2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Harapófogóban…A BKV dolgozók bérkorrekciót követelnek vagy sztrájk lesz, a Főváros válasza nincs forrás…

3 min read

Naszályi Gábor, a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke a portálnak elmondta: a bértárgyalások még csak most kezdődnek ugyan, de a Fővárosi Önkormányzat egyelőre azt jelezte, hogy idén nem lesz lehetőségük bérfejlesztést megvalósítani a fővárosi szolgáltató cégek esetében. 

A BKV dolgozói nem riadnak vissza a sztrájktól sem, ha nem kapják meg a követelésüket ! A szakszervezetük elfogadhatatlannak tartja a Főváros válaszát !

A Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén Karácsony Gergely főpolgármester már korábban is beterjesztette Budapest 2021-es költségvetését. A tervezetben már akkor is leírták, hogy idén nem lesz fedezet bérfejlesztésre.

QP | Quality Placement

 

Október elején a városvezetés még azt tervezte, hogy az IPA Plusz program keretében az 5 milliárd forint feletti iparűzési adóalappal bíró cégeket sarcolnák meg, és ezt a többletbevételt fordítanák béremelésekre. Ezt a programot azonban a kormány nem engedte megvalósítani, sőt nem sokkal később felére csökkentették az iparűzési adót az 5 milliárdnál kisebb alappal rendelkező vállalatok esetében, ami komoly csapást mért a fővárosi önkormányzatra.

A BKV dolgozóira viszont az infláció mért komoly csapást…

A fővárosi közszolgáltató cégek szakszervezetei egységesen akarnak fellépni a bértárgyalások során.

LÉNYEGÉBEN NEM BÉRFEJLESZTÉST, HANEM EGY 5 SZÁZALÉKOS BÉRRENDEZÉST KÖVETELNEK.

Hozzátették: szerintük ez még azt a szintet sem éri el, amekkora a munkavállalók inflációs kitettsége. Ezt azzal indokolták, hogy a KSH által mért 3,3 százalékos fogyasztói árindexet nem csak azon termékekre vonatkozóan számolják, amelyeket jellemzően az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók vesznek.

MÁRPEDIG UTÓBBIAKRA VONATKOZÓAN AKÁR 8-10 SZÁZALÉKOS IS LEHET AZ INFLÁCIÓS RÁTA.

Naszályi Gábor szerint az általuk kért 5 százalék az a minimumkövetelés, amelynél kevesebbet nem fogadnak el. A dolgozók ennél magasabb bérnövekedést tartanának kívánatosnak, de megértik a helyzetet, ezért az elvárások alacsonyak – fogalmazott.

AZ ÉRDEKKÉPVISELETEK SZÁMÍTÁSA SZERINT ÉVES SZINTEN 6 MILLIÁRD FORINTBA KERÜLNE A BÉRKOMPENZÁCIÓS CSOMAG,

ami fővárosi viszonylatban nem tűnik megoldhatatlan problémának.

Ezenfelül még azt is követelik, hogy amennyiben a kormányzat év közepén újabb munkáltatói járulékcsökkentés mellett dönt, akkor a felszabaduló forrásokat további 2 százalékos alapbéremelésre fordítsák a cégek – fejtette ki. 

AMENNYIBEN A KÖVETELÉSEK NEM TELJESÜLNEK, ABBAN AZ ESETBEN A SZAKSZERVEZETEK AKÁR A SZTRÁJK MELLETT IS DÖNTHETNEK.

Ez pedig sem a fővárosnak, sem a kormánynak nem lenne jó, nem beszélve a Budapesten élőkről illetve itt dolgozókról…

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest