2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az ellenzék megállapodott, idén augusztusban indul az előválasztás

5 min read

Megállapodtak az ellenzéki pártok vezetői a 2022-es országgyűlési választásokon induló jelöltjeik kiválasztására szolgáló előválasztásról.

Anno Gyurcsány Ferenc hirdetett irányt az ellenzéknek még 2019-ben

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke nem hagyta leülepedni a 2019-es évet és az önkormányzati választások ellenzéki sikereit, ezért már január 2-án azzal indította az új évet, hogy Facebook-oldalán azt írta, az ellenzéki pártoknak 2021 őszére minden tekintetben készen kell állniuk egy közös választási szövetségre.

“Egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt. Így lehet győzni.”

Azóta az egyik Miniszterelnök aspiráns Marki-Zay egyre erősebben hangoztatja, hogy nem Gyurcsány Ferenc az ellenzéki összefogás vezére, és szerinte az is a kormány malmára hajtaná a vizet, ha Dobrev Klára nyerné a miniszterelnök személyéről szóló előválasztást. (Szerk. Mondjuk jelenleg a legnagyobbDobrev Klára elutasítottsága, és népszerűség tekintetében si többen is meglőzik, így erre reális esély egyenlőre nincs a győzelmére)

“Most újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés. A kormány- és korszakváltásra készülő hat ellenzéki párt elnöke februári tanácskozásán hitet tett amellett, hogy a tárgyalóasztal helyett a választók kezébe adják a döntést: kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben”

– áll a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményében.

Mint írják, mind a 106 egyéni választókörzetben lesz előválasztás, amelyen pártok jelöltjei és civilek is elindulhatnak. Ebben az esetben a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak majd csatlakozni.

Az előválasztás többhetes folyamata augusztus közepétől indul. Az egyéni képviselőjelöltekre egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyére két fordulóban lehet szavazni. Azok adhatják majd le szavazataikat az előválasztáson, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az indulóknak képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlást kell összegyűjteniük. Az előválasztást a szervező hat párt által felállított Országos Előválasztási Bizottság bonyolítja majd le.

“Az alapok megszülettek, Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor. A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot”

– húzták alá az ellenzéki pártok. Hozzátették: a közös ellenzéki programtervet a pártelnökök májusban társadalmi vitára bocsátják.

SZerkesztői gondolatok: Azt gondolomaz ellenzéki összefogás alapjában jó gondolat, növeli a versenyt, változtatásokra ösztökéli a kormányt akár már addig is, de az nem kérdés, higy a 2022-es választásig nagyon el fog durvulni a kampány mindkéát oldalon, és várhatóan egyre álésebben ki fog rajzolódni az ellenzék soraiban is az a rengeteg ellentét, ami alapjaiban megvolt, csak ezt igyekeznek kordában tartani, illetve a nyilvánosságot kikerülni. Ettől függetléenül ninc soylan hét, hogy különböző ellenzéki pártok kisebb-nagyobb településeken ne esnének egymásnak látszatilag helyi problémák miatt, de valójában erőfitogtatás és a másik méregetés (meddig mehetünk el) zajlik már jelenleg is. Az összefogás életrehívója, Gyurcsány Ferenc és most már felesége is pont a legmegosztobb személyiség az ellenzéken belül. 

Hát hajrá Mindnekinek, küzdjetek és végre tegyetek valamit a választópolgáraitokért mindkét oldalon, és figyeljetek, vigyázzatok, mert ezek a fránya választópolgárok már komoly változásokon mentek át. Már nem annyira naivak, már nem hisznek el olyan könnyen minden féle ígéretet, és egyre erőteljesebben, vehemensebben követelik meg az igéretek betartását. Kedves politikusok ideje észrevenni, hogy most már a tűzzel játszotok, az embereknek a végtelenségig elege van az igéreteitekből, a hazugságokból, a hatalom átvétel utáni igen gyors korrumpálódásból, a haveri közösségekből adófizetők pénzéből, az ostoba ideiológiákból és az egyre mélyülő szegénységből is. AZ utóbbi választások egyértelműen azt mutatják, hogy erősödik a (valódi) független civil mozgalom (sajnos a nem valódi, álcázott is)

Azt pedig erősen kiemelem, hogy minden politikai párt és politikus megértse:

Aki nem megy el szavazni, az ezzel nem az ellenfeletekről mondott ítéletett vagy épp azt segítette, hanem mindkét oldalról, az összes pártról. Tessék végre megérteni, hogy aki nem megy el, az arról nyilatkozik, hogy nem volt alkalmas jelölt a szavazó cédulán vagy máshonnan  nézva a rengeteg régi alkalmatlan és leszerepelt politikus neve mellé nem kívánuk x-et tenni, az újabb arcok meg egyszerűen nem voltak képesek megmutatni, higy miért szavazzunk rájuk. 

A hitelesség, a megbízhatóság egy politikusnál alap kellene, hogy legyen, de a hitelességet. a bizalmat nem lehet kiharcolni, csak kiérdemelni, megszolgálni (és a választások után is meg kell tudni felelni az esetlegesen kiérdemelt bizalomért cserében) Ennek jegyében kívánok sok sikert, felelőtlen ígéretek, nagyott mondások nélkül, tényekkel, adatokkal alátámasztott választási programokkal az ellenzéki összefogásnak, és külön minden pártnak, ideértve a kormánypártokat is. A sárdobálás és a licitálgatás ma már roppant kevés lesz, ahogy az ELÉG VOLT ordibálás és a SOROS riogatás is.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest