2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az ingatlanfejlesztők feneketlen étvágyát segítené a kormány az utolsó önkormányzati jogkör elvételével

2 min read

A bevételektől való megfosztás (például a gépjárműadó eddig önkormányzatokat megillető részének elvétele vagy az iparűzési adó lefelezése, a parkolási bevételek lenullázása az ingyenes parkolással) után tovább szoríthat a présen a kormány. Újabb jogkört vonna el az önkormányzatoktól a kabinet, mégpedig a fővárosi és a megyei önkormányzatok kezéből venné el a településszerkezeti terv készítésének jogát, illetve elvonná a többi településrendezési eszközt is – tudta meg a Népszava. A lap a még formálódó elképzelésekről annyit ír, hogy elképzelhető az is, hogy korlátozzák a kerületi, illetve települési önkormányzatok építési szabályzat alkotási jogkörét is.

“Holott az önkormányzatoknak az építési hatósági jogkörök tavaly márciusi elvétele óta ez az egyetlen eszközük a beruházói vágyak mederben tartására.”

Budapesten most kétszintű a rendszer, a főváros határozza meg azt, hogy hol építhető lakóház, gyár, más intézmény, és hol lehet park, a kerületek pedig ennek megfelelően szabják meg a saját építési szabályzatukat.

Ha ezt elveszik az önkormányzatoktól, a fővárostól is, akkor az önkormányzatoknak gyakorlatilag semmi beleszólásuk nem lesz abba, hogy mi épül a területükön. Ezzel rendszerszintre emelkedhetne a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásoknál jól ismert mindenféle gát nélküli ingatlanfejlesztési gyakorlatát – mutat rá a kormányzati elképzelés következményére a lap.

„A települési önkormányzatokat pedig megfosztanák attól az alkupozíciótól, hogy a fejlesztői szándékokért cserébe utat, közműfejlesztést, netén óvodát, parkot kérjenek.”

Ha ez bekövetkezik tööbet esélyünk sem lesz kerüelti lokálpatriótakáénr befolyásolni az életterünk jövőjét, mert még ha partner is lenne ebben az önkormányzat, eszközök hiányában, csak velünk együtt letérdelni marad lehetőségük.

Az ingatlanfejlesztői lobbi úgy tűnik mindenhová elér, és minden akadályt kisöpör maga elöl…. Erre mondják, hogy nem tudni ez egy kezdet vége, vagy a vég kezdete.

Eladói illeték bevezetésével mentené a helyzetet az ingatlanfejlesztői lobbi - Ingatlanhírek

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest