2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Van pár konkrétum az újranyitásról, és a holnapi nap újabb konkrétumok várhatóak, főleg boltnyitások tekintetében…

3 min read

Budapest, 2020. június 25. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely: 2,5 millió oltás után nyitnak az iskolák, beoltják a tanárokat is - Privátbankár.hu

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón megtette az első konkrét bejelentéseket az újranyitási ütemezést illetően:

  • Ha eléri a 2,5 millió főt az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitják az iskolákat és az óvodákat.
  • Ez legkorábban április 12-én történhet meg, de lehet, hogy április 19-ig kell várni.

A kormány nem akarta soron kívül beoltani azokat, akik gyerekekkel foglalkoznak. Ebben most változott az álláspont, még a nyitás előtt megkapják a vakcinát az arra jelentkezett pedagógusok, óvonők.

Mi lesz az érettségivel?

A jelenlegi állás alapján május elején írásbeli, június elején szóbeli vizsgák lesznek. Gulyás ennél a kérdésnél jelentette ki:

REÁLISNAK TŰNIK, HOGY MINDENKIT, AKI OLTAKOZNI KÍVÁN, – A LEGFIATALABBAKAT IS – MÁJUS VÉGÉIG EL TUDJÁK LÁTNI LEGALÁBB AZ ELSŐ DÓZISSAL.

Elkezdhetik oltani a várandós kismamákat

Gulyás Gergely szerint már megkezdődött a korábbi orvosi protokoll felülvizsgálata azzal kapcsolatban, hogy a várandós kismamákat be kell-e oltani. Eddig ugyanis még nem oltották be őket, de ez a jövőben változhat. Közös szakmai állásfoglalás készül, amelynek az eredményét Müller Cecília fogja ismertetni hamarosan.

Nemzetközi segítség?

A kormány nem kér nemzetközi segítséget, mert bár a hazai egészségügy soha nem látott terhelés alatt dolgozik, viszont továbbra is van szabad ágy, lélegeztetőgép és megfelelő, szakképzett humán kapacitás. 

Nem tervezik, hogy változtatnának a hazai védettségi igazoláson. Jelenleg az Európai Unió még csak az elképzelés tervezetének vitájánál tart, és annak megszavazása hosszú időt vesz igénybe; sokára lesz abból elfogadott, egységes, uniós jogszabály. Éppen ezért Magyarországon azt a védettségi igazolást használjuk továbbra is, mint amilyet eddig már kiadtak. 

Változás a boltoknál?

Ebben a kérdésben továbbra sincs döntés. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara négyzetméter-alapú újranyitási tervéről holnap reggel határozhatnak az operatív törzs ülésén. Az MKIK javaslatcsomagjáról itt olvasható információ, épp egy ma reggeli posztunkban.

Lesznek szurkolók az Európa-bajnokságon

A 2020-ról 2021-re halasztott labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein azok vehetnek részt nézőként, akik be vannak oltva – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. (tehát meg van az első rendezvény, ahol szerepet kaphat az oltási igazolvány) Ez abban az értelemben is fontos bejelentés volt, hogy hivatalosan egyelőre nem született kormányzati döntés arról, hogy milyen jogosítványokat csatoljanak a védettségi igazolványhoz.

A torna egyébként júniusban kezdődik, és ahogy Gulyás fogalmazott, május végéig reális lehet mindenkit ellátni vakcinával, aki jelentkezett az oltásra.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Magyar Orvosi Kamara tegnapi kérésétől, amiben további szigorításokat sürgettek elzárkozik a kormány…

Hogy mi lesz húsvétkor, az talán a holnapi bejelentésből fog kiderülni, ahogy a boltok újra nyitásának feltétele és lehetséges időpontja is..

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest