2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Szingapúr okos öko várost épít, ez egy követendő példa a világnak…

2 min read

A városállam arra törekszik, hogy jobban odafigyeljen a környezetre egy új, „okos”, 42 ezer otthonból álló várossal.

A készülő „Erdőváros” – ami a Tengah nevű kerületben található – természetközpontú hely, ahol a lakosok szimbiózisban élhetnek a természettel, élvezhetik annak előnyeit. A városhoz tartozik egy autómentes városközpont, amit az utak fölé emelnek, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok szabadon és biztonságosan közlekedhessenek. Lesz automatizált hulladékgyűjtő és intelligens világítási rendszer, továbbá központosított légkondicionálás, ami a szingapúri kormány szerint központi szerepet játszhat a kibocsátás csökkentésében – írja a DesignTaxi.

A hatmillió alatti lakosú ország kisebb, mint New York City, ám egy főre jutóan több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az Egyesült Királyság és Kína. Az egész évben forró és párás éghajlat miatt a helyi lakosok nagyban támaszkodnak a légkondicionáló egységekre, a központosított hűtőrendszer bevezetése ugyancsak elősegíti az áramlást.

A kerületben számos létesítmény is rendelkezésre áll, például egy integrált közösségi központ, egy városközpont, orvosi intézmények és egy sportközpont. Támogatni fogja a zöldebb erőfeszítéseket és tevékenységeket, például a mezőgazdasági termelők piacait és a farmtól az asztalig étkezést. A CNN szerint a település két hálószobás egységeinek árai jelenleg 108 000 S USD-től (kb. 24 millió forinttól) kezdődnek. Az első apartmanok várhatóan 2023-ban készülnek el.

Nos idehaza mit kapnánk 24 millió forintért ? 🙂

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest