2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Kerületünk polgármesterének az álláspontja a Galvani-híd kapcsán…

5 min read

A Lokálpatrióta megkérte Dr. László Imrét, Újbuda polgármesterét, hogy fejtse ki álláspontját a Galvani-híd kapcsán kialakult, egyre élesebb vitában és Polgármester úr készséggel válaszolt írásban. Íme a kérdés és a válasz:

2., A Galvani híd kapcsán a Momentum véleménye már nagyrészt ismert, de mi az álláspontja az Önkormányzatnak,  támogatják-e vagy sem a Galvani-híd megépítését a jelenleg kijelölt területen, ha igen elfogadják-e, hogy földalatti elvezetés helyett az önkormányzat által is 60%-os forgalomemelkedést rázúdítja a híd az Andor utca – Egér út szakaszra?

“A végleges önkormányzati álláspont kialakítását nagyban hátráltatja, hogy a projektért felelős BFK többszöri kérésre sem osztotta meg a döntés-előkészítő tanulmányt a forgalmi modellezéssel, illetve egyelőre a készülő környezeti hatástanulmányba sem engedett betekintést. Ezek olyan részletek, amelyek alapvetően befolyásolják a projekt érvényességét, és amelyek nélkül nem lehet felelősen állást foglalni. Ezzel együtt a Galvani-híd megépítéséről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa – vagyis a kormány és a főváros – saját hatáskörben 2020 februárjában döntött. Az Önkormányzat ennek a döntésnek a fényében tárgyalt az elmúlt évben a BFK-val, viszont éppen az említett információ-hiányos állapot miatt támogattuk a Főpolgármester úr azon kezdeményezését, hogy a levezető úthálózatról szóló döntés 2020 végéhez képest fél évvel legyen elhalasztva.

Újbuda Önkormányzata úgy gondolja, hogy szükség van egy Csepelt és Dél-Budát összekötő hídra. A híd és a hozzá tartozó úthálózat nagyságrendje viszont nem mindegy. Egy olyan városi hidat szeretnénk, mely nem terheli túl forgalommal az újbudai városrészeket. Nem elfogadható például Újbuda számára, ha az új híd az M0-s autópályáról szív be forgalmat vagy adott esetben a teherforgalom Újbudán keresztül közlekedne a csepeli kikötőbe. Jelenleg szakmai egyeztetést folytatunk a BFK-val a Galvani utcán létesítendő sávok számáról, valamint egyeztetéseket kezdeményezünk a teherforgalom helyéről és lehetséges korlátozásáról.

A híd megvalósulása esetén azt gondoljuk, hogy amellett, hogy ne jelentsen többlet terhelést a kelenföldi és albertfalvi lakóterületek számára, szintén fontos szempont a kapcsolódó fejlesztések megvalósulása. Városi hidat és városi utakat szeretnénk. Ennek érdekében a Galvani utca mellett 20 méteres szélességben zöldsáv kialakításában állapodtunk meg a BFK-val, továbbá határozott követelésünk, hogy a villamos-viszonylatok a híd megépülésével egy időben létesüljenek, ne pedig évekkel vagy évtizedekkel később, mint a Rákóczi-híd esetében. További tárgyalásokat folytatunk a Budafoki út kapcsolódó humanizálásáról, illetve a Duna-menti sétány kialakításában történő állami szerepvállalásról. A kerület vezetése azon dolgozik, hogy amennyiben a Galvani-híd megvalósul, akkor a fenti kiegészítő fejlesztésekkel, valamint a Déli Körvasút-projekthez hasonló együttműködési garanciák segítségével egy olyan beruházás valósuljon meg, amely a helyi lakók életminőségéhez is pozitívan tud hozzájárulni.”

 

Jelenleg a Fővárosi Önkorményzatnál is zajlik az egyeztetés az adott térségben élők bevonásáról, a civilek véleményének kikéréséről, és szakmai szempontok is naponta ütköznek egymással, már szinte megjegyzni sem lehet hány szakértő nyilatkozott, nem mellesleg sokszor telkesen eltérő nézetek mentén.

Nem nyugszanak a kedélyek, de ez érthető is, hiszen nem kevés ember életét fogja pozitívan és/vagy negatívan befolyásolni az új híd megépítése, és nem csak, főleg nem csak az építés ideje alatt, hanem sokkal inkább utána. Megoszlanak a véleméynek, hogy csillapítja-e egyáltalán a jelenlegi forgalmat az új híd, vagy csillapítás helyett újabb forgalmat generál, és ennek egy jelentős részét épp Újbudára áthárítva. A Lokálpatriótának nem célja, hogy megmondja a tutit, vagy igazságot szolgáltasson, hiszen média és nem közlekedés fejlesztési mérnök a hivatás, de ahogy eddig is igyekeztünk minél szélesebb spektrumban bemutatni az álláspontokat, ezután is erre törekszünk. Ennek szelemében több illetékes, illetve érdekelt szervezet (civileket is ideértve) álláspontját bekértem, interjút kértem és remélem ezekre pozitívan reagálnak és interjúkat fognak adni. A témát tehát folytatom több oldalról, több szervezettel, és bízom Újbuda lakosságának ítélőképességében, így mindenki el tudja majd dönteni, hogy melyik álláspontot és miért érzi közel magához. Abban is bízom, hogy a Főváros komolyan veszi a saját igéretet és hamarosan társadalmi vitát, egyeztetést kezdeményez a budai oldalon, a megépítendő híd és annak le és felvezető szakasza mentén élőkkel illetve általánosságban Újbuda minden érdeklődő lakosával. Ígéretük szerint még semmi nem dőlt el, és mi itt élők is aktívan beleszólhatunk még a végeredménybe. Nos így legyen…

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest