2023.09.24.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Szabályozni fogja Magyarország a Facebookot és a nagy techcégeket

5 min read

Tavasszal törvényjavaslatot terjeszt az Igazságügyi Minisztérium az Országgyűlés elé a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról – jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.

„Semmi mást nem szeretnénk elérni a nagy tech cégekkel szemben, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Semmi mást, mint ami a többi cégre, nagyvállalatra vagy kisvállalkozóra is vonatkozik” – írja Varga Judit.

Egyelőre nem tette közzé az igazságügyi miniszter, hogy milyen módon kell elképzelni a szabályozást, illetve hogy milyen cégeket érint majd elsődlegesen.

Vélhetően főleg a Facebookot és más közösségi platformokat céloznak majd meg, melyeknek szabályozása előtérbe került, miután a 2020-as amerikai elnökválasztás környékén intenzív cenzúrát kezdtek el alkalmazni politikai szereplők ellen. A Twitter, a Facebook és a Youtube letiltotta az Egyesült Államok akkori elnökét, Donald Trumpot is. Jó eséllyel arról van szó, hogy valamilyen módon az oldalakon megjelenő politikai tartalom cenzúráját gátolnák meg az új szabályokkal.

Erre enged következtetni Varga Judit Facebook-bejegyzése is:

„Továbbra is együttműködünk az Unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, de az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy gyorsabban kell lépnünk az emberek védelme érdekében. Hiszen ma már önkényesen bárki lekapcsolható az on-line térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül.”

Ezek alapján tehát a közösségi oldalak uniós és hazai szabályozásra is.

„Lekapcsolhatóak a pékek, fodrászok, nyugdíjasok, tanárok, kis- és nagyvállalatok valamint állami vezetők is. A szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül!” – írja Varga Judit.

A bejegyzés szerint tehát akár sor kerülhet a vállalatokra gyakran alkalmazott pénzbüntetésen kívül akár börtönbüntetésre is. 

Az intézkedés azért is lehet érdekes, mert a legtöbb európai országban és az Egyesült Államokban is mentesítik a törvények a Facebookot és más közösségi oldalakat a platformjukon megjelenő tartalom miatti jogi következmények alól. Ha Magyarország EU-tagállamként úgy dönt, hogy szankcionálni kezdi az oldalakat cenzúratevékenységük (vagy éppen annak hiánya) miatt, más országok számára is precedens értékű lehet a hazai szabályozás.

Szerk. – A facebook és más közösségi oldalak egyoldalú letiltásai már az Uniós vezetők szerint is aggályos és rendeletben kívánják szabályozni ennek lehetőségét, továbbá elég nagy adót szeretnének kivetni az Unióban is ezekre a cégekre. A magam részéről üdvözlöm a közösségi oldalak keretek közé szorítását, de ha ez csak politikai pártokra, kormányra, kormányzati szervekre terjed ki, akkor az pont annyira helytelen lenne, mint a facebook egyoldalú tiltásai pl. politikai vezetőkkel szemben. Bizonyára mindenki tapasztalta, hogy a közösségi oldalak, különösen a facebook megteremtette a táptalaját a jogos vagy jogtalan feljelentgetéseknek és ez alapján bármilyen felülvizsgálat, ellenőrzés nélkül töröl,tilt személyeket, csoportokat, oldalakat. Mindeközben nem képesek kiszűrni megfelelő mérétkben a terror szervezetek képviselőit, pedofilokat, stb.Ha egy vállalkozás képtelen olyan ügyfélszolgálat kiépítésére, ami az általa megteremtett “jelentés” funkció gomb által beérkező jelzéseket felülvizsgálja, akkor aggályos, ha egy ilyen funkciót ad a felhaszsnálók kezébe. (Magyarországon állítólag egyetlen embert alkalmaz a facebook ilyen jelleggel, így érthető, hogy bár van lehetőség a tiltások, törlések ellen tiltakozni, de ezekre soha semmilyen válasz nem érkezik, gyaníthatóan minden ilyen visszajelzés a kukában landol.) És akkor hol vagyunk még attól, hogy az oylan adminoktól el lehessen venni az admin jogot, akik egyértelműen politikai céálzattal hoznak létre témájában politikától teljesen független csoportokat, majd rövid időn belül elárasztják a számukra szimnpatikus pártok, oldalak anyagaival, kommentjeivel, vagy azok követőinek kommentjeivel, míg a másik oldalról érkező információkat politikai jellegre hivatkozva nem enegdik ki, vagy törlik. Az ilyen csoportok egyértelműen manipulálják a saját közösségüket.

Fentieken túl az is aggályos, hogy a közösségi oldalak minden lépésünket figyelik, és ez pl. alapján kéretlen reklámokat helyeznek el a részünkre. Azt gondolom mindenki tapasztalta, hogy ha az interneten rákattint pl. egy hajsütővas hirdetésre, akkor szinte másodperceken belül ilyen hirdetések kezdenek megjelenni a képernyőn, de már azt is hallottam több helyről, hogy elegendő volt a bekapcsolt gép és monitor előtt beszélgetni valakival valamiről, és már is furcsa mód az adott témára jellemző hirdetések jelentek meg. Ha ez igaz, akkor az lehallgatás.

Egy biztos a közösségi oldalak már jó ideje visszaélnek a helyzetükkel, és a felhasználókkal szemben rendre hoznak valódi indok nélkül olyan intézkedéseket, ami a felhasználó számára hátrányos, illetve láthatóan visszaélnek az adataink kezelésével. A kérdés már csak az, hogy Magyarországon és az Unióban mikor és milyen szinten, milyen módszerekkel fogják a techcégeket, a közösségi platformok üzemeltetőit, a böngészők tulajdonosait keretek, szabályok közé szorítani és szükség esetén kellő mértékben megbüntetni.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest