2022.08.12.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ismét győzőtt az ingatlan lobbi, az ÉVOSZ megfúrta a január 1-től bevezetett nagyobb számú kötelező parkoló építését

8 min read

Kérészéletű volt a parkolóhelyek építésére vonatkozó kormányrendelet, amely az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) egyik pontjában kimondja, „hogyha egy építési telken négy vagy több lakás vagy üdülő önálló rendeltetési egységet helyeznek el, önálló rendeltetési egységenként 1,5 személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani”.

Vagyis új építésű lakások esetében négy lakás felett másfél parkolót kell biztosítani lakásonként a korábbi egy helyett. Ez a rendelet 2021 januárjától van érvényben.

Igaz, már nem sokáig, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslatára ugyanis márciustól visszaáll a régi formula, tehát lakásonként továbbra is egy gépkocsitárolót kell kialakítani.

Rendkívül ritka, hogy jogalkotó ilyen rövid idő alatt visszatérjen az eredeti szabályhoz, rendelethez.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke beszédet mond az ÉVOSZ építőipari konferenciáján az egri Eszterházy Károly Egyetemen dísztermében 2017. október 6-ánKoji László, az ÉVOSZ elnöke azzal indokolta az általuk kiharcolt döntést, hogy így más szempontból hasznos alapterületet vennének et a lakóparkokban (edzőterem, rektár, stb), illetve, hogy ezzel drágulnának a lakások árai. 

Szerkesztői hozzáfűzés: Akkor most lefordítom magyarra Koji úr magyarázatát:  Az 1-ről 1,5-re emelt előírt parkoló miatt az adott területre beköltözőktől kellett volna több pénzt kérni, ami esetleg csökkenthette volna a forgalmat, az meg különösebben nem érdekli az ÉVOSZ-t, hogy is mi a helyzet a kerületben élőkkel.  Az ÉVOSZ-nak és az ingatlanfejlesztőnek természetesen egy másodpercig nem fáj, hogy a lakóparkok lakói nem lakásonként egy autóval érkeznek jellemzően, így az autok egy része az utcán kénytelen parkolni és ezzel tovább növeli a prkolási káoszt, illetve vesz el helyeket az adott területen már régóta ott élőktől. Természetesen a parkolási káoszt az Önkormányzat igyekszik olyan módon javítani, hogy növeli a parkoló övezetek számát, illetve emeli a kedvezményes parkolási kártyák éves díját, de mivel az új lakóparkokba költözők is jogosultak lesznek erre, így pont semmit nem javul a helyzet, sőt… még rosszabbodhat is, hiszen egyre többet látni, hallani, hogy az élelemes lakóparki beköltőzök kiadják jó pénzért a parkolójukat, és a saját kocsival kiparkolnak az utcára, mondanom sem kell kedvezményes parkolási kártyával. Sajnos és egyben “természetesen” a bevezetésre váró parkolási rendelet (ami a kötelező ingyenes parkolás miatt, most parkolópályára került 🙂 ) nem tartalmaz olyan kitételt ismereteim szerint, hogy akik olyan lakóingatlanben laknak, ami rendelekzik saját parkolóval (mint a lakóparkok), azok ne kephassanak kedvezményes parkolási kártyát, így mág ezzel is az új beköltözők és az ingatlanfejlesztők malmára hajtjuk a vizet. Nem kell tehát az egyébként megtelt táblás Újbudára érkezőknek többet fizetniük a lakásokért az ingatlan lobbi által kierőszakolt,  három hónap alatt eltörölt új rendelet miatt. Autót is hozhatnak, akár többet is (fognak si), hiszen ahol meg van a fedezet 60-80 milliós lakásra (de nem ritka a 100 millió feletti lakóparkos otthon sem), ott biztos nem lesz akadály a család minden tagjának a külön gépjármű.

Koji László arró is beszélt,arról is beszélt, mennyivel lehettek volna drágábbak a lakások, ha érvényben marad a rendelet.

A budapesti árakat nézve, egy 70 négyzetméteres lakást – 800 ezer forint/négyzetméter átlagárral számolva – 56 millió forintért lehet megvenni. És ha minden 70 négyzetméterhez hozzáteszünk még 25-30 négyzetmétert, az jelentősen megdobja az árat, még akkor is, ha a garázs fél áron van. Tehát 400 ezer forint/négyzetméterrel számolva 10-12 millió forintot ér egy egész garázs, vagyis a plusz fél parkoló 5-6 millióval növelné meg az lakásárat alaphangon, függetlenül attól, hogy a vásárló szeretne-e garázst, vagy sem.

SZerk: Újbudán tehát a már jelenleg is 150 – 160.000 itt élő ember érdeke, hogy élhető maradhasson a kerület, hogy próbáljunk megoldást keresni a közlekedési és parkolási káoszra, sok egyéb káosz mellett, na az nem nyomott a latban semmit, szemben az új beköltözök lakásonként 5 millió FT-os esetleges áremelkedésével szemben. Megjegyzem lehetne vitát nytni erről az 5 milliós áremelkedésről is, hogy valóban annyi-e…

 

És íme egyújabb zseniális része Koji úr Indexnek adott nyilatkozatának:

Van még egy oka, miért jelentene nagy problémát, ha jelentősen megugranának a lakásárak. Bár még nincs pontos adat, a tavalyi 21-22 ezerrel szemben idén nagyjából 16 ezer lakás készülhet el országszerte.

Ennek az az oka, hogy a kivárások miatt harmincöt százalékkal kevesebb lakáskivitelezésre kaptunk megrendelést tavaly, mint egy évvel korábban

– mondta Koji László, hozzátéve, hogy ez részben az áfa körüli bizonytalanság, részben a hirtelen megemelkedő árak, valamint a vírushelyzet miatt alakult így.

Csakhogy a járvány idején kiemelt ágazattá vált az építőipar, ám a lakásépítés gyorsítását gátolja, ha emelkednek az árak.

Márpedig megfelelő árak mellett 2022-re ismét elérhetjük a 20-22 ezer lakást, öt éven belül pedig akár azt is, hogy 35-40 ezer új lakás épüljön, amelyet a kormány is ideálisnak tartana, de szakmailag is indokolt lenne

– mondta Koji László.

 

Szerk. Persze az nagyon nem mindegy hol akarják felépíteni azt a 35-40.000 lakást. Budapest és vonzáskörzetében már 3 millió ember él, a magyar lakosság 1/3-a. Gyanítom, a felépítendő lakások zömét továbbra is ide tervezik. Pontosan mit szeretne az ÉVOSZ, vagy a kormány vagy bárki, egy Budapest nevű mini államot, mellette pedig egy elnéptelenedett országot ? Nézzük csak meg Újbudát, mit műveltek ezzel a kerülettel a felelőtlen ingatlanfejlesztésekkel az elmúlt 20 évben. A kerület teljesen elvesztette az élhető jellegét, közlekedési szempontból már képtelen feldolgozni a jelenlegi úthálózat az irdatlan autó mennyiséget, az infrastruktúrális fejlesztések a kanyarban sincsenek az ingatlanok számának emelkedéséhez képest. (és ugye a parkolók is ebbe a körbe tartoznak)

A január elején hozott rendelet legalább azt a lehetőséget meghagyta az Önkormányzatoknál, hogy ettől a 1,5 kötelező parkolótól bizonyos feltételekkel és mértékkel eltekinthettek volna, azaz lett volna némi munició a kezükben a tárgyalásokhoz, amin az ingatlanfejlesztőktől infrastruktúrális fejlesztéseket lobbizhattak volna ki.  Az EVOSZ most ezt a lehetőséget is kivette a kezükből. Az építési engedélyek kiadását már tavaly elvették az önkrmányzatoktól, csak véleményezési joguk maradt, amiről tudjuk, hogy az egy nagy semmi. Ez így a teljes kiszolgátatottság az ingatlanos lobbival szemben, ami nem csak az Önkormányzatot szolgáltatja ki, hanem minket, itt élőket is.

Fontos lépés volt, hogy az áfát ismét öt százalékra csökkentették az épülő új lakások esetében, ahogy az is, hogy márciustól ismét elegendő egy parkolóhelyet kialakítani lakásonként. Ezeknek köszönhetően aligha lehet számítani a lakásárak emelkedésére, amivel az építőipar és a vásárlók is jól járnak. – folytatta Koji úr.

Szerk. Nagy kár, hogy arről egy szót sem beszélt, hogy kik nem járnak jól, és azok száma hogyan aránylik azokéhoz, akiknek most drágulna valamelyest a megvásárolandó lakásának az ára. Nem mellesleg az ÁFA különbözetet kinyeli be, mert hogy nem a lakásvásárló (mint ezt tapasztaltuk) az biztos.

Részben ugyanakkor érthető, miért érveltek többen is a másfél parkolóhely/lakás mellett, elvégre családonként már nem feltétlenül egy autót használnak, hanem inkább kettőt, ráadásul zsúfoltak a belvárosi területek, és így kevesebb autó állna az utcán.

Koji László szerint erre lehet megoldás a nyugat-európai minta, ahol az önkormányzatok és ingatlanfejlesztők megfizethető magas- és mélygarázsokat építenek. Hasonló már Magyarországon is van, csak nagyon drágák ezek a helyek, ezért nagyon kevesen használják.

SZerk: Na ez az utolsó  mondat volt, ami minden létező biztosítékot kivert nálam. Ha az ingatlanfejlesztőknek lett volna ilyen szándéka hazánkban, akkor miért nem tették, vagy majd most visszamenőlegesen megépítik saját költségre, amit eddig elfelejtettek ? És a pár hasonló, ami már működik, az mitől drága ? Akkor ha most épít bárki is, az mitől lesz olcsó ? És végül az Önkormányzatok, hát potosan melyik önkormányzat büdzséjében lelte meg Koji úr ehhez a szükséges fedezeteket, Talán  nem kell neki elmesélni mennyiből jön ki egy ilyen mély garázs. Gondolom az Etelénél lévő P+R parkoló sem merő feledékenységből nem lett mélygarázs, pedig az első perctől tudta mindneki, hogy az oda elhelyezhető autók száma csak csepp a tengerben. Nincs is egy darab parkoló sem benne, reggel 7 után.

Tehát nincs is ennél szebb,amikor az EVOSZ megérti a már kerületekben élők problémáját, majd egy olyan megoldást javasol, amit eddig sem tettek meg az ingatanfejlesztők. Hát erre mondaná az édesanyám, ha még élne, hogy azért van bőr a képén ennek az embernek…Hát igen, minket pusztán itt élőket mindig hülyének lehet nézni, és figyelmen kívül lehet hagyni az érveinket és az érdekeinket.

Az ingatlan lobbi ismét győzőtt és Újbúda (is) tovább veszít az élhető kerület címéből, igaz már nehéz megítélni létezik-e még ez a címe egyáltalán, az elmúlt minimum 20 év “szakszerűnek és az itt élők érdekében tett intézkedéseknek titulált’ önkormányzati, fővárosi ás állami tevékenykedésnek köszönhetően.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest