2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újabb 2 milliárdos plusz terhet vetett ki a kormány Budapestre az agglomeréciós közlekedés hozzájárulásának emelésével

2 min read

Jövőre az eddigi 6,58 milliárd helyett 8,37 milliárd forintot kell befizetnie a fővárosnak az agglomerációs közösségi közlekedés költségeibe. Az erről szóló kormányrendelet szerda éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben és a Telex szúrta ki. 

Agglomerációs közlekedés - csúszik a határidő - Napi.huA HÉV- és az agglomerációs buszjáratok még Tarlós István regnálása alatt kerültek a fővárostól az államhoz. Az átadáskor a főváros a 72 milliárd forintos vagyonért alig három milliárd forintot kapott.

A buszok és hévek működtetésébe egy 2016-os megállapodás szerint a fővárosnak is be kell szállnia, mert azok Budapesten belül is szolgáltatnak. A kormány szerint jövőre és 2022-ben magasabbak lesznek a közösségi közlekedés költségei, ezért úgy látják indokoltnak, hogy a főváros az eddigi 2,16 helyett 3 milliárd forintot fizessen évente a buszok szolgáltatásáért, és
az eddigi 4,42 milliárd helyett 5,29 milliárddal járuljon hozzá a hévek működtetéséhez.

Az utóbbi időszakban a járvány elleni védekezésre hivatkozva a kormány egyre több bevételt vett el az önkormányzatoktól. Legutóbb az iparűzési adót felezték meg, ami leginkább Budapestnek fáj, hiszen a főváros bevételeinek jó része innen származik. Miközben egyébként az iparűzési adót, ami az önkormányzatokhoz folyna be, megfelezik, arra hivatkozva, hogy ez segít a cégeknek, a kamarák díját behajtják a cégeken. 

 

Félmilliárd forintos előleget kap a főváros az agglomerációs közlekedésre | 24.hu

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest