2024.04.16.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A por, a szmog után itt a Covid újabb harcostársa, a pollen.

3 min read

A virágpor miatt rosszabb lehet a koronavírus-járvány

31 ország tapasztalatait elemezve kiderült, hogy a pollenek beleszólnak az immunrendszer reakciójába.

A magas pollenszint gyengíti az emberi immunreakciót, ezzel elősegíti a fertőző légzőszervi betegségek, mint az influenza vagy a SARS-Cov-2 terjedését, derül ki a Columbia Egyetem munkatársai által az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben publikált kutatásából.

31 ország 248 pollenmérő állomásának adatainak feldolgozása során kiderült, hogy ahol megugrott a levegőbe kerülő virágpor mennyisége, átlagosan 

NÉGY NAPPAL KÉSŐBB MEGNÖVEKEDETT A KORONAVÍRUSOS ESETEK SZÁMA.

A kimutatás szerint a fertőzések számának ingadozása 44 százalékban köthető a pollenhelyzethez.

Nem csak arról van szó, hogy a virágportól az allergiások még többet tüsszögnek, vagy hogy a vírus a virágporszemcséhez tapadva messzebbre jut. A pollen arra is hatással van, aki nem veszi észre.

“…Belélegezzük a pollent, az orrnyálkahártyánkra kerülnek, és itt csökkentik az olyan gének kifejeződését, amelyek fontosak a levegőben terjedő vírusok elleni védekezésben…”

– magyarázza az egyik szerző, Stefanie Gilles, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa.

Gilles kísérleti egerei a pollen hatására kevesebb interferont termeltek, és több vírus volt bennük, amikor megfertőződtek.

A kutatást vezető botanikus, Lewis Ziska évekkel ezelőtt publikált először a pollenek és a légúti fertőzések közötti potenciális összefüggésről. Ziska rámutatott, hogy pollenszezon az éghajlat változása miatt egyre hosszabb lesz. Ugyanakkor a kültéren is viselt maszkok jelentősen csökkenthetik a légzőrendszerbe jutó pollen mennyiségét.

Azért még nem dőlt el

Fontos megjegyezni, hogy a pollenszezon nem jelent egyet a világvégével, különösen, hogy más eredmények szerint nincs összefüggés a pollen és a járványok között. 

Martijn Hoogeveen, a holland Nyílt Egyetem kutatója rámutatott, hogy eredményei szerint a pollenszint növekedése az influenzaszezon végét jelenti. Egy chicagói tanulmány is hasonló eredményre jutott, és úgy következtetett, hogy a pollen és a vírusok versengenek az orrnyálkahártya felületéért.

Az eredmények különbségére az a magyarázat, hogy Hoogeveen kizárólag a holland adatokat vette alapul, és négy év számaiból indult ki. A Columbia csapata 31 országot vizsgált, de csak 2020 januárjától áprilisig. 

Jelentős tényező továbbá, hogy a vírusok a hideg, száraz levegőt kedvelik. A tavasz beköszöntével egyre kevésbé ideálisak a körülmények a megmaradásukhoz, különös tekintettel a fokozódó napsütésre és a növekedő ultraviola-sugárzás fertőtlenítő hatására.

Tehát vannak még kérdőjelek a pollen és a covid kapcsolatában, de az alogikus következtetés, hogy a covid virus önmaga nem képes mozogni, így keresi a gazdatesteteket az utazéshoz, ami a pollen esetében, akár ideális is lehet.

,
 
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest