2024.04.16.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A koronavírus újabb és újabb mutációi jelennek meg, nem akar ez itt hagyni minket…

4 min read

Inscription COVID-19 on white background. World Health Organization WHO introduced new official name for Coronavirus disease named COVID-19; Shutterstock ID 1642888921; Nom de Projet : -

Még épp csak felfedezték és vizsgálják a dél-afrikai és angliai variánst, amelyekről azt már biztosan tudjuk, hogy sokkal gyorsabban fertőz, és máris itt a legújabb verzió Kaliforniából. A kaliforniai járványügyi szakemberek épp a a két fenti mutáns virust keresték, mivel a térségben emelkedni kezdett a fertőzöttek száma, amikor egy teljesen új variáns fedeztek fel ezek helyett.

A CAL.20C-nek elnevezett vírusvariáns lehet az oka a Dél-Kaliforniában, Los Angeles megyében, januárban tapasztalt kiugróan magas halálozási mutatóknak. Ez azért is figyelemre méltó, mert Kalifornia, annak is ez a része eddig viszonylag jó mutatókkal rendelkezett, okkal feltételezhető tehát, hogy az új mutáns vírus okozza a megugró esetszámokat és mortalitást. 

Jelenleg a méltán világhírű, betegellátásban és kutatómunkában is kiemelkedő Cedars-Sinai Medical Center laborjának munkatársai tesztelik a variánst, és természetesen arra is keresik a választ, hogy a vakcinákkal szemben ellenállóbb-e ez a variáns.

Eric Vail, az új mutáns vírusról megjelent tanulmány szerzője elsősorban a brit kutatók érdemeit ismerte el:

“Ha ők nem hívják fel a figyelmünket az új variánsok keresésének fontosságára, nem is tudnánk a kaliforniai mutáns vírusról”

– jelentette ki Vail. A vírus ugyanis folyamatosan mutálódik, hogy ki tudja kerülni az immunrendszer és most már a védőoltások által nyújtott védelmet is. „Folyamatosan kell szekvenálnunk a fertőzéseket okozó vírusok genomját, mert állandóan új variánsok jelennek meg, és tudnunk kell ezekről a megfelelő védekezési stratégia kialakítása miatt” – mondta a Sky News riporterének.

A kaliforniai variáns egyik mutációja a vírus tüskefehérjéjét érinti, annak is a receptorkötő részét. Az itt tapasztalt mutációk viszont a korábban sikerrel alkalmazott mesterséges antitest, illetve a már fertőzött, de meggyógyult betegek plazmájával történő kezelések hatástalanságához vezethetnek. Mindenképpen aggasztó lenne tehát, ha az új variáns esetében ezek a kezelési lehetőségek már hatástalanok lennének. Azt, hogy a jelenleg elérhető vakcinák megvédenek-e a kaliforniai mutáns ellen, jelenleg vizsgálják a Cedars-Sinai kutatói. 

 

Mindeközben hazánkban is megállt az egy ideje javuló tendencia, ismét emelkedett az adott napon elhunytak száma is:

Csütörtökön 1652 új fertőzöttet találtak, és 93-an hunytak el a betegségben.

 

Macron francia elnök viszint bírálja a kínai vakcinát. Úgy fogalmazott:

“közép- és hosszútávon szinte biztos, hogy ez az oltóanyag nem megfelelő, az új variánsok terjedését megkönnyíti, semmiképpen sem oldja meg a helyzetet az országokban”

Dánia pedig elsőként bevezetti  február végéig a koronavírus-útlevelet, ami annyit fog mutatni, hogy a dokumentum birtokosa megkapta a védőoltást vagy nem. Még nem egy teljes, digitális útlevél bevezetéséről van szó, annak kialakításához további 2-3 hónapra van szükség – mondta Morten Bodskovot, Dánia megbízott pénzügyminisztere.

Az útlevél valahogy úgy nézne ki, hogy a beoltottak telefonjukon tudnák igazolni azt, hogy már megkapták az új típusú koronavírus elleni vakcinát. 

A dán kormány ettől a kezdeti lépéstől reméli a normalitáshoz való fokozatos visszatérést. A dokumentum ugyanis lehetővé tenné az üzleti célú utazásokat, valamint a sportesemények, koncertek és egyéb beltéri események megnyitását a nagyközönség előtt. 

 

Bodskov szerint a vakcinaútlevél bevezetésével újraindulhatna a dán társadalom, illetve a vállalatok normális működése. 

 

Olaszországban egyre többen követelik az orosz vakcina behozatalát…

Kimondható egyre nagyobb a káosz a járvány és a vakcinák tekintetében, mindenki kapkod és eszeveszetten próbál hozzájutni vakcinákhoz, de a bírálatok és a kétkedés is magas a vakcinák hatákonysága és mellékhatásai tekintetében. A gazdaság pedig szinte mindenhol a világon padlóra kerül. Reményeink szerint végül legyőzzük a vírust, de egyenlőre a sokadik menet után is a pontozó bírok neki adnak magasabb pontszámot, és olykor még számolni is kell ránk, egy-egy nagyobb bekapott virus horog után.

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest