályok megsértése miatt. Erre a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet ad leehtőséget.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest