2022.08.12.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Kéthetes csúcson az új fertőzöttek száma…vajon miért ?

2 min read
Újabb 3068 főnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, melynek következtében 334 836 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 127 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 325 főre emelkedett – derül ki a koronavirus.gov.hu oldal friss adatközléséből. A tájékoztató furcsa pontja, hogy a gyógyultak száma nem változott, a friss adatot holnap tervezi közölni a Koronavírus Sajtóközpont. Az adatokból összességében az olvasható ki, hogy mintha elindult volna egy új hullám Magyarországon, de ezzel kapcsolatban egyelőre indokolt az óvatosság.

A megszokott 8-9 óra közötti közlésnél lényegesen később, 10 órakor hozták nyilvánosságra a legfrissebb koronavírus-adatokat idehaza.

Ezek szerint a napi új fertőzöttek száma december 24. óta nem volt ekkora csúcson. Vagyis pont két hetes rekordról beszélünk, és nem szabad elfelejteni, hogy ez épp szenteste napja volt, amikor a kormány eltörölte a kijárási tilalmat. Elképzelhető, hogy a szenteste megemelkedő kontaktusszám hatása jelentkezik a mostani adatokban. Természetesen azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy még saccolni sem tudjuk az ünnepek alatt, hányan és milyen formában, mértékben tartották be a gyülekezési, távolságtartási és egyéb szabályokat. A 3068 fős új napi adat jelentősen meghaladja az esetszám elmúlt 7 napos mozgóátlagának 1760 fős értékét.

Érdemes azt is kiemelni, hogy

AZ ÚJ IGAZOLT KORONAVÍRUSOS BETEGEK 7 NAPOS MOZGÓÁTLAGA MOST MÁR ÚJRA EMELKEDŐ TRENDET MUTAT.

Kedvező adat viszont, hogy a kórházban ápoltak száma tovább csökkent, az 5387 fő november eleje óta a legalacsonyabb, vagyis 2 havi mélypontról beszélhetünk. Szintén kéthavi mélypontnak felel meg a lélegeztetőgépen lévők 367 fős száma. 

Az, hogy a kórházi számok nem emelkednek, a fertőzések száma viszont igen, arra utalhat, hogy új hullámról lehet szó, ami később jelenik meg majd a kórházi statisztikában. De ezzel kapcsolatban természetesen indokolt az óvatosság, a fertőzéses esetszámokból érdemes megvárni még néhány napot, hogy biztosabban lássunk.

Az elmúlt 24 órában az előző napi 22 729 után 24 290 tesztet végeztek el, a pozitív tesztek aránya 12,6% volt, aminél volt már rosszabb adat is, de azért ez még továbbra is  magas.

Pénteken jöhet a bejelentés a magyar kijárási tilalomról !

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest