2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A 753 lakásos River lakópark fejlesztője egy 3 milliós törzstőkéjű 2020 elején bejegyzett cég !?

12 min read

XI. kerület - Újbuda | Az önkormányzat szerint három lakópark ügyében is  sikerült jobb feltételeket kialkudniuk

“A Budafoki út mentén lévő háromhektáros Duna-parti Metrodom-River lakópark fejlesztője, a Metrodom Duna Alfa Kft. finanszírozza a Duna menti sétány teljes kerületi koncepciótervét (a Hengermalom utca és Fibula utca között), és a fejlesztési szakaszon saját erőből vállalja a kivitelezést, majd az önkormányzat kezelésébe adja a területet. Az öt épületből álló, összesen 753 lakásos lakópark építésének első ütemében, várhatóan 2024-re, a fejlesztő egy 50 férőhelyes óvodát alakít ki az első elkészülő épületben, és azt önkormányzati fenntartásba adja át. A tervek szerint a 2027-ben esedékes, utolsó ütemben elkészülő lakóházban két csoportszobás magánbölcsődét alakítanak ki, legalább 20 évig bölcsődeként üzemeltetve. Ezen felül a beruházó ötvenmillió forint fejlesztési hozzájárulást utal át az önkormányzatnak a tervezett épületek végleges építési engedélyének kiadását követő 90 napon belül.” -adta hírül Újbuda Önkormányzata a weboldalán…

Elsőre jómagam is nagyon örültem, hogy ha már elhibázott és követményeket nem támasztó ingatlan fejlesztések történtek kerületünkben is, legalább a mentsük ami menthető alapon megpróbál az Önkományzat valamit kialkudni, azaz egy rossz helyzetből egy árnyalattal kedvezőbbet kialakítani. 

Aztán megszólalt bennem a kisördög, hiszen már annyi mindent láthattunk ingatlan fejlesztések vagy olykor ingatlan mutyik körül, hogy gondoltam nézzük már meg kis is áll a projekt hátterében. Vajon ki lehet ez a nagylelkű ingatlan fejlesztő, aki nem csak egy átlagosnál azért nagyobb lakópark építésébe tud belekezdeni, de még egy 50 fős óvodát is épít és ad át önkormányzati kezelésbe, valamint bölcsőde építését és üzemeltetését is vállalja, majd hab a tortán még 50 millió FT fejlesztési hozzájárulást is utal az Önkormányzatnak. 

Mivel még soha nem hallottam a cégről, pedig szakmámból adódóan eléggé naprakész vagyok az építőipari vállalkozásokból, ezért megnéztem a nyilvános céginformációs adatbázisokban mit lehet tudni a cégről.

Hát mit mondjak, magam is megdöbbentem azon, amit találtam…

 A cég Metrodom Duna Alfa Korlátolt Felelősségű Társaság (3012 Nagykökényes, Szabadság út 37.) 2020 elején alakult és 2020 március 8-án lett a bejegyzés hatályos, ergo azt nem lehet elmondani, hogy egy régi, tapasztalt, referenciákkal rendelkező építőipari cégről beszélhetünk.

A cég törzstőkéje: 3 millió FT !!! Na most ebből akar 753 lakásos lakóparkt felhúzni, és még adakozik is ? Ez az adat a mai állapot szerinti a nyilvántartásban, tehát ha esetleg valaki törzstőkét emelt az még láthatóan nem lett beadva a hatóságok felé.

DE a cég székhelye is elég furcsa: 3012 Nagykökényes, Szabadság út 37 (egy községben található egy ilyen komoly beruházásba kezdő cég székhelye) 

A címet a Google-ba beírva Nagykökényes Községi Önkormányzat kerül elő (íme) ezen a címen. Hát ezt nem nagyon értem, mit keres itt egy építőipari cég székhelye, ha csak nem csapott fel egy Önkormányzat székhely szolgáltatónak.

DE ennél is érdeksebb egy másik a google által feldobott nyomtavány, ami 2019.03.12-én készült és Nagykökényes község területén végzett kereskedelmi tevékenységekről.

 

Tehát a cég székhelyén a megalakulása előtt nem egészen egy évvel még a Magyar Posta egyik egysége, no meg egy Retro pizzéria és egy vegyesbolt is volt (vagy van ?). Tudom, sok jó ember kis helyen is…..  Na de félre a tréfát, maximum azt tudom elképzelni, hogy a cég megvásárolta a 3 tulajdonostól az épületet, mindezt a 3 millió FT-os törzstőkéből. Viszont így már egy fillér sem maradt a céág kasszájában a River Parki építkezésre. 

Azért ha valaki jár a községben vagy ismer ott valakit az igazán küldhetne egy fotót és némi infót, hogy mit lehet látni jelenleg a Szabadság út 37 szám alatt.

És íme a Google térkép szerint lássuk ezt az épületet:

A céghálózat nevű oldalon rákeresve Nagykökénysre a fenti címen 3 céget is megjelöl:

Metrodom Projekt Kft.
3012 Nagykökényes, Szabadság utca 37.

Nanette City Home Ingatlanforgalmazó És Hasznosító Kft.
3012 Nagykökényes, Szabadság utca 37.

Metrodom Rozsnyai 33 Kft.
3012 Nagykökényes, Szabadság utca 37.

No ha nem lett volna elég a Magyar Posta, a Retro Pizzátó meg a vegyesbolt. 

Persze tévedhet a Google térkép., illetve lehet nem elég friss az adat és most ott egy komoly építőipari cég székhelye van már a vegyesbolt helyén.

De térjünk még vissza a céginformációs adatokhoz és nézzük meg ki lehet a cég tulajdonosa, hátha valamelyik építőipari óriás hozott létre egy projekt céget…

Hát ez se jött be 🙁 

A cég 100%-os tulajdonosa:

Galvani Group Korlátolt Felelősségű Társaság
HU-1095 Budapest, Mester utca 83/C. fszt. CÜ3.

Az űrlap teteje

Cégjegyzékszám: 01-09-352548

Na legyünk pozitívak most már legalább megérkeztünk Budapestre. De vajon ki a Galvani Group, mert számomra elsőre ez a cég is ismeretlen.

Hát ettől sem lettem boldog, mivel alig egy hónappal a Metrodom Duna Alfa előtt alakult 2020-ban, és a cég tevékenységi besorolása:

6492 ’08

Egyéb hitelnyújtás
Főtevékenység.

Na hát akkor innen jön a pénz az építkezésre? Akár, de mondjuk ez a cég 10 milliós alaptőkével rendelkezik, tehát ha ezt hitelezi, akkor nem leszünk beljebb a történetben. Persze lehet a cég hitel közvetítítő is, igaz nem annyira jellemző, hogy egy hitelközvetítő cég saját vállalatának közvetít, és szinte egyidőben alapítják azzal a céggel, akinek hitelezni szeretne. De ez csak egy fikció, igazán választ nem tudnék adni arra, hogy honnan lesz a pénz.

Persze ennek a cégnek is vannak tulajdonosai: 

egy izraeli cég: Shachevitz Ltd.

egy izraeli magán személy

és egy cipruson bejegyzett cég, a KOPODA Trading Limited.

Ciprusról kinek mi jut eszébe, ha cég alapításról beszélünk ?  🙂 na ezt inkább hagyjuk is…

Én idáig jutottam hivatalos céginformációs adatok, nyilvántartás alapján és piszkosul nem értem honnan jön a frissen alapított cégbe egy akkora lakópark építéséhez szükséges pénz. Talán Hitelből ? Na de melyik bank ad  hitelt olyan cégre, akinek még nincs egy teljes lezárt üzleti éve. 

Azért még így sem adtam fel, hiszen Metrodom csoport néven számos ingatlanfejlesztési projekt fut. Így megtaláltam a Metrodom Kivitelző Kft-t és a Metrodom Építő kft-t is, igaz ezeknek nincs tulajdonosi érdekeltsége fenti két cégben.

Természetesen az építőiparban elég gyakori jelenség, hogy egy-egy projektre önálló projekt cégek hoznak létre, különösen, ha több építőipari vállalkozás együtt nyer el egy tendert. Azonban az koránt sem mindegy, hogy a projekt cég tulajdonosi hátterét jogi értelemben is egy jól működő, jelentős vagyonnal rendelkező építőipari cég adja, vagy a projekt cég mögött nem találunk erre utaló nyomot, esetleg egy kusza cégháló kerül be a projekt cég és a vagyonnal bíró ismert vállalkozás közé.

Miért lehet problémás egy projekt cég, ha nincs jogi és anyagi értelemben fogható tulajdonosi háttere ?

Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy szinte nem létezik hiba vagy hiányosság nélkül megépített épület. Egy-két éven belül megjelennek az új szerkezeteknél az épületfizikai okokból eredő garanciális és szavatossági problémák. Sok esetben előfordul, hogy az épület egy részének (pl. lakás) megvételét követően a beruházás mögötti projektcég vagyonnélküli lesz (elkerülve ezzel az esetleges garanciális fizetési kötelezettségeket), vagy felszámolással jogutód nélkül megszűnik. Gyakori, hogy az építtető csak egy-egy épület vagy lakópark építésére hoz létre egy projektcéget, és az épület átadását követően “eltűnik”. Tekintve, hogy a tulajdonos vagy az építtető-beruházón keresztül érvényesíti közvetlenül a jogszabály által előírt jogos igényeit vagy más módon, ilyen esetekben nem marad más választás, mint a polgári peres eljárás hosszadalmas jogi procedúrája szakértők bevonásával, vagy a tulajdonos saját költségen elvégezteti az építtetőt terhelő feladatokat.

Sajnos nem egy példa van hazánkban projekt cégek hirtelen bukására. 2011-ben a Coral Construction Kft  (a City Center Park, a Topáz Ház és a Mátyás udvar) nemes egyszerűséggel elfelejtettek kifizetni alvállalkozókat miután kiderült, hogy a bank nem finanszírozza tovább az építkezéseket. Az ühgyből nem csak az alvállalkozók, de a lakók szintjén is feljelentés történt az izreli Shimon Hovav vállalkozásaival szemben.

Talán többen emlkeznek az AL holdongra (Angyalföldi Lakaáépítő), ami minden egyes építkezését külön projekt cégbe szervezte ki, majd a 2008-as gazdasági válság építőiparra gyakorolt negatív hatásait már nem tudták kigazdálkodni. A csoport – beleértve a szintén felszámolás alá került CMA generál-kivitelezőt – így is mintegy 1 milliárd forintnyi külső partneri veszteséget hagyott maga után. A kifizetetlen számlák (alvállalkozók, tervezők, pár előleget befizető lakásvásárló felé) 100 millió forintra, a ki nem fizetett garanciák 250 millióra rúgnak. Sokkal nagyobb tétel a három, egyenként 2-2 telekkel beragadó bank. 

Íme egy picit bővebb elemzés a napi.hu oldalról, ami többek közt a projekt cégek felelősségét vizsgálja, a silány kivitelezés majd a szavatosság problémák összefüggéseiről ír a projekt cégek igen csak gyors bezárását követően. Van tehát miért félni, ha az építkezés mögött egy szinte vagyontalan projekt cég áll.

De térjünk vissza a két ismertebb, jelentősebb céghez a Metrodom csoporton belül, nézzük mit mutat ennek a két cégnek a kapcsolati hálója az optenben:

A T.K. Management egy újabb Cipruson bejeygzett cég, ami fölött egy másik Ciprusi cég A Rotunda Management delegál.

AZ Elmira KFT 2009 januárjában alakított cég, akinek 2017-ig nincs árbevétele, majd 2018-ban 28 millió Ft, 2019-ben 12 millió FT árbevételt tudott elérni. Saját tőkéje 2019-ben nem érte el a 300.000 Ft-ot. Ez a cég az egyik tulajdonosa viszont két oylan cégnek, amelyek 2019-ben 13 illetve 18,5 milliárdos árbevétel értek el.

Van tehát két olyan Metrodom cégünk, ami elvben árbevétel alapján pumpálhatná a szükséges pénzt a Metrodom Duna Alfa Kft-be, de a képet picit árnyalja, hogy mindkét cég komoly kötelezettségek melett (2019-ben a Kivitelező Kft közel 2,5 milliárd, az Építő közel 2,8 milliárd Ft) adózás előtti eredményként 170 illetve 330 millió Ft-ot tudtak kimutatni és ez alapján a magyar államnak 24 illetve 33 millió FT adót fizettek be.

Ehhez képest az eladósodottság mértéke mindkét cég esetében igen magas 2019-ben (16,32 illetve 7,58) és aki esetleg annyira nem jártas a céginformációs elemzésekben az eladósodottság mértéke akkor tekinthető jónak, ha az tartosan 1 alatt van.

Összeségében tehát kérdés ebből a két cégből érkezhetne-e szükséges forrás a River Lakóparkhoz, de mint a cégháló is mutatja nem tulajdonosok a Metrodom Duna Alfa KFT-ben.

Mivel valamilyen szálat igyekeztem találni a cégek között, ezért nem csak tulajdonosi, de tisztségviselői szinten is igyekeztem rákeresni és így már lett egy összekötő kapocs Tamir Lavy Kishon személyében, aki a Metrodom Kft-nek és a Galvani Groupnak is ügyvezetője, és  a Galvani Group meg tulajdonosa a Metrodom Duna Alfa Kft-nek. Hát nem egyszerű, de lett egy vékonyka szál, nem tulajdonosi, de legalább vezető tisztségviselői szinten.

A helyzetet tovább csavarja, hogy a Metrodom KFT a cégjegyzékben foglaltak szerint már nem tulajdonos 2016 májusától a Metrodom Kivitelező Kft-ben, a Metrodom Építő KFT-ben meg nem is volt.  Így a két jelentős árbevétellel rendelkező cégnek sem tulajdonosi, sem vezető tisztségviselői szinten nincs köze a River lakóparkot fejlesztő Metrodom Duna Alfa KFT-hez. 

Azt gondolom jogosan lehet bennünk némi félelem, hogy a River Lakópark mögött álló projekt cég végül maradéktalanul meg tud-e felelni az Önkormányzatnak tett vállalása kapcsán, illetve az ingatlanok leendő tulajdonosai nem kerülnek problémás helyzetbe esetleges szavatossági problémák kapcsán.

A korrekt, kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében természetesen örömmel megjelentetem a Lokálpatriótában az ingatlanfejlesztő álláspontját, közleményét is, ahogy a jelenlegi vagy akár az építési engedélyt kiadó volt Önkormányzat illetékeseinek a véleményét is.

A cikk lezárását követően megérkezett az Önkormányzat részéről Orosz Anna képviselőasszony a témában részemre megírt válasza, amit teljes terjedelmében ígéretemhez híven most megjelentetek:

Orosz Anna | Momentum Mozgalom“A River lakópark méreteit a korábbi építési szabályzatok határozzák meg. Mind a beépíthetőség, szintterületi mutató és az épületek magassága a 2017-es szabályozás paramétereinek megfelel, azokat szűkíteni – mivel a hét év még nem telt el az előző építési szabályzat elfogadása óta – csak az önkormányzat amúgy is megnyirbált költségvetését érintő sok százmilliós, akár milliárdos értékű kártalanítási per kockáztatásával lehetett volna. Hosszú évek felelőtlen városfejlesztési politikáját kell most orvosulnunk, amit ilyen, már folyamatban lévő tervezéseknél leginkább településrendezési szerződésekkel tudunk megtenni. Az infrastruktúra fejlesztése (például óvoda-, bölcsődefejlesztés), valamint az 50 millió forint hozzájárulás fejlesztésekhez jelentős előrelépést jelentenek az újbudaiak számára az eredeti tervekhez képest.

A szerződésben vállalt kötelezettségek polgárjogi úton behajthatóak. Ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy a vállalások betartása a Metrodom érdeke is, hiszen egy olyan cég, ami Budapest-szerte építkezik, nem engedheti meg magának, hogy más kerületek önkormányzatai ne tudjanak rá megbízható partnerként tekinteni. Az Önkormányzattal a Metrodom részéről végig Kiss Gábor műszaki igazgató tárgyalt, személyével hitelesítve a projektet és az elköteleződést. Ezzel együtt a cég várja a lokálpatrióta megkeresését a marketing@metrodom.hu címen, hogy választ adjanak a cégek jogi hátterével kapcsolatos kérdésekre.

Köszönjük szépen a megkeresést és hogy foglalkoznak az üggyel.

Üdvözlettel,

Orosz Anna”

 

Ezúton is köszönöm a képviselőasszony visszajelzését Újbuda lakói és egyben a Lokálpatrióta olvasói nevében, egyben javaslata alapján is elküldöm a cikket és kérdéseimet a kivitelező cég képviseletének, majd a megadott válaszukat meg fogom jelentetni.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest