2023.12.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az Unióban már a liberálisok is bírálják a vakcina beszerzés menetét és a megkötött szerződéseket

3 min read

Újra kell értékelni a meglévő szerződéseket – erre a következtetésre jutott Guy Verhofstadt belga európai parlamenti politikus, azt fejtegetve, mi lehet az oka az akadozó uniós vakcinabeszerzéseknek.

 

Képtalálatok a következőre: Guy VerhofstadtA Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) korábbi frakcióvezetője azt követően írt erről Facebook-bejegyzésében, hogy Ursula von der Leyennel és Thierry Breton uniós biztossal egyeztetett.

“Ennek nem szabadna megtörténnie. Az EU vezető szerepet tölt be az oltások gyártásában. A világszerte előállított éves vakcinamennyiség (közel 3 milliárd adag) 76 százaléka az unióból származik. Hogyan lehetséges, hogy ma, több mint egy hónappal az oltási programok elindítása után Európa lemaradásban van?”

Kérdését megválaszolva úgy vélekedett, az egyik ok a kiegyensúlyozatlan szerződésekben keresendő, amelyek az árakra és a kötelezettségekre fókuszálnak ahelyett, hogy az utánpótlás biztosítására és a sebességre tennék a hangsúlyt. Másrészt úgy látja, nem alkalmazzák a sürgősségi eljárásokat az Európai Gyógyszerügynökségen belül, ezáltal pedig minden jóváhagyott oltóanyagra elveszítenek egy hónapnyi értékes időt.

“Javítsuk ezt ki most. Számítunk Thierry Bretonra ebben. Újra kell értékelni a meglévő szerződéseket. A laza céloktól és a hozzávetőleges céloktól kezdve a kötelező érvényű vállalásokig”

-írta Verhofstadt…

Képtalálatok a következőre: Olaf ScholzOlaf Scholz német alkancellár egyenesen „nagy szarnak” minősítette a vakcina beszerzési stratégiáját az Uniónak. Scholz Ursula von der Leyennek is keményen nekitámadt, kijelentve, hogy a miniszterek nem engedhetik, hogy „ez a szar” Németországban is megismétlődjön.

Angela Merkel kancellár egy ideig állítólag hagyta az indulatos felszólalást kibontakozni, ám az Európai Bizottság elnökének név szerinti megemlítésekor megvonta tőle a szót. 

Azért a németeknél sincs minden rendben a parlamaneti demokráciával, ha már azért meg lehet vonni a szót, mert valaki szarnak minősíti a az Unió vakcina beszerzését, miközben lassan már nem lesz olyan ország, aki ne vetné fel az Unió illetve  vakcina beszerzésért felelősök felelősségét.  Lássuk be, addig próbáltak az illetékesek ügyeskedni, alkudozni, míg végül szinte mindenki megelőzte az Uniót oltások, vakcina beszerzés tekintetében. Ha nem oda érkeznek a vakcinák elsődlegesen, ahol azokat fejlesztették és gyártják, azaz az Unióba, akkor ott a “nagy szar” kifejezés mondhatni enyhe, akik pedig a szezrődések megkötéséért voltak felelősek, azokat többet szerződések közelébe sem szabadna engedni.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest