2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Kérdések a parkolási díjakról, övezetekről, kedvezményekről a mai fogadóórán Hintsch György számára a Lokálpatriótától

5 min read

Izgalmas, nagyon sokakat érintő kérdéseket tettem fel a Lokálpatrióta nevében a mai (16-i) 12.00 órakor kezdődő fogadóórán Hintsch György önkormányzati képviselő részére.

Természetesen amennyiben ezekre választ kapok, azonnal azaz még ma meg fogom jelentetni. (ez már meg is történt , legalul megtekinthető a teljes online fogadóóra felvételről)

És akkor a feltett kérdéseimre is beszúrom az alpogárnester úr válaszait…
 
1. A 2021-es végleges önkormányzati költségvetésben a parkolásból származó bevételnél 1 milliárd forint szerepel. Ez a 2020-as költségvetésben 750 millió Ft volt. Miből tervezi az Önkormányzat  ezt a többlet bevételt, ha egyenlőre még azt sem lehet tudni, hogy mikor ér véget a kötelező ingyenes parkolási rend ? Parkolási díjak emelése a díjnövekmény alapja, az itt lakók kedvezményes parkolási kártya díjának az emelése, a 4 kedvezményzett gépjármű számnak csökkentése, esetleg még idén bevezetedő új parkolási zónák árbevétele ? Mennyire befolyásolhatja ezt a 25%-os bevétel többletet, hogy mikor szűnik meg az ingyenes parkolás.

H.GY: A bevétek többletet az új parkolási zónák beindítására alapozva tervezte az Önkormányzat, viszont jelenleg bizonytalan továbbra is, hogy meddig tart az ingyenes parkolás kormány rendelet alapján, A költségvetés tervezésekor még úgy számolt az Önkormányzat, hogy márciustól meg fog szűnni az ingyenes parkolás, erre jelenleg kicsi az esély, valószínűbb az április vagy május, így a betervezett parkolási díj nagysága is bizonytalan.

2. Eldőlt-e, hogy a parkolási díjak ismételt bevezetését követően mikor lép életbe az új parkolási kedvezmény rendszer, és mennyi lesz a kedvezményes éves parkolási díj az itt lakóknak az első autóra, a második autóra, esetleg további autókra ? A kártyával az egész kerületben parkolhat, vagy a bejelentett állandó lakhelyének közvetlen környékén, ha a második ez mekkora sugarú kört jelent.

H.GY: A jelenlegi kormány rendeletből adódóan valószínűleg idén nem fog tudni életbe lépni, hiszen márciusban lejárnak a tavalyi parkolási kártyák, viszont addigra nem várható az ingyenes parkolás megszűntetése. Ami biztos, hogy amint lehetőségünk lesz rá meg fog változni a parkolási kedvezmény rendszere. Ez jelenti a kedvezmény felhasználási területét, tehát nem a teljes kerületre lesz érvényes, hanem a lakóhelyünk környezetében néhány utca térségére, ennek pontosítására később kerül majd sor. A másik amit terveztünk, hogy az éves kedvezményes parkoláési djon emelünk, ez terveink szerint az első autóra havi 1000 Ft, a másodikra havi 2000 Ft, további autókra pedig nem lesz kedvezmény. Ezt jelenleg a kormány rendelet felülírta, így idén ez nem tud bevezetésre kerülni, hogy jövőre ez iylen formában kerül-e bevezetésre, azzal meg kell várni a következő évet.

3. a 2021-es költségvetésben 30 millió FT van betervezve új parkolási övezetek kialakítására. Ez hány darab parkoló óra kiépítésére elegendő, és ez alapján idén várható-e új parkolási övezet megnyitása, és ha igen az hol lesz ?

H.GY: Ennél nagyobb összeg van betervezve, a 30 millió az azonnal elkölthető a többi zárolt. Az éves bevételek alakulás dönti el, hogy pontosan mennyi pénz áll majd rendelkezésre, ebből a Szentimre város parkolási övezet bővítése van betervezve illetve  a Gellért-hegy még nem fizető övezetes részei, majd harmadikként ha belefér, akkor az info park térsége. Ami idén nem tud megvalósulni, arra jövő évben kerül sor.

4. részben az első kérdésbe is belefoglaltam, de azért külön is kiemelem, Újbudán az ingyenes parkolás lezárását követően mennyi lesz a fizető övezetekben a parkolás óránkénti díja ?

H.GY: A főváros szerette volna pár %-al emelni a díjat egységesen, de a korményrendelet ezt is felülírta, így ha megszűnik az imgyenes parkolás, akkor az eddigi árak maradnak továbbra is.

5. 2021-es költségvetésben 58 millió FT szerepel parkfelújítás, játszótér felújítás címszó alatt. Mely parkok, játszóterek újulnak meg ebből idén ? Külön 135 milliós tétel a játszóterek tervezése, építése. Hol épülnek ebből új játszóterek a kerületben.

H.GY: Jelenleg zajlik az egyeztetés arról, hogy az azonnal elkölthető és később esetleg a jelenleg zárolt keretekből emly parkok, játszóterek legyenek felújízva. Heteken bekül várható pontos információ arról, hogy mely terüelteket fogja ez érinteni, de egyértelműen arra törekszik az Önkorméynzat, hogy a kerüelt minden területére jusson ezekből az összegekből.

6. Nem találtam a költségvetésben az utcai szemetesek és kutyapiszok tárolók cseréje, újak vétele pontot. Ha lesz ilyen idén, hány darab vásárlása, cseréje aktuális. 

H.GY: Idén nem tevezzük újak beszerzését a nagyon visszafogott költségvetési lehetőségeink miatt, de meglévők racionalizálásán dolgozunk.
 
Képtalálatok a következőre: parkolási kedvezmények
 
Várom minden a kerületünkben lakó illetve dolgozó nevében is a válaszokat. A parkolási díjak és a kedvezmény rendszer átalakítása már jó ideje téma, és a sok bizonytalanság csak növeli a feszültséget, ezért jó lenne a fenti kérdésekre mielőbb pontos és végleges válaszokat kapnunk.
 

Pár perccel az online fogadóóra vége után máris itt van a teljes rögzített felvétel, ha valaki lemaradt volna a kérdésekről és a válaszokról…

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest