2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Játszóudvar, kerítés, mosdók és egy teljesen új bölcsőde Újbudán

5 min read

Az elmúlt évben Újbuda Önkormányzata – felmérve az igényeket, hiányosságokat – több helyszínen is segített a kerületben működő oktatási intézményeknek, óvodáknak, bölcsődéknek, hogy a gyermekek nevelése kényelmesebb, jobb, biztonságosabb környezetben történhessen. Ugyan az iskolák fenntartója már sok éve az állam, az épületek karbantartására nem ad pénzt a kerületnek, vagyis az ingatlan tulajdonosának. Az önkormányzat szűkös anyagi lehetőségei ellenére is fontosnak tartotta, hogy férőhelybővítésre, felújításokra keressen és fordítson forrásokat 2020-ban is

– Jelent meg az Ujbuda.hu oldalon .

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Montessori Tagiskolájának a Keveháza utcai Általános Iskolát határoló kerítését cserélték ki. A hátsó udvarhoz kapcsolódó, rossz állapotú drótfonatos kerítés helyére új, táblás rendszerű kerítés került egy 190 méter hosszú szakaszon, emellett kicserélték a gazdasági bejárat kapuját. A főbejárat felőli oldalon is történtek változások, a szükséges hibajavítások mellett a kerítéstáblákat is lefestették. Összesen bruttó 7,8 millió forintba került ez a felújítás.

A Kelenvölgyi Általános Iskolában a folyosókon három szinten jelentett gondot a szellőztetés a régi ablakok hibái miatt. Az iskolaépület folyosói részén lévő homlokzati ablakokat 2020 őszén cseréltette ki az önkormányzat: három, nagy méretű folyosói nyílászáró szerkezete újult meg teljesen, 2,3 millió forintból.

A Domokos Pál Péter Általános Iskola udvarrésze, a Sopron utcai általános iskola épülete mögötti aszfaltburkolat az idők során rossz állapotúvá, töredezetté, balesetveszélyessé vált. (Itt található az iskola gazdasági bejárata is.) A beruházás során lecserélték a burkolatot a teljes alépítménnyel együtt, aszfalt helyett teherviselő térkővel fedték le a területet. A 12,7 millió forintba kerülő korszerűsítésnek köszönhetően javult az udvar vízelvezetése is, a régi közműaknákat javították, fedlapjaikat egy szintre hozták az udvar megújult burkolatával.

Az Újbudai Bocskai István Általános Iskolában a fiú-öltöző ajtólapjainak pótlását végezték el 2020 őszén Újbuda Önkormányzata megbízásából, 145 ezer forint értékben.

A Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola főépületének mosdói már nagyon rossz állapotban voltak, az iskola vezetői évek óta hiába kérték a fenntartó Dél-budai Tankerületet, hogy segítsen a renoválásban. Az intézmény vezetése, a gyermekek szülei az önkormányzathoz fordultak segítségért. Elsőként a déli szárnyban valósult meg mindhárom szinten a fiú-, illetve lánymosdók teljes felújítása. A déli blokkokban nemcsak a WC-ket, mosdókat cserélték ki, hanem a helyiségek gépészeti rendszerét is, és az elektromos hálózat is megújult. Újbuda 31,4 millió forintot fordított tavaly az intézmény déli szárnyában lévő vizes helyiségek rendbehozatalára. Az iskola reméli, hogy a közeljövőben az északi szárny elöregedett mosdói is sorra kerülnek.

Az Újbudai Nyitnikék Óvoda játszóudvarának felújítása a második és harmadik ütemmel folytatódott. 2020 őszén a rossz állapotú, szegényes udvar helyett új, biztonságos játszóhely létesült kis sportpályával. Figyeltek arra is, hogy több korosztály számára helyezzenek el megfelelő játszóeszközöket, biztonságos hintákat, mászókákat, melyekhez az előírás szerinti ütéscsillapító gumiburkolat is elkészült. Az udvar részben elkülönülő egységeit kismotorpályával kötötték össze.

Összesen 1090 négyzetméternyi területet korszerűsítettek, a játszóudvar 16 új elemmel gazdagodott, és két régi, az előírásoknak megfelelő, biztonságos játszóeszközt is visszatelepítettek. A 64,4 millió forintos beruházás során ivókút és párakapu is került a lágymányosi óvodába.

Új bölcsőde létesülhetett a Ménesi u. 41. alatti társasházban, ahol egy teljesen önálló, nyolc gyermek elhelyezésére alkalmas intézményt alakított ki az önkormányzat 55 millió forintból. A Mini Bölcsőde 2021 januárjában kezdte meg működését. A csoportszoba mellett öltözőt, mosdót, tálaló konyhát és személyzeti helyiséget is létesítettek. Újbuda nemcsak az új, különálló bölcsődét hozta itt létre, de az udvar kialakításához is segítséget nyújtott. Közel 100 négyzetméteres öntöttgumi burkolatú játszóudvar, homokozó és fektető terasz szolgálja az idejáró gyermekek kényelmét, biztonságát.

Szerkesztő: Azt gondolom mindenki örül az ilyen típusú fejlesztéseknek, felújításoknak, és ezért köszönet illeti azt, azokat, akik ezt lehetővé tették. Ennek ellenére nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy az az elmúlt 30 év kerületi ingatlanfejlesztései során, az építási engedélyt kiadók és az aktuális önkományzatok (akik sok esetben az építési engedély kiadói is voltak) nem éltek, vagy nem a lehetséges mértékben éltek azzal a teljesen életszerű és érthető lehetőséggel, hogy az építési engedélyek kiadását megfelelő kerületi infrastruktúrális fejlesztések elvégzéséhez kössék . Ez tulajdonképpen egyfajta öngól volt, hiszen meglévő külső források bevonásának lehetőségét vesztettük el, ki tudja miért…

És a legnagyobb baj, hogy ami ebben a tekitnetében történt az elmúlt 30 évben, azt már nem fogjuk tudni utólag megteremteni, azaz akár saját forrásból, akár most néhány esetben megtörtént ingatfejlesztőkkel történt tárgyalás és egyezkedés eredményeként sikerült 3 ingatlanfejlesztőnél illetve projektnél ennek vonatkozásában némi eredményt elérni, azt is el kell ismerni, hogy már csak futunk a szekér után, amit anno sokan, sokszor és megmagyarázhatatlan okból engedtek elfutni előlünk.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest