2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Segítsük, mentsük meg Újbuda vendéglátó egységeit….

6 min read

A kormány a napokban jelentette be önkormányzati és állami ingatlanok bérleti díj mentességét 2021 február 1 és május 31-e között. Maximum 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönt is fel lehet majd venni, amelyet kkv-k vehetnek igénybe, 3 éves törlesztési moratóriummal. Természetesen erre vendéglátóipari vállalkozások is jogosultak lehetnek. Úgy tűnik végre egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást is a kormány ennek a szektornak is. 

Az érintettek és mindenki más is örül, hogy talán végre érdemi támogatásokat kap ez a szektor, de azt gondolom ennél is tovább kell lépni, hiszen sok egység az utolsó óráit éli meg, az utolsó percben történnek a mentő intézkedések.

A VI. kerületi polgármester, Soproni Tamás közösségi oldalán jelentette be, hogy mentőcsomagot nyújtanak a kerületi vendéglátósoknak, mert nem szeretnék, hogy lehúzott rolók és bedeszkázott üzletek várják az újranyitás időszakát. A csomag nemcsak a kormány által is bejelentett önkormányzati és állami ingatlanok bérleti díj mentességét, hanem többek között a teraszdíjak elengedését is tartalmazza.

Képtalálatok a következőre: bezárt éttermek

  • 100%-os kedvezményt a teraszdíjakra március 1-jétől egészen nyár végéig. Szeptember elsejétől pedig 50%-os mérséklés.
  • Csökkentik a bürokratikus akadályokat a teraszengedélyt kérők előtt: 3 munkanap alatt elbírálják a hosszabbításokat, és a kollégák azonnal kezelik az új engedélykérelmeket is.
  • Bővítik a teraszra kijelölhető helyszíneket, így például ott, ahol jelentős érdeksérelemmel nem jár, akár parkolóhelyek helyén is építhető terasz.
  • Az önkormányzati helyiségek bérlőinek március 1. és május 31. között 100%-os kedvezmény (csak a közös költség összegét kell kifizetni), június 1-jétől augusztus 31-éig pedig 50%-át kell fizetni a bérleti díjnak.
  • Nem csak a vendéglátósok, hanem valamennyi önkormányzati helyiség bérlőjének korábbi bérletidíj-kedvezményét automatikusan meghosszabbítják május 31-ig.
  • Ingyenes hirdetési felületet adnak a kerületi vendéglátósoknak a Terézváros magazinban.
  • Eltörölik a felügyeleti díjat 2021 első hat hónapjára.
  • Kampányt indítanak, amelyben arra buzdítjuk a helyieket, hogy válasszák a helyi vendéglátósok szolgáltatásait.

Meglátásom szerint ehhez hasonló intézkedésre van szükség Újbuda önkormányzata részéről is. A lokálpatrióta szerkesztő-tulajdonosaként erre vonatkozóan kérdést terjesztek be kerületünk polgármesteréhez.

Az önkormányzaton kívül, azonban ez a szektor a  MI, a kerületben élők és dolgozók segítségére is rászorul, akkor lehetünk biztosak abban, hogy kedvenc éttermeink, kávézóink, sörözőink, egyéb vendáglátóhelyeink megmenekülnek, ha támogatjuk őket azzal, hogy helyben, lakókörnyezetünkben, és picit nagyobb területet érintve a kerületen belül fogyasztunk  (amikor részeges vagy teljes feloldás lesz a vendéglátók zárva tartásában) illetve minél többször vesszük igénybe a házhoz rendelhető étel vagy akár ital szükségletünket. A remélhetőleg legalább a szabadtér tekintetében történő újra nyitást követően rajtunk fog múlni, hogy a padlóról megpróbáljanak felállni ezek a vállalkozások.

A Lokálpatrióta is beszáll a szektor támogatásába a média lehetőségeivel:

Képtalálatok a következőre: segítekEhhez az akcióhoz a Lokálpatrióta is hozzá kíván járulni a maga eszközeivel, így a helyi szinten már több mint 50.000 látogatóval, olvasóval rendelkező független helyi hírportál  új rovatot indít a következő 48 órában Local Gastro néven, és ebben aktuális cikkeken kívül helyi vendéglátóknak teljesen ingyen, feltételek nékül biztosít helyet hirdetéseikhez. Szivesen készítek velük akár PR cikket is, amiben jelenleg házhozszállítási lehetőségeiket, a részleges vagy teljes újra nyitást követően pedig a hagyományos kínálatukat, akcóikat, menüket,programjaikat tehetik nyilvánossá a kerületünk egyik legolvasottabb online felületén. Kávézók számára a kávészünet rovat külön megjelenést biztosít. Természetesen nem csak az éttermek, hanem bármilyen típusú vendéglátó egységek élhetnek a lehetőséggel. SZükség esetén meg is szerkesztem a hirdetést, hogy most még erre se kelljen költeni.

A jelenlegi helyzettől függetlenül is tervezés alatt volt digitális kuponok és az akciók kiemelt felülete, ezt most felgyorsítom, hogy napokon belül a BINGO fő menüpont (rovat) alatt ezekkel is élni lehessen (itt már nem csak vendéglátók, hanem bármilyen kereskedelmi vagy szolgáltató egység) Ez is ingyenes szolgáltatás lesz.

Ehhez a Média akcióhoz minden kerületi offline és online média csatlakozhat illetve kérem, hogy csatlakozzon valamlyen formában !

Kedves Lokálpatrióta olvasók, kerületi lakosok ! Segítsük együtt, közösen a kerület vendéglátóhelyeit, egyben ezt az információt jutassátok el az általatok ismert, ebben a szegmensben dolgozóknak.

Rajtunk is múlik, hogy a járvány után minél kevesebb kedvelt helyszínnél találkozzunk “Bezárt” vagy a ‘Kiadó” feliratokkal. Mindenkinek vannak szép emlékei a helyszínekről, ahol a haverokkal dumáltunk egy finom kávé vagy sör mellett; ahol összejött a nagy Ő-vel az első randevú; ahol közös családi ebédet, vacsorát tartottunk valamilyen ünnep alkalmából vagy csak úgy; ahová beugorhatunk a munkába, iskolába menet és egy isteni kávé adta meg a nap hangulatát, és még hosszasan sorolhatnám.. Ne hagyjuk elveszni ezeket az emlékeket, egyben őrizzük meg ezeket a helyeket a jövőnk, a család, a barátok, az ismerősök, munkatársak, nagy szerelmek jövőjének is. Újbuda ezen  helyszínek, szolgáltatók nélkül sokkal szegényebb lenne….

Óriási erőpróba volt számukra a korlátozó intézkedések hatására az életben maradás, ha mindenki egy picit hozzátesz a maga kávéjával, sütijével, étel rendelésével, akkor ez az erőpróba minél több vendéglátosnak sikeres lehet. Az Ő sikerük, az Ő túlélésük egyben a mi túlélésünk is, hogy ha már nem leszünk bezárva, akkor legyen hova kiülni és talán épp arról beszélgetni barátokkal, no meg az ottani alkalmazottakkal is, hogy végre vége, hogy újra együtt, újra egy asztalnál….

Sok sikert minden kerületi vendéglátóegységnek és az ott dolgozóknak az újrakezdéshez velünk közösen és így általunk is ….

Újbuda lakói és a kerületben dolgozók nevében is

Lokálpatrióta helyi független hírportál

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest