2021.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Civil kezdeményezés, ami követendő példa lehet Gazdagrét és környékén vagy akár egész Újbudán…

4 min read
KÖZTÉRI VIRÁGLÁDA. (házi készítésben)
Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri
 
Házilagos módszerrel elkészült a második beton virágládánk is. Tegnap a vízszigetelés, ma a földfeltöltés lesz a feladat.
 
Szívem szerint “mini közösségi kertet” csinálnék belőle, melybe petrezselymet, zellert, snidlinget stb. ültetnék, mely a környék háztartásainak vésztartaléka lehetne. A probléma csak annyi, hogy a mai világban nem vagyok biztos benne, hogy működő képes lenne….
 
Miért csináltuk!
 
  • Szebb, mint a “Demszky” oszlop, feladata, viszont ugyan az.
  • Védi a zöldterületet úgy, hogy maga is az.
  • Bár már az elsőt megpróbálták ellopni, a földfeltöltés után már 99%, hogy nem fog menni, lophatatlan.
  • Ilyenekkel lehetne szigetszerű, forgalomlassító parkolóhelyeket kialakítani. (“cikk-cakk” parkolók, felváltva, az út egyik, majd másik oldalán. Így a közlekedő kocsik, kerülésre, a szembe jövök miatti, félreállásra lennének kényszerítve.)
 
Hozzávalók:
  • OSB tábla
  • Drótháló 6-os
  • 2,5 talicska beton
  • Bitugél, vagy más vízszigetelő anyag
  • Kitartás 🙂

A lokálpatrióta szerkesztő-tulajdonosaként ezúton is köszönöm Bereczky Gábornak, aki egyben a Védegylet főtitkár-helyettese a kitartását, hogy a közösség érdekében időt, energiát és pénzt sem sajnál belefektetni abba, hogy a környezetünk szebb és élhetőbb lehessen. 

Azt kívánom, hogy a Covid vírus helyett Gábor lelkesedése és ötletei fertőzzenek meg minket, és még véletlenül se oltassa be magát ez ellen senki a közöny nevű szérummal.

Azért picit aggódom, hogy beleköt-e majd valaki, akár hatóság abba, hogy engedély nélkül kerül ki valami a közterületre, netán közterület foglalási díjat sem szégyelnének kiszabni, igen aggódom picit, mert egy beteg világban élünk, ahol a közösségi szemlélet helyett jelenleg az egyéni érdekek és a politikai identitásunk sajátos keveréke határozza meg, hogy miről milyen véleményt alkotunk. (sajnos jelenleg levegőt sem lehet úgy venni, hoyg annak ne tulajdonítson valaki politikai hátteret, pedig valójában a politikusaink nagy részénél kellene a levegőt szűkebbre venni) Ezért egyre nagyobb a feszültség, a frusztráltság, az elkeseredettség vagy épp a düh, olykor még a cselekdni akarás (bár olyan dolgokban is jelentkezne ez, mint Gábor kezdeményezése), pedig a feszültséget, a frusztráltságot le is lehetne vezetni mondjuk ilyen típusú építő jellegű munkával, vagy szemétszedéssel, vagy bármivel, ami szebbé élhetőbbé teszi a környezetünket. És hogy miért ? Mert itt élünk, mert naponta el kell mennünk olyan dolgok mellett, ami nekünk sem tetszik, még sem teszünk annak megszüntetése ellen. Nem csak politikai, ideológia, vallási, stb értelemben lehet karosszék forradalmat folytatni, de sajnos környezetvédelmi, ökológia, vagy szimplán csak lakókörnyezeti kérdésben is. Erre mondhatom nagyon sok évvel ezelőtti , akkroiban népszerű TV torna szereplőinek szavaival:

“Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel…” 

Egy másik cikkemben már írtam arról, hogy a klimakatasztróka kikiáltása az borzasztóan kevés, pont annyit ér, mint a színpadon megfelelő hangerővel, érzelmileg felspanolva tömegbe ordibált “Elég volt!” vagy “Nem engedjük” Szeretnénk már cselekvést is látni a klimavészhelyzet kapcsán kerületi (nem csak Újbuda, az összes), budapesti és országos szinten is… 

Ne csak akkor lássuk jelentőségét a klimakatasztrófának, akkor épp valamiylen választás zajlik, és akkor rendre minden pártnál a programkaik egyik nyitó vállalása, hogy mostantól aztán már nagyon Zöldek leszünk, és még a csapból is az Öko fog szólni. Aztán véget érnek a választások, a programokat szerte fújja a tavaszi szél, az a bizonyos csap meg hallgat mint a sír, hiába tekergetem. A gyerkeinkinek meg majd kimérva zacskóban adagolják majd a levegőt, no csak mert a szüleiknek, nagyszüleiknek nem sikerült túljutni a klimavészhelyzet kikiáltásán, pontosabban ennél a bátor cselekedetnél meg is rekedtek.

Klimaharcosok

Először bizonyították géntesztek, hogy nők is voltak a viking harcosok  között

és a harc eredménye, pontosabban annak, hogy csak kikiáltunk, ahelyett, hogy tennénk, harcolnánk…

Évente 6,5 millióan halnak meg a rossz minőségű levegő miatt | 24.hu

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest