2022.06.29.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A Fövárosi önkormányzat több cége után, most a BKV esetében is Mészáros Lőrinc alkusz cégét tartja a legjobbnak biztosításai megkötésére ….

3 min read

Több fővárosi vállalathoz hasonlóan a BKV is a Hungarikum Alkusz nevű céget kéri fel tanácsadónak általános felelősségbiztosítási szerződése újrakötéséhez, amely Mészáros Lőrinc résztulajdona. A biztosítási szakmában úgy is szokták emlegetni a HUngarikum nevét, mint a gázszerelő és a pincér közös vállakozása a biztosítási bizniszben 🙂

A Népszava írt arról, hogy az év végén lejár a BKV három évre szóló vagyon- és felelősségbiztosítási szerződése az Uniqa Biztosítóval, és főváros közlekedési társasága jó előre nekilát új partnert keresni.

A jogszabály ugyan csak a vasúti felelősségbiztosítás meglétét írja elő – ez körülbelül a negyedébe kerülne a jelenlegi kiterjesztett védelemnek -, de a közlekedési vállalat  inkább kiterjesztett felelősség- és vagyonbiztosítást kötne. Ez ugyanis minden a tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő járműre és vagyontárgyra kiterjed, így bármilyen káresemény – baleset, vihar, stb. – esetén fizet a biztosító.

Az eljárás előzetesen becsült értéke csaknem 1,8 milliárd forint. A vagyonbiztosítás jelenlegi díja évi 174 millió forint, a teljes biztosítási díj pedig 2019-ben 458 millió forint, tavaly októberig 381 millió volt.

A BKV újra csomagban szerződne három évre (több biztosítást kötne egy szerződés keretében), egyéves hosszabbítási opcióval. Az új biztosítót tárgyalásos eljárás keretében választanák ki, amelyben a Hungarikum Alkusz lesz a segítségükre. A fővárosi cég – több más önkormányzati és állami vállalathoz hasonlatosan – évek óta a Hungarikumot kéri fel a közreműködésre.

A Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik tulajdonában lévő vállalat 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban segédkezett a kötelező felelősségbiztosítások megkötésében, míg 2018-ban az említett Uniqa-szerződést hozták tető alá.

Szerkesztői gondolatok: Azt értem, hogy 2018-ig miért a Hungarikum volt az alkusz, de hogy most, Karácsony Gergely főpolgármesteri kinevezése és ellenzéki túlsúlyban a fővárosi közgyűlésben hogy maradhat továbbra is a Hungarikum a biztosítási alkusz a főváros cégeinél, na ezt már kevésbé értem. Ha csak nem ez egy közvetlen elismerése annak, hogy az ellenzék szerint is az ország gázszerelője nem véletlenül lett hipp-hopp az ország leggazdagabb embere és bizony bármilyen szakmában és területen, Einstein képességeit is felül überelve mindenben maximálisan otthonosan mozog és mindig a legjobb feltételeket tudja biztosítani bárkinek. Vagy ez már a nagykoalíció egy előrejelzése most még talán picit háttér tevékenységként.

Persze jogos a felvetés, hogy mindig szakmai és ne politikai alapon vagy politikailag elkötelezett barátok szerint válasszuk ki a szolgáltatókat, de akkor meg az a kérdés, hogy tényleg a Hungarikum, ami szakmai alapon a legmegfelelőbb ? Nos vannak kétségeim, ha erről a biztosítási szakma legjobbjait kérdeznék meg.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest