2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Fontos lesz a védettségi igazolvány a nyitásnál, na már ha minden szolgáltatást szeretne valaki elérni…

4 min read

 beoltott emberek száma pénteken meghaladja a másfél milliót. Ehhez még hozzájönnek a fertőzésen átesettek is, a PCR-tesztek alapján félmillió embert tartanak nyilván. 1 260 704 ember kapta meg már a védettségi igazolványt. Orbán arra biztat mindenkit, aki úgy érzi, hogy átesett a fertőzésen, hogy menjen be egy laboratóriumba teszteltetni. Ha kimutatják, hogy túl van a fertőzésen, kap majd védettségi igazolványt.

Ez azért fontos, mert az újraindítás tervében lesz olyan időszak, amikor bizonyos szolgáltatásokat csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők tudnak igénybe venni.

Izraelben már most is csak a beoltottaknak járó „zöld útlevelekkel” lehet belépni a hotelekbe, bárokba, konditermekbe vagy éppen koncertekre, de az okmány miatt adatvédelmi és esélyegyenlőségi aggályok is felmerültek. Az izraeliek a második oltás után egy héttel kapják meg a zöld útlevelet.

Az Európai Bizottság szerdán terjesztette be a javaslatát az európai védettségi igazolványokról. Várhatóan nyártól adnák ki ezeket, az igazolásokon pedig rajta lenne, hogy az adott személyt beoltották-e, és ha igen, milyen vakcinával (a magyar igazolványokon a vakcina típusa nem szerepel). Egyedül az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat köteles elfogadni minden tagállam, azt pedig már a tagállamokra bíznák, hogy elfogadják-e a még nem engedélyezett kínai és az orosz oltóanyagokat. Görögország már előre bejelentette, hogy elfogadja a „keleti” vakcinákat is az országba való beutazáskor.

A világ többi részén egyelőre csak most dolgozzák ki az oltási igazolások rendszerét. Míg a nemzetközi légitársaságok egy úgynevezett Travel Passt tesztelnek, az IBM-nél a Digital Health Pass blokkláncalapú technológiáján dolgoznak – utóbbinak köszönhetően az adatvédelmi szempontoknak is meg tudna felelni a rendszer.

De dolgoznak egy papír alapú védettségi kártyán is az Egyesült Államokban, írja az MIT Technology Review. Az egyetemen futó PathCheck nevű projektben az oltási könyvhöz hasonló papír alapú igazolásra nyomtatnak egy QR-kódot, ami igazolná a tulajdonos védettségét. „Ha valaki buszra száll, vagy koncertre megy, akkor olyan megoldásra van szükség, amit a lehető legegyszerűbb használni, és biztosítja az adatok titkosságát is” – mondja Ramesh Raskar, a projekt vezetője.

Közben pedig:

soha nem látott csúcson az új fertőzöttek és a halottak száma…

Megdöntötte tegnapi drámai rekordjait is Magyarország a koronavírus-járványban: 11 132 új fertőzöttet találtak 24 óra leforgása alatt, ezzel a járvány kezdete óta összesen 560 971 főre nőtt a fertőzések száma. Elhunyt 227 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 068 főre emelkedett. 10 583 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1237-en vannak lélegeztetőgépen – közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati portál.

Soha nem volt még ilyen magas a pozitív tesztek száma, a 11 132 új eset egyúttal azt jelenti, hogy tegnap után második alkalommal lépte át a 10 ezer főt is az esetszám Magyarországon.

A halálesetekről hasonló mondható el, ezek sajnos szintén új csúcson vannak. Tegnapelőtt lépte át először a 200-at a halálesetek száma, a mai immár a harmadik ilyen nap. Szintén nagyon drámai, hogy a kórházban ápoltak száma egy hét alatt 1686-tal, a lélegeztetőn lévőké pedig 248-cal emelkedett. Előbbi 19%-os, utóbbi 25%-os emelkedést jelent az elmúlt hét napban. 

Csúcsközelben van az új tesztek száma: 40 476 tesztet végeztek el Magyarországon az elmúlt 24 órában. A napi adatok alapján 27,5 a heti statisztikák szerint 25,6 százalék a pozitív tesztek aránya.

Egy hét alatt 53 335 volt az új fertőzöttek száma, ebből 9953 esetet Budapesten, 8816-ot pedig Pest megyében találtak. A 100 ezer főre eső fertőzési számban viszont Somogy (913), Komárom-Esztergom (815) és Nógrád (808) megye vezet.

Eközben folyamatosan zajlik az oltás, 1 520 350 fő a beoltottak száma, ebből 465 643 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány március 22-től újabb egy héttel meghosszabbította a jelenlegi korlátozásokat. 

Ha már az oltási igazolvány hiánya miatt hátrányok nem sarkallnak valakit az oltakozásra, akkor legalább a fenti drámai módon emelkedó számok a járvány tekintetében jobb belátásra téríthetne mindnekit.

A számok alapján aligha várható, hogy húsvétre itt bármilyen korlátozás feloldásra kerüljön, vagy maximum valamilyen, csak húsvétra kiterjedő marketing jellegű részleges feloldás, de azt gondolom ennek igen komoly kockázatai lehetnek a jelenlegi helyzetben.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest