2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ma tárgyal az Unió az oltóanyag beszerzés gyorsításáról és a vakcinaútlevélről

7 min read

Valamennyi uniós polgár hétköznapjait érintő kérdések kerülnek terítékre az Európai Tanács ma kezdődő csúcstalálkozóján. Szó lesz a sok feszültséget okozó vakcinabeszerzésekről, de a vakcinaútlevél is napirendre kerül. Mindkét témában megosztottak a tagállamok.

Parázs hangulatú csúcstalálkozóra készülnek az Európai Unió tagállamainak vezetői. Csütörtökön kezdődik az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács két napos találkozójára, márpedig napjaink legérzékenyebb témája kerül terítékre: 

AZ OLTÓANYAGOK UNIÓS BESZERZÉSÉN ÉS A VAKCINAÚTLEVÉLEN LESZ A HANGSÚLY.

Mindkét témát illetően megosztottak a tagállamok. Az uniós vakcinabeszerzés az európai gyógyszergyártó vállalatokkal megkötött szerződések teljesítése több esetben problémákba ütközött. Az ügy háttere, hogy az Európai Bizottság már tavaly szerződést kötött hat gyógyszergyártó vállalattal a gyógykészítmények előállításának felgyorsítsa érdekében, illetve, hogy a piaci ár alatt biztosítsa beszerzésüket a testület. Bár a vakcina időben elkészült, az AstraZeneca nem teljesítette a szerződésben rá szabott kötelezettségét, vagyis az oltóanyagok nem érkeztek meg az eltervezett ütemben. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője szerint, az Európai Bizottság rosszul mérte fel a vakcinagyártói kapacitást, ami hozzájárult a késlekedéshez. Geopolitikai színezetet adott a történetnek, hogy a magyar kormány erre hivatkozva indokolta az orosz és kínai vakcinák beszerzését.

A korábbi, heves kritikák után azonban mintha a magyar fél visszafogottabban viszonyulna a Bizottság ballépéseihez. Legalábbis erre utal az, hogy a csütörtöki csúcs előtt, kedden öt uniós tagállam közös levélben fordult Charles Michel Tanács elnökhöz, ebben a vakcinagyártói kapacitással kapcsolatban fogalmazták meg aggályaikat.

Európa hozzáférése a kellő mennyiségű, időben leszállított vakcinákhoz továbbra is megoldatlan probléma. Levelünkkel sürgetjük a gyártói kapacitások integrálását és stratégiai összehangolását, a megfelelő mennyiségű vakcina előállítása érdekében – fogalmaz az öt tagállam által jegyzett levél. A Euronews cikke szerint a levelet Litvánia, Lengyelország, Dánia, Belgium és Spanyolország vezetői írták alá, vagyis Magyarország ezen a csatornán nem fejezte ki az ezzel egybevágó, a nyilvánosság előtt hangsúlyozott kritikáit

Az uniós vakcinastratégia újragondolása azért is sürgető, mert az eredeti tervek szerint nyár végére 70 százalékos átoltottságot tűzött ki célul az unió. Márciusra egyébként várhatóan felgyorsul a lakosság beoltása, ami a közösség másik nagy töréspontjához vezet el:

A HAMAROSAN INDULÓ NYITÁS SORÁN, KAPJANAK-E ELŐJOGOKAT A BEOLTOTT POLGÁROK?

Ezt az úgynevezett vakcinaútlevelekkel adminisztrálná az unió. Vagyis azok, akik már megkapták a vakcinát egy hivatalos dokumentummal mozoghatnának szabadabban a tagállamok között. A turizmusra nagy mértékben támaszkodó tagállamok, például Görögország támogatja az ötletet. Harry Theocharis, turizmusért felelős miniszter a Financial Times brit napilapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy a nyári szezonig megoldást kell találni a problémára.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos reakciókat elnézve pár ország meglehetősen szűklátókörűen gondolkodik. Sokkal többet kell tennünk ahhoz most, hogy felkészüljünk a következő időszakra

– fogalmazott Theocharis, hozzátéve, hogy az európai gazdaság újraindítása a turizmus élénkítése nélkül nehezen elképzelhető. Az unión belül uralkodó tehetetlenségre utal, hogy Görögország Izraellel már megállapodott a kérdést illetően. Az oltottságot igazoló izraeli turisták ugyanis már beléphetnek Görögországba. 

Az EU Observer brüsszeli lap szerint azonban mások mellett az EU két vezető gazdasága, Franciaország és Németország is ellenzi az ötletet, ezért a mostani csúcson nem várható döntés. A vakcinaútlevéllel szemben több aggály is felmerül. Mindenekelőtt, hogy az oltottság egyes vélemények szerint nem zárja ki a továbbfertőzés lehetőségét. Erről a héten Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke is beszélt, aki elmondta: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelenleg is vizsgálja az oltás hatékonyságát, amihez a tagállamoknak biztosítaniuk kell a szükséges információt. Šefčovič hozzátette, az uniós polgárokat megillető, szabad mozgás jogának feltétele továbbra is a negatív teszteredmény és a karanténkötelezettség kell maradjon. 

Szerk: – A töketlenkedés tehát láthatóan folytatódik az Union belüli tagállamok eltérő véleménye miatt, és ezzel akár az idei nyaralások is veszélybe kerülnek, ami végleg maga alá temetheti ezen ágazat a szereplőinek egy jelentős részét. Az a német és francia álláspont, miszerint úgy nyissunk, hogy közben fenn kell tartani a karantén kötelezettséget, és negatív teszteredmények kellenek nem kis pénzért, közben pedig a beoltottak sem élvezhetnék az Union belüli kötetlen utazás lehetőségét, ez nagyjából a szűznek maradni, de közben élvezni a szxualitás előnyeit. Nesze semmi, fogd meg jól politikia, ahol láthatóan képtelen az Unió két vezető állama egyértelműen állástfoglalni a korlátozó intézkedések szigorú és még jó ideig történő fenntartása és a gazdaság szempontjából is elengedhetetlen újra nyitás között. És közben még az oltakozás sem abban az ütemben halad, ahogy azt tervezték, illetve ildomos lenne a nyájimnunitás érdekében. Részben az eddigi erőtlen felépések miatt azokkal a gyártókkal szemben, akik nem teljesítik azt, amit szerződési kötelezettségük előír, részben a lakosság ellenállása is még jelentős nem kevés tagállamban az oltásokkal szemben. Közben pedig az ott élők egyre nagyobb méretű és attrocitásokkal teli “szabadság” mozgalmakat, tüntetéseket, tiltakozásokat tartanak, ami akár megkérdőjelezheti az adott országok politikai vezetésének legitimitását, legalábbis a többségi felhatalmazás szempontjából. 

Németország és Franciaország jelenlegi álláspontja azt mutataja, hogy a vezetőik pontosan tudják, ismerik annak a veszélyét, hogy a járvány a lazításokkal, korai nyitással ismét berobbanhat, de politikai érdekeik miatt nem mernek ennek megfelelő döntéseklet hozni, miközben azzal is tisztában vannak, hogy a nyitás hiányában a gazdaság folyamatos és nagymértékű támogatásra szorul az adófizetők pénzéből, amiről viszont szintén politikai érdekeik miatt igyekeznek elterelni a figyelmet. A politikusok ott sem különbek, mint bármely más országban, beleértve kis hazánkat is, minden egyes lépésüket, döntésüket a saját túlélésük és az őket létrehozó és támogató gazdasági oligarchiák elvárási motiválják, Az Oligarchiák csak azért nem támadják élesem az újra nyitás halogatását, mert az adófizetők pénzéből történő nem kis mértékű kompenzálás még elviselhető, sőt olykor előnyös a számukra. Az Unio vezetése is páva táncot jár ebben a kérdésben saját hatalmuk megőrzése érdekében. Jelenleg nem beszélhetünk jó megoldásokról, csak kevésbé rosszakról, és az a politikai felelősség hiányzik tőlünk nyugatra is, hogy őszintén tudjanak beszélni a helyzetről, közben pedig ha így haladunk Europa vagy a járványba fog belerokkanni, vagy azokba a heves tiltakozásokba, ami akár tűzbe boríthatja a kontinenst.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest