2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ha akarom, ha nem hiteltörlesztési moratóriumban leszek, legalábbis a Budapest Bank szerint

7 min read

Gondolom mindenki emlékszik arra, amikor tavaly március előtt reggeltől estig a csapból is az folyt, hogy ha az állam által mindenki számára biztosított hiteltörlesztési moratóriumót nem szeretnéd igénybe venni, akkor azt jelezni kell az illetékes banknál, bankoknál.

Nos köszönöm szépen én nem szeretnék élni ezzel a zseniális lehetőséggel, hiszen a meglévő, kizárólag hitelkártyáimon lévő hiteleimet (zömében 0%-os THM-el felvett vásárlási hitelek voltak, előre meghatározott, egyenlő részletejben visszafizetendők) minek akarnám kitolni időben, ha nem muszáj. Meg is tettem a szükséges lépéseket és sorra felhívtam azokat a bankokat, ahol van hitelkártyám (Budapest Bank, Ertste, Cetelem és Oney) és az ügyfélszolgálatnál az erre megadott időn belül bejelentettem, hogy nem szeretnék élni a hiteltörlesztési moratóriummal. Számlavezető bankomnál (BB), biztos, ami biztos alapon mág személyesen is felkerestem a helyi fiókot, ahol írásban is nyilatkoztam.

Képtalálatok a következőre: banki moratórium

Ezútán minden hónapban szokásomhoz híven befizettem a kivonatokban megadott havi minimum törlesztőrészleteket és így szép lassan el is telt 2020. 

Képtalálatok a következőre: banki moratóriumA meglepetés, de nevezhetném fekete levesenek is 2021 februárjában, azaz a napokban ért, amikor megérkezett a Budapest Bank szokásos havi kivonata, és azokon (2 hitelkártyám is van náluk) megjelent egy-egy új tétel 009-es számú hitel néven, az egyiken harminegynehány, a másikon ötvenegynehány ezer forint értékben, és ennek befizetésére 2 illetve 3 hónapot jelöltek meg. 

Mi a fene ez, hiszen nem is vásároltam hitelre januárban ? Beszaladtam a gazdagréti Budapest Bank fiókba, hogy fejtsék már meg számomra ezt a rejtélyt és azt a meglepő választ kaptam, hogy ez az első hiteltörlesztési móratórium, ami december 31-vel lejárt, és az eddig le nem volt tételeket most vissza kell fizetnem. DE hát nem is kértem a moratóriumot, mondtam a fiókvezetőnek. Az lehet – válaszolta, de mivel nem tudták másként megoldani, ezért ha akartam, hanem bent tartottak a moratóriumban. És akkor minek kellett nyialtkoznom, ha ezt követően a bank egyoldalúan megszegi a megállapodást, hiszen a nyilatkozattétel banki felszólításra, az egyértelműen egy adott dologra vonatkozó szerződésnek minősül. Természetesen a szokásos banki, előre begyakorolt válasz következett, amiben biztosítanak a teljes megértésükről, de ettől még ez van, mondhatni így jártam.

Jó, akkor most egyben kifizetem ezt a 009-es tételt, mert nem szeretném, ha 2 illetve 3 hónapig a megszokott havi befizetendőm cirka 30.000 Ft-al megugrana. Na kérem a XXI. században ezt sem lehet megtenni BB-nél, mert akkor ez előtörlesztésnek minősül, amivel anyagilag rosszabbul járok. Még mindig próbálkoztam és jeleztem a fiókvezetőnek, hogy álljunk már meg egy szóra, hát mitől minősül előtörlesztésnek ez , ha nem is vettem igénybe ilyen hitelt, nem kértem, sőt kifejezetten megtiltottam a nyilatkozatommal, hogy ezt a fajta kényszerhitelt rám erőltessék. Jött a szokásos ügyfélszolgálati tréningen begyakorolt válasz, miszerint maximálisan megérti a problémámat, de természetesen jelen helyzetben alkalmazkodnom kell a már elmondottakhoz, mivel az Állam úgy hozta a rendeletet, hogy annak nem lehetett banki szempontból megfelelni, nem lehetett külön választani azt, hogy kéri és ki nem a moratóriumot. Bocsánat, de ez az Állam és a bank szociális problémája, én viszont a bankkal vagyok szerződésben, ilyen formában számomra ez szerződésszegésnek minősül. 

Nem értem továbbra sem,hát mi a fészkes fene olyan nehéz abban informatikai szempontból, hogy aki nem kéri, arra ne vonatkozzon, aki meg kéri, arra igen ? A fiókvezető ezt a felvetésemet is maximálisan megérti, de az a helyzet, hogy a hitelkártyákra vonatkozóan nem volt értelmezhető a moratorium végrehajtása, ezért végrehajtották mindenkin. Remélem mindenki képes követni ezt a logikát…

Képtalálatok a következőre: banki moratóriumBudapest Bank szerint tehát ha akarod,ha nem, még ha nyilatkoztál is arról, hogy nem kívánsz élni a hiteltörlesztési moratóriummal, na akkor is élni fogsz vele, aztán meg a bank egyoldalúan eldönti, hogy ami akaratod ellenére felgyülemlet, azt mennyi idő alatt kell visszafizetned. Hogy hol van itt egy szerződésnél alapvető kétoldalúság, azt nem tudom. Persze mondhatja erre a bank, mondja is, de hát semmi baj, hiszen azt fizetem ki, amit eddig nem vontak le. OK, de mi van akkor, ha például a pandémia okozta munkahely elvesztések egyik vesztese lennék, mondjuk a vendéglátóiparban dolgoztam volna, és decemberben nem bírta tovább a cégem…akkor most itt állnék  töb mint 80.000 Ft extra befizetni valóval, amit moratórium nélkül már befizettem volna. És mi van akkor (velem ezt történt), ha előző hónapban úgy terveztem a vásárlásokat, hogy a kereteimen belül maradva, még az előírt időben kamatmenetesen fizetném vissza az elköltött pénzt, de ez az extra 30.000 Ft-os előre nem várt törlesztő részlet miatt erre már nem vagyok képes, így amit kamatmentes vásárlásnak terveztem, az kamatos lett ? Szóval kedves Budapest Bank, hát még is csak érhet kár a kényszer moratóriumból ?

És még egy apróság. A fiókvezető szerint ez minden banknál pont ugyanígy történt. Na át is futott rajtam a gondolat, hogy akkor most még három másik banktól fogok kapni extra ajándákcsomagként plusz befizetendőket ? Amíg hazaértem le is vert a víz. Gyorsan elővettem a kivonatokat, megnéztem az online fiókban a kimutatásokat ás láss csodát, se Ersténél, se a Cetelemnél se az Oney banknál nem jelentkezett ilyen “extra” hitel, és ahogy az ügyintézők telefonban jelezték, hát miért is keletkezett volna, hiszen  nyilatkoztam, hogy nem kívánok élni a hiteltörlesztési moratóriummal.  Nocsak, nocsak, hát BB nagy testvér ezek szerint bár mindenkire hivatkozik, de valójában egyedi gyakorlatként járt el ? Pedig a Budapest Bank mamája, maga a nagy tisztelű állam, aki a rendelkezést hozta, hogy aki akar élhet, aki meg nem akar, az meg nem az álatala áldásosnak nevezett moratórium lehetőségével.

És épp ma jelent meg egy cikk az indexen

Most kiderül, mennyibe került a moratórium a hiteleseknek 

címmel, és mit olvasok a cikk végén ?….

Változatok a moratóriumba való bekerülésre

  • A moratórium első szakaszában minden jogosult hitelügylet automatikusan moratóriumba került, a moratórium anélkül járt minden hiteladósnak, hogy ezt kérnie kellett.
  • Viszont ha márciustól decemberig valaki nem akart élni a lehetőséggel, és szerette volna továbbra is változatlanul fizetni a hitelét, ezt ilyenkor külön jeleznie kellett a bankja felé.
  • Az év elejétől a moratórium második szakasza változatlanul folytatódik mindazoknak, akik eddig is éltek vele.
  • Aki a Moratórium 1 végén fizetett, viszont a moratórium második szakaszában már nem szeretne, annak jelentkeznie kell a banknál, hogy élni kíván a törlesztési haladék lehetőségével.
  • Ettől függetlenül ugyanúgy érvényes a szabály, hogy aki továbbra is szeretné fizetni a hitelét, az fizetheti.

Tehát állam bácsi szerint is nyilatkozhattam anno, hogy nem kérem, és akkor a bank nem kárhatott volna el így. Kedves BB bank szerintem beszélni kellene anyukáddal, mert láthatóan a kedves szülőd másként látja a történetet.

A történet csattanója vagy nevezzük inkább esetleg bekövetkező újabb fekete levesnek, hogy a fiók vezető jelezte, a Moratórium 2-vel is ez a helyzet, ha kérem, ha nem megkapom, ergo utána ismét kapok majd szeretet csomagot tőlük. Na most idézhettem volna neki pl. az Index cikkét, hogy a moratórium 2 már nem mindenkinek jár, csak az arra bizonyos szempontból rászorulóknak, amely körbe én biztos nem tartozom bele, de belefáradtam abba, hogy sokadjára is meghallgassam, hogy maximálisan megérti a problémámat, de…. szóval inkább erről már nem egyeztettem vele.

Csak jelzem – még mielőtt valamiylen csavaros eszű majd visszaír, hogy nem tűnt fel nekem, hogy az addig fizetett törlesztő részleteket nem kellett fizetnem, nos végig ott voltak a törlesztő részletek, és azokat fizettem is. Ez az extra befizetni való, a hitelek kamatjából (0% THM-nél természetesen az nincs, de hitelkártyás vásárlásnál van), számlavezetési díjból, bankártya éves díjból és egyéb banki kiterhelem rád típusú tételekből jöttek össze, ezért nem tűnt fel, hogy nem vették figyelembe a hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó nyilatkozatomat.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest