2022.01.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Már a német kormány is a Szputnyik V bevezetése mellett érvel

4 min read

A német egészségügyi miniszter szerint ha az EU nem lép, nemzeti szinten kell megoldani a Szputnyik V beszerzését

Nemzeti szinten kell gondoskodni az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséről, ha az Európai Unió nem lép – mondta a német egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Jens Spahn egészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy

A KORMÁNY TÁMOGATJA A SZPUTNYIK V EU-S ENGEDÉLYEZTETÉSÉT.

Így az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított eljárásban az oltóanyagokért felelős német szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését.

A miniszter kiemelte: kapcsolatban állnak az orosz partnerekkel, és támogatják azt a törekvésüket is, hogy gyártási kapacitást biztosítsanak a Szputnyik V-nek Németországban vagy máshol az EU-ban.

AZ IS ELKÉPZELHETŐ, HOGY HAMAROSAN MEGKÖTTETNEK AZ ELSŐ SZERZŐDÉSEK.

 Ehhez azonban tisztázni kell még, hogy mikor mekkora mennyiség állhat rendelkezésre a szérumból – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Jens Spahn hangsúlyozta: nagyon támogatja, hogy nemzeti szinten gondoskodjanak a Szputnyik V beszerzéséről, ha az EU nem mozdítja elő az ügyet.

Az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének (HSPH) docense hangsúlyozta, hogy az orosz vakcinát ugyanúgy kell kezelni, mint az összes többi oltóanyagot.

Támogatni kell a gyártókapacitás kiépítését és a szérum beszerzését is. Ugyanakkor a Szputnyik V-ről benyújtott dokumentációnak van egy „szépséghibája”, mégpedig az, hogy „valószínűtlenül alacsony” a mellékhatások előfordulási aránya. Ezt az ügyet európai kutatóknak is meg kell vizsgálniuk – mondta CDU-val és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt kormányzó szociáldemokraták politikusa.

Angela Merkel kancellár ugyancsak pénteken az oltási kampányról a tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferencia után berlini hivatalában tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy szükség van minden oltóanyagra, amelynek alkalmazásához hozzájárul az EMA, és az engedélyezett készítményeket be is kell vetni az oltási kampányban.

Mint mondta, nem utal arra semmi, hogy az EU nem rendelne egy EU-s forgalmazási engedéllyel rendelkező vakcinából, de ha mégis előállna ez a helyzet, Németországnak a közösségi szabályozásban a tagállamoknak biztosított lehetőséggel élve önállóan, 

NEMZETI HATÁSKÖRBEN KELLENE VÁSÁROLNI AZ OROSZ FEJLESZTÉSŰ SZÉRUMBÓL. (követik a magyar példát)

Angela Merkel kiemelte, hogy csak az oltási kampány végrehajtásával lehet véget vetni a koronavírus-járványnak, ezért kormányának az a jelszava, hogy „oltani, oltani, oltani”.

A folyamat gyorsításáért a hagyományos német alaposság mellett a szintén a németek fő tulajdonságai közé tartozó rugalmasságra is törekednek. Így húsvét után a tartományi kormányok által üzemeltetett oltási központok és a mobil oltócsoportok mellett az ország mintegy ötvenezer háziorvosi praxisa is bekapcsolódik a munkába – döntöttek.

A többi között arról is határoztak, hogy a BioNTech/Pfizer-féle vakcinából az EU-nak biztosított rendkívüli, négymillió adagos szállítmányból Németországnak járó 580 ezer adag nagy részét a súlyosan fertőzött külföldi térségekkel határos régiókban használják fel, amelyekben az ingázók nagy száma miatt kezelni kell a vírus behurcolásának kockázatát.

Így több százezer adaggal emelik az igen nehéz helyzetben lévő Csehország mellett fekvő tartományoknak járó ellátmányt, és a tervezettnél több vakcina jut Saar-vidék tartománynak is, ahol elterjed a SARS-Cov-2 úgynevezett dél-afrikai mutációja a szomszédos franciaországi Moselle régióból – ismertetett a kancellár.

Szerkesztői gondolatok:  Vajon erre most mit lépnek idehaza azok, akik eddig többek közt az Unióra és ezen belül a Németországra is hivatkozva nevezték felelőtlenségnek, sőt olykor ember kísérletnek a Szputynik V beszerzését nemzetei hatáskörban, és azok tömeges beoltását…

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest