2021.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A politikusaink nagykoalició jelleggel szavazták meg, hogy a jövőben sem bűncselekmény, ha “trükköznek” a vagyonnyilatkozattal

5 min read

A Polgári Válasz mozgalmat alapító exjobbikos Bencsik János független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az Országgyűlés Igazságügyi bizottságán nem ment át a vagyonnyilatkozatok kitöltésével kapcsolatos előterjesztése.

A független országgyűlési képviselő január 29-én törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a nagyértékű autók, luxuslakások, házak, nyaralók, ajándékok, gyűjtemények „kifelejtése” a vagyonnyilatkozatokból büntetőjogi következményekkel – 1-3 évig terjedő szabadságvesztéssel járjon.

A Bencsik János által javasolt módosítás célja az volt, hogy

VAGYONNYILATKOZATOT ÉRVÉNYESEN KIZÁRÓLAG KÖZOKIRATBA FOGLALTAN LEHESSEN TENNI.

Az előterjesztés indoklásában a képviselő azt írta:

 

“így a valótlanul kitöltött nyilatkozatok esetén közokirat-hamisítás bűntette valósulhatna meg, amely súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő, mint a hamis magánokirat felhasználásának vétsége.”

Friss Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az Igazságügyi bizottság keddi ülésén Gyüre Csaba jobbikos képviselőn, a bizottság alelnökén kívül senki sem támogatta az előterjesztését.

“Ennek az is lehet az oka, hogy az elmúlt években kormánypárti és baloldali ellenzéki politikusok egyaránt botrányos ügyekbe keveredtek. Az ülésen elmondtam, hogy az állam nem várhatja el a különböző, például adózással kapcsolatos jogszabályok betartását a polgároktól, ha ezeket magára nézve nem tekinti kötelezőnek. Teljesen abszurd és elfogadhatatlan, hogy miközben egy vállalkozónak tetemes bírságokkal kell szembenéznie, amennyiben a cégéről nem a valóságnak megfelelő adatokat közöl, a törvényhozók, akiknek példát kéne mutatniuk, semmilyen felelősséget nem viselnek ezért, és számon sem lehet kérni őket”

– fogalmazott Bencsik János.

Azt is hozzátette, hogy „példamutató és motiváló szándékkal” idén is nyilvánosságra hozta nemcsak a saját, de a felesége és gyermekei vagyonnyilatkozatát is. A független képviselő egyébként már a törvényi határidő előtt három nappal közzétette a vagyoni helyzetére vonatkozó beszámolót.

Mindeközben

„A korrupt maffiaállam lebontásának lépéseiről” – tett közzé programot a Momentum. Fekete-Győr András, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, az Új rendszerváltás programját leteszik az ellenzéki pártok elé, és tárgyalni fognak a benne szereplő intézkedések közös elfogadásáról.

Fekete-Győr szerint azért van szükség ilyen programra, hogy megmutassák, Magyarország soha többé nem lesz következmények nélküli ország. A Momentum programjának kidolgozói több tucat szakértővel, nevük elhallgatását kérő gazdasági nyomozókkal és ügyészekkel egyeztettek, és meggyőződtek arról, hogy Mészáros Lőrincet és a Fidesz többi oligarcháját jogállami eszközökkel kell és lehet elszámoltatni a kormányváltás után.

SZerkesztői gondolatok: Nagyra értékelem, hogy 30 év után végre valaki szeretné elszámoltatni a korrupt, csaló. hatalmukkal visszaélő politikusokat. de sajnos intőjel, hogy csak a jelenlegi kormány tagjait meri megnevezni ebben a tekintetben a Momentum elnöke, miközben mi magunk is számtalan példát tudunk mondani, arra, hogy kiket lehetne, kellene elszámoltatni az ezt megelőző kormányok és holdudvaruk tagjai közül. Persze nem ildomos olyanokat is megfenyegetni elszámolással, akik most épp a baráti kör tagjai, csak hát így megint eléggé egyoldalú ez az elszámoltatás, és azt erősíti bennünk, hogy Orwell könyve, az 1984 továbbra a jövőbelátás bibliája, és bizony Napoleonok minden “udvaron” történt váltás után kitermelődnek, és legfőbb elv mindig ugyanaz marad, vannak egyenlők és egyenlőbbek.

AKI AZ IGAZSÁGOT KERESI, AKI VALÓBAN A VÁLASZTÓPOLGÁROK ÉRDEKEIT AKARJA KÉPVISELNI, AKI VALÓBAN VISSZA AKARJA SZEREZNI NEKÜNK, AZT AMI A MIÉNK, AMIT TŐLÜNK LOPTAK EL AZ ÁLTALUNK MEGBÍZOTTAK, AZ NEM TEHET KOMPROMISSZUMOKAT EGYIK VAGY MÁSIK OLDAL IRÁNYÁBAN.

Erre erősít most rá igen csak Bencsik János mondhatni nagykoalició jelleggel elutasított előterjesztése, pedig a most üldözendőnek tartott korrupcio, lopás, stb alapja, mondhatni fejlődés szempontjából fitalkori énképe az bizony a vagyonnyilatkozattal történő bűvészkedés, jó magyar kifekezéssel az “okosban” játszás. Ezért talán joggal kérdezhetem mit várhatók és azoktól a politikusoktól, kormányon lévőktől, és őket fentiek miatt megbuktatni kívánoktól, ha ennyire egységesen elutasítják, hogy bűncselekmény legyen a vagyonnyilatkozattal történő trükközés. Na jó ne finomkodjuk a nem valós vagyonnyilatkozat beadhatósága. Bár a politikusok átvilágításának nem része ismereteim szerint, hogy amnéziás-e, így ebből adódóan elfelejt dolgokat beírni a vagyonnyilatkozatába, de azért az mégis csak feltűnő és intő jel, hogy ezek szerint a parlamenti képviselők zöme amnéziában szenved.

És persze mennyire vehetem komolyan a belengetett elszámolást, ha most pont azokkal kéz a kézben utasítjuk el a tulajdonképpen önmagunk átvilágítását segítő és egyben “tévedéseinket” büntető javaslatot, akiket épp megbüntetni szeretnénk olyan dolgok miatt, amiknek kinduló pontja az első “csínytevés”, azaz a vagyonnyilatkozattal történő trükközés volt. És ugyanezért mennyire bízhatók azokban, akik ha kormányt váltanak láthatóan szivesen trükköznének tovább a saját vagyonnyilatkozataikkal. Gondolom ha ilyen fel sem merül bennük, akkor nyugodt szívvel szavazták volna meg, hogy ez bizony bűncselekmény legyen.

Összességében már megint attól kell tartanom, hogy a választás előtti ígértek, igéretek maradnak majd, vagy legalábbis az oroszlánbőgésből a választások után már jó ha egércincogás marad. Számomra ez is azt mutatja, hogy politikai pártok helyett “valódi” civil mozgalmakat kellene támogatnunk, “valódi” független jelölteket. A párt politika rugalmas eszmeiségét ez a mostani kis szösszenet is jól muatatja. Sajnos ha pártokról van szó, akkor továbbra is igaz marad, hogy egyik kutya, másik eb.

 
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest