2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

“Mindenki másként csinálja…” avagy úgy is be lehet zárni, hogy valójában nyitva vagyunk a 2 hetes leállás …

5 min read

Sok bolt úgy oldotta meg a bezárást a következő 2 hétre, hogy valójában nyitva maradt bizonyos szinten…

Üzlet zárva, de a személyes átvétel működik!

Kétféleképpen értelmezték a lezárásról szóló kormányrendelet szigorítását az online rendelés alapján is dolgozó boltláncok, áruházak. Vannak, akik szerint bár a jogszabály szerint be kellene zárniuk, az nem számít nyitva tartásnak, ha az áruház bejárata előtt adják ki az interneten megrendelt terméket a vevőnek. A másik csoport bezárta boltjait a vevők előtt és csak csomagküldő szolgálattal, vagy csomagautomata igénybevételével juttatják a célba az árut.

Tatabánya Áruház | DecathlonA Decathlon oldalán például ezt írták ki: “a csomagok átvétele az áruház bejáratánál, illetve saját parkolóval rendelkező áruházak esetében ‘Drive-in’ opcióval megoldható.” Tehát az árut kiadják, csak a boltba nem lehet belépni…

Az Alza a főodala tetején arról tájékoztat, hogy a vonatkozó kormányrendelet értelmében bemutatótermük csomagátadó pontként változatlan nyitvatartással üzemel.

 

Az Edigitalnál óvatosabbak: közlik, hogy március 8. és 22. között szaküzleteik zárva tartanak, csak a házhozszállítás vagy a csomagautomata működik.

Átvételi pontot nyit Debrecenben az IKEA - Cívishír.huAz IKEA – ahol a tavaly márciusi lezárások idején még a parkolóban lehetett átvenni a megrendelt bútort – teljesen bezárt. Mint közlik oldalukon: a Kattints és Vedd át szolgáltatás, az Áruátvételi pontok és a Csomagpontok nem vehetők igénybe az érvényben levő hatósági iránymutatások miatt. A kiszállítás működik, de akadozásra kell felkészülni.

A boltoknak a magyar e-kereskedők érdekképviseleti szervezete, az Ecommerce Hungary jogászai próbáltak jogi segítséget adni az értelmezésben. A szövetség a következő közleményt adta ki:

„A kormányrendelet szövege szerint a vásárlók a március 8-tól március 22-ig hatályban levő intézkedések fennmaradtáig is zavartalanul intézhetik kisebb-nagyobb bevásárlásaikat az interneten. Ez egyaránt vonatkozik a futárcégek igénybevételével és a személyes átvételi pontokon megtörténő kézbesítésekre is. Csányi Zoltán, az Ecommerce Hungary alelnöke kiemelte, hogy a megfelelő egészségügyi előírások betartásával megvalósuló személyes átvételek akár az átvételi pontokon, akár egyes, amúgy zárva levő üzletekben nem jelentenek számottevő járványügyi kockázatot.” (Szerk. OK, de egy veszélyforrás erősségének értelmezése vajon felülír egy kormány rendeletet ? )

Személyes átvételA szövetség szerint tehát rendben van a boltbejárati áruátadás. Nem egészen így gondolja a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet. Mint lapunk kérdésére levezették, abban nincs vita, hogy az üzlethelyiségbe csak az ott dolgozók mehetnek be.

A bezárt üzlet kapujában vagy közvetlen közelében való átvételnek viszont két formáját lehet megkülönböztetni: ha ez az üzlethez tartozó magánterületen történik vagy ha közterületen történik (a bolt utcára nyíló ajtajában).

A kereskedelmi törvény szerint az „üzlet: kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak”. Szintén ez a jogszabály határozza meg, hogy mi a közterületi értékesítés: „a közterületen, illetve közforgalom számára nyitva álló helyen végzett kiskereskedelmi tevékenység.”

Ezek alapján a TASz álláspontja az, hogy mivel az üzletnek zárva kell lennie, és az önálló rendeltetési egységet képező helyiség is az üzlet része, a bolt melletti, magánterületen lévő, az üzlet részét képező csomagpontnak-átvevőhelynek is zárva kell lennie, vagyis az átvétel idejére sem tartózkodhat ott vásárló. Ha pedig a bolt ajtaja közterületre nyílik, akkor ez már közterületi értékesítésnek minősül, és engedélyköteles. Az viszont a kormányrendeletből is világos, hogy a csomagküldő szolgáltatás (házhozszállítás) továbbra is folytatható.

A TASz szerint ezért szerencsés lenne, ha a kormány a lehető legvilágosabban fogalmazná meg az elvárásait a szabályok címzettjei felé, és ezeket széles körben kommunikálná. (SZerk: Gondolom a kormény és az operítív törzs mindenről kap azonnal jelentést, ennél kisebb jeéentőségű problémáról is, így aligha életszerű, hogy nem tudnak erről az “értelmezési” problémáról, még sem léptek eddig. Lehet a kecske és képoszta elv alapján pont az acél, hogy miközben látványosn tiltunk, közben rendre elfelejtjük bezárni a kiskapukat ? )

Külön érdekes része a szabályozásnak, hogy azokban a helyiségekben, amik nyitva lehetnek a kormányrendelet szerint, és átvételi pont is működik bennük (posták, benzinkutak, dohányboltok), hogyan kell működniük. Ha a rendeletet nézzük, akkor nincs megtiltva, hogy itt vegyük át a megrendelt árunkat, hiszen ide amúgy is be lehet menni egyéb céllal. Probléma akkor adódhat, ha a forgalom megsokszorozódik egy ilyen kisebb helyiségben és a feltorlódó vásárlók egymást veszélyeztetik egy lehetséges fertőzéssel.

Ukrajnában például  azok a szupermarketek, amik nyitva maradhattak, mondjuk az alapvető élelmiszerek miatt, nem árusíthatnak mást – az összes többi árut lekerítik. Így elkerülhető, hogy a – például a parfümboltokból – kiszorult forgalom átcsoportosuljon az vegyesboltokba. Azaz az ukrán járványlogika alapján a posták, benzinkutak, dohányboltok csomagátvételi pontjain sem lehetne itthon más típusú árut átvenni.

Szerk: Ez egy újabb kicsit logikátlan vagy át nem gondolt intézkedés, a kapkodás jelei a rendelet alkotók soraiban is érződik.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest