2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Totális összhang helyett, össze-visszahang itthon és az Unióban is a vakcinák és védelmi intézkedések tekintetében.

6 min read

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egyeztetett a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében. Íme a javaslataik:

  • A kiskereskedelmi üzletek esetében javasolta, hogy négyzetméter-alapú újranyitás valósuljon meg a következők szerint: az üzlethelyiségek esetében 5–10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben, a 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter-alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezenkívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasoljuk, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltatóhelyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.
  • A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (például fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő stb.), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter-alapú szabályozás alkalmazását javasolják, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – például ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata stb., amelyek teljes körű teljesítése esetén lehet nyitni.
  • A kamara javasolja továbbá a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátói és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni. 
  • A fentieken túl az MKIK azonban nem javasolja az egyéni vásárlókra vonatkozó, üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, a kamara javaslatairól tárgyalni fog a kormány, és azt is mondta, hogy igaza van az MKIK-nak. Igaz közben azt is mondja, higy amíg a 65 év feletti regisztráltak 100%-os beoltása nem következik be, addig nem lehet szó nyításról. De ha ezt az utóbbit komoylan gondolja, akkor mégis miről tárgyak a kormény ma, hiszen még nem jött el a nyitás ideje.

Mondjuk az se semmi, hogy még a kormány is csak tervezgeti, az Unióval egyetemben mire legyen jó az oltási kártya, de az MKIK simán felajánlja, hogy a vendéglátógységekbe, turtisztika egységekbe csak ezzel lehessen belépni. Ha a kormány ezt elfogadná, gyakorlatilag az ilyen típusú diszkriminatív intézkedés felelősségét át is vette tőle az MKIK a javaslalta alapján. Az pedig szintén érthetetlen, hogy mitől más egy étterem, mint mondjuk egy fodrász szalon (a második általában kisebb és a 1,5 méteres távolság is nehezebben tartható), tehát ha egyikbe oltási kártyával csak, akkor másikba miért nem. És vajon mit szólnak a vendéglátósok, hogy a Kereskedelmi kamara őket simán beáldozná, miközben más ágazatokban ezt nem teszi.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) közben a jelenleginél is szigorúbb lezárást kér a kormánytól, a következő két hétben (beleértve a húsvéti ünnepeket is) az élelmiszerboltok és gyógyszertárakon kívül senmilyen bolt ne legyen nyitva. És természetesen nekik is igazuk van, ráadásul a rendkívüli mértékben emelkedő fertőzési és halálozási számok is Őket igazolják.

A kórházak már nem bírják a további terhelést, teljesítőképességük és kapacitásaik elérték a végső határt, de közben az operatív törzs azt nyilatkozza, hogy nincs jelenleg probléma, megfelelő átcsoportosításokkal kezelhető a helyzet, majd másnap kormány rendelet születik, hogy az Önkormányzati rendelők is állami felügyelet alá kerülnek ideiglenesen, és innen a kórház igazgatók átvezényelhetnek a szükséges mértékben szakembereket a kórházakba.

A védőeszközök tekintetében is van itt kapkodás: Annak ellenére, hogy fertőzésveszély miatt korábban az Európai Unió termékriasztási rendszere, a Rapex figyelmeztetést adott ki ellene, a Külgazdasági Külügyminisztérium 7,8 millió darabot vásárolt a kínai Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. nevű cég FFP2-es maszkjaiból. Persze azt sem tudhatjuk már, hogy mit hihetünk el az Uniónak, mert ott is totális a káosz. Nemrég még óvtak mindenkit a szputynik V beszerzésétől, ma meg már folynak a tárgyalások és nemzetek kormányai szintjén meg egyensen követelik ezek beszerzését, Olaszországban meg már gyártó központ is létesülne.

Arról már nem is beszélve, hogy az oltóaanyag gyártókkal kötött Uniós szerződésekben nincs semmiylen szabályozás arra nézve, hogy milyen szankciókkal élhet, ha a vakcina gyártó nem szállítja le a szerződésben vállalt oltóanyag mennyiséget a szerződésben rögzített időpontokban. Azért ez elég érdekes, mert még egy szinte családi vállalkozásként mülödő BT szerződéseibe beletekintve is ott van a szankció, a kötbér, stb arra az esetre, ha a szerződésben vállalt köteletezettségeket valaki nem tartja be, ahogy nemzetközi szerződéseknél azt is kikötik mely ország törvényei és bírósága az illetékes probléma esetén.

Mint tegnap az egyik híradóban mondták, ma már a parlamenti képviselől alapfizetése eléri az 1,2 millió FT-ot, ami egyéb kiegészítésekkel a többszöröse is lehet. Az Uniós képviselők fizetése ennek is a többszöröse. Ilyen irdatlan bérek mellett mégis úgy tűnik csupa alkalmatlan ember ül mindkét intézményben, hiszen csak kapkodást, káoszt, szervezetlenséget látunk a koronajárvány körüli intézkedéseknél, és lásd fentebb olyan szerződéseket, amit egy kezdő gyakornok is különbül írní meg.

A járvány elleni védekezés sikereit mindenki magának szeretné kisajátitani politkai tőkét kovácsolva ebből itthon és külfölfön is, miközben minden elkövetett hibát természetesen a másik nyakába varnák, pedig igen csak közös itt a felelősség, miközben milliók hallnak bele a járványba világszerte. Úgy tűmik a járvány megmutatta nekünk egyszerű halandóknak, hogy a különböző országok egyben láthatóan egyformák, nagy pénzekért tartunk el dilettánsokat, és sajnos, akit épp nem tartunk el, de arra törekszik, hogy egy következő választás után majd őket tartsuk el, azok is pont ilyen dilettánsok, mindenből politikai tőkét kovácsolni akarok. Nem értünk vannak, kozárólag Önös érdekeiket képviselik.

Totális a káosz! - VNTV

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest