2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mikor helyezik üzembe a nagyszeben téri új, modern, önfertőtlenítős nyilvános wc-t ?

6 min read

A nagyszeben téri szenior park felújításáról, azon belül pedig az új nyilvános illemhely telepítéséről már több cikkben is beszámolt hírportálunk, viszont az itt lakókkal egyetemben szomorúan tapasztaltuk, hogy az illemhely sajnos csak kirakva lett, de üzembe helyezve nem, így van is, meg nincs is. A legutóbbi cikk ITT olvasható.

Világszínvonalú nyilvános illemhely Gazdagréten – Lokálpatrióta

Sikerült végre elérni a Főkert illetékesét, aki arról tájékoztatott, hogy a nyilávános illemhely működtetésének alap feltétele az áram szolgáltatás, ami nincs kivezetve a senior park ezen részére, ezért ezt kérvényezni kellett az ELMÜ-től. A legközelebbi pont, ahonnan az átkábelezés megtörténhet olyan helyen van, hogy út (járda) bontást kell ehhez végrehajtani, amit ilyen időszakban nem engedélyeznek, ezért erre a munkára leghamarább március hónapban kerülhet sor.

Hát ez nem jó hír, hiszen a senior park melletti játszótér területéről elszállításra került az eddig ott kihelyezett toi-toi típusú nyilvános wc. A Főkert tájékoztatása szerint ez véletlen egybeesés lehet, illetve nekik nincs közük az elszállításhoz, mert az nem hozzájuk tartozik. 

A problémával megkerestem a terület önkormányzati képviselőjét, Bedő Dávodot és kértem a segítségét, hogy a Toi-Toi wc visszahelyezésre kerüljön a játszótéren, amíg nem sikerül véglegesen átadni az új önfertőtlenítős nyilávnos illemhelyet.

Azárt hogy valami jó hírt is mondjak, sikerült megtudni, hogy az új szerkezet tartalmaz pelenkázót, tehát a játszótér hősei, a kis lurkók pelenkázásához nem kell majd hazaszaladni. Remélem a tényleges megnyitásra már a vírus helyzet is normálizálódik, így mire a szokott létszámban benépesítik a gyermekeink a játszóteret és már a senior korosztály is igénybe veszi a kihelyzett sporteszközöket, addigra már valóban lesz egy működő, európai szintű nyilvános illemhelye Gazdagrétnek itt.

A Főkert megerősítette, ami várható volt, hogy ennek hazsnálata nem lesz ingyenes, meg fog egyezni az ugyanilyen típusú, rendszerű, már üzembe helyezett illemhelyek használati díjával.

Minden bizonnyal fel fogják tenni az olvasók közül jó páran a kérdést, hogy nem számolt senki előre azzal, hogy ehhez az illemhelyhez áram is kell, minimum a világítás, önműködő ajtó fetőtlenítő rendszer motorja, stb miatt. A kérdés jogos, de én személy szerint alapvetően nem felelősöket keresek, hanem megoldásokat, és azt gondolom elsősorban az örömnek kell helyet adni a szívünkben, hogy egy iylen modern és a mindennapokhoz azt kell mondjuk elengedhetetlen eszköze lesz Gazdagrétnek hamarosan, mintsem folyton azon élcelődni, hogy ki és mit rontott el, felejtett el. Persze ez nem jelenti azt, hogy akik az illemhely telepítéséért voltak felelősök, azok legalább egy pillanatra ne gondolkodjanak el azon, hogy ez hol rontották el (nem azt, hogy ki rontotta el), pusztán csak ezért, hogy legközelebb (mert remélem lesz még ilyen illemhely üzembehelyezés Gatdagréten) ne kövessük el ugyanazt a hibát, azaz gondolkozzunk előre.

Nagyon remélemm hogy amíg használatba vehetjük ezt az eszközt, addig sikerül ideiglenesen visszahelyezni a játszótérre a Toi-Toi wc-t.

 

Addig pedig merengjünk el a Jővő okos wc-jén, ami Japánban már a jelen 🙂

Madárcsicsergés és langymeleg ülőke vár a jövő vécéjében

Köszön, zenél, megmosdat és masszíroz, meleg levegő segítségével menetkészre szárít – igen, egy WC-ről beszélünk. A luxus megszállottjainak pénzkidobása, vagy a jövő találmánya?

A japán háztartásoknak immár alapdarabja az intelligens toalett, de Európában az okos-WC-láz még csak ezután köszönthet be. Ennek ellenére aki ilyen készülékre vágyik, akár itthon is vehet hasonlót. A minimum 200 ezer forintos szaniter ugyan csak kistesója a másfél milliós japán készülékeknek, számos extra szolgáltatásával mégis valóságos élménytoalettként működik.

Kipróbálnád az okos-vécét?

Köszön és zenél

Az igazán intelligens WC szenzorai segítségével érzékeli, ha a kis-, illetve nagydologban érdekelt felhasználó közeledik, és ennek megfelelően a csésze fedőlapja magától felnyílik.

Egyre több készüléknél UV fényes fertőtlenítést alkalmaznak, így a deszkára bátran ráülhetünk. Az ülőfelület érzékeli a testsúlyt, nyomás hatására azonnal kellemes hőmérsékletűre melegszik. Használat közben az okos WC zenét – igény szerint akár madárcsicsergést – játszik, hogy diszkréten fedje az éppen zajló folyamatok zajait. Az öblítés természetesen automatikus, mint ahogy minden használat után a légfrissítés is.

Kipróbálnád az okos-vécét?

Így néz ki egy japán WC irányítópanelje

A készülék lelke a fenékmosó, ez egy távirányítóval női és férfi üzemmódban is elindítható. A szerkezetnek ez a része teljesen önfertőtlenítő, így minden használat után tökéletesen tiszta marad. Külön programpont a masszírozás funkció, a mosás után mindig működésbe lépő légfúvóka pedig kellemesen meleg levegővel öltözködéskészre szárítja az érintett felületet.

Vigyáz az egészségünkre

Az okosvécék legújabb generációja a kényelmi szempontokon túl az egészség megőrzésében is szerepet vállal. Ezek a készülékek már a csészébe kerülő anyag összetételét is kielemzik, és a kapott értékeket sms formában telefonra küldik. A felhasználó így naprakész információkkal rendelkezhet saját egészségi állapotáról – már ami vizeletből és székletből megtudható.

Szórakoztat

Az intelligens toalettek másik csoportja inkább a szórakoztatásra koncentrál. Japánban egyre több, nyilvános helyen működő piszoárt szerelnek fel videojátékkal, ezekhez a szaniterekhez általában szemmagasságban kijelzőmonitor is tartozik. A képernyő összeköttetésben van a piszoár belső falára erősített érzékelővel – ezt kell a játékos kedvű férfiaknak eltalálniuk. Van olyan „Graffiti Eraser” névre hallgató játék is, ahol a minél erősebben kipréselt vizeletsugár segítségével egy falfirkát kell eltüntetni a monitorról!

A „The North Wind and Her” című játékban viszont hasonló elv alapján a képernyőn megjelenített szélmozgás irányítása a feladat. Aki jól céloz, nyer: fellibben a monitoron látható virtuális hölgy szoknyája.

Kipróbálnád az okos-vécét?

Piszoár játékfüggőknek

 

A kis jővőbeli kitekintés után talán jobb hangulatban várjuk ki, amíg a “mi kis falunk” majdnem ilyen modern illemhelye megnyilik előttünk, ha a szükség úgy hozza 🙂

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest