2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

ÚJBUDA TÉRFIGYELŐ KAMERÁKAT HELYEZ KI AZ ILLEGÁLIS SZEMÉTLERAKÓK ELLEN

3 min read

Újbuda Önkormányzatának közleménye !

Hétről-hétre illegális hulladékkal telik meg a XI. kerület Hamzsabégi úton lévő szelektív hulladéksziget környezete. A kihelyezett térfigyelő kamera felvételei alapján a közterület-felügyelet kezdeményezésére a kormányhivatal illetékes főosztálya bírságot szabhat ki. A 3 új mobil térfigyelő kamerának köszönhetően rövid időn belül már több mint 10 alkalommal történt ez így.

 

A törvény a közterületi kamera rendszer működtetését, üzemeltetését a közterület-felügyelet hatáskörébe rendeli. Újbuda közterület-felügyeletén jelenleg 131 kamera képe van. A kamerákon keresztül figyelhetők és észlelhetők a közbiztonsági, környezetvédelmi, köztisztasági szabálysértések is. A kamerakép rögzíti az eseményeket, a forgalmi rendszámokat, a beállításoktól függően alkalmas körözött személyeket felismerésére is.

 

Az elmúlt év végén 3 db új, mobil egységet helyeztünk ki. Fontos a mobilitás, hiszen így súlyozható, hogy a jelentkező problémák függvényében hová helyezzük. Ha úgy érzékeljük, hogy az a terület, ahová kihelyeztük kevésbé terhelt, akkor áttesszük egy problémásabb területre.

 

Január első két hetében közel 300 m3 illegális hulladékot, lomot gyűjtöttek be az Újbuda Prizma munkatársai.

 

Ez annyi szemét, mintha 7500 db konyhai szemetesnyi hulladékot szednének össze. Szemét alatt igen sokféle hulladékra kell gondolni: gumiabroncs, sitt, kanapé, háztartási szemét is van benne.

 

Pedig van más lehetőség a szemét elhelyezésére: az elmúlt év végén megtartottuk a lomtalanítást, a veszélyes hulladékgyűjtést, és folyamatosan nyitva van a Bánk bán utcai hulladékudvar is.

 

Újbuda önkormányzata ezen felül a kormányzati elvonások ellenére is 100 új hulladékgyűjtőt helyez ki január hónapban. Minden edényen található egy QR kód, mely az ürítés után beolvasásra kerül. Ezzel a szemetes edényeket jelző térképen megváltozik a jelölése, így válik az önkormányzat számára online módon követhetővé és ellenőrizhetővé az edények ürítésének elvégzése, ami hetente 2 alkalommal történik.

 

Ugyanakkor nagyon fontos lenne a lakosság együttműködése! Hogy a közterületben lévő szemeteseket ne a lakásból kikerülő kommunális hulladék elhelyezésére használják. A kutyapiszok gyűjtő edények nyílása pontosan azért ilyen szűk, hogy a sörös doboz és a pizzás doboz ne ebbe kerüljön!

 

Hiszen a köztisztaság közös ügyünk, tegyünk érte mindannyian!

Köszönettel

Újbuda Önkormányzata

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest